Suatu Pagi

22 May

Setelah beberapa post yg di’draft’kan kerana kekangan yang melanda, pagi ini terasa nekad mahu menge’post’ sesuatu di dalam blog ini.

Semoga Allah SWT izinkan.

Saya cuba untuk seRingkas mungkin.
Sementara menunggu masa untuk berusrah online dgn kak Yanti.🙂

Malam semalam tidur agak terganggu, seperti malam-malam hujung minggu biasa.
Malam minggu mereka (kiwi) akan menghidupkan malam mereka dengan party.
Minum-minum, mabuk-mabuk, kemudian berjalan di town dalam berkumpulan, sambil bertekak-tekak.
Habis semua jenis perkataan tak elok akan dihamburkan.
Pernah terasa seperti mahu menjerit sahaja dari tingkap bilik, meminta mereka untuk diam.
Tapi, macam mustahil.
Apa yg saya mampu hanyalah menutup tingkap.
Tetapi, itu pun tak mampu menyekat kebisingan melampau yang dibuat oleh mereka.

“Takpelah Mimi. Ni negara orang. Kau duduk je lah dalam bilik tu diam-diam,” memujuk diri.

Beginilah keadaannya berumah di tengah bandar.
Betul-betul di tengah bandar.

Malam semalam, masuk tidur dalam pkul11 lebih. Mereka masih lagi bising.
Pukul4 pagi, terjaga. Keadaan masih sama. Cuma kebisingan dah berkurang.
Pukul5 pagi keadaan mula reda.
Begitulah kebiasaannya, di hujung minggu.

Dalam kebisingan mereka di malam hari, saya bersyukur.
Di saat mereka mabuk, bising-bising, menggunakan perkataan yang kurang baik, saya masih lagi dipelihara oleh-Nya.

Allah izinkan lagi saya untuk bangun berqiamullail dan membaca Al-Quran.
Walaupun keadaan sedikit terganggu, tetapi itulah namanya ujian.
Allah masih lagi beri kekuatan untuk bangun dan menghadap-Nya.
Masih ada lagikah keraguan di dalam diri, tentang kasih sayang-Nya?

Kalau lah Dia tidak sayang, mana mungkin Dia izinkan diri ini untuk menjadi orang yang terpilih, untuk bangun berqiamullail, di saat environment ketika itu penuh dengan maksiat. (mabuk arak, lelaki perempuan bergelak ketawa hingga bergema satu bandar, menjerit melolong dan lain-lain)
Bersyukur denga nikmat islam dan iman daripada-Nya, walaupun diri tahu, setebal manalah iman yang ada jika mahu dibandingkan dengan orang-orang yang lain yang lagi hebat.
Tak apalah, saya tetap bersyukur!
Alhamdulillah.


Dapatkan Mesej Bergambar di Sini

Dia mahu kita meminta daripada-Nya.
Di saat, diri merasa lemah, hampir semua sahabat dan kakak2 yang memahami akan dihubungi, memohon agar diberi kata-kata semangat.
Hakikatnya, Dia juga tahu apa yang kita rasa.

“Laksanakanlah solat sejak matahari tergelincir sampai gelapnya malam dan (laksanakanlah pula solat) Subuh. Sungguh, solat Subuh itu disaksikan (oleh malaikat).” (Surah Al-Isra’, ayat 78)

“Dan pada sebahagian malam, lakukanlah solat tahajud (sebagai suatu ibadah) tambahan bagimu; mudah-mudahan Tuhanmu mengangkatmu ke tempat yang terpuji.” (Surah Al-Isra’, ayat 79)

Dia memberitahu dan menyuruh kita untuk mencari-Nya, tetapi di mana kita?
Di mana usaha kita untuk mencari?
Astaghfirullahal’azim. Astaghfirullahal’azim. Astaghfirullahal’azim.

Alhamdulillah, menjelang Subuh, jam 6pagi, kebisingan Kiwi mula reda.
Yang tinggal hanya bunyi lampu isyarat dan bas-bas yang mula beroperasi.
Sudah pulang ke rumah barangkali kiwi-kiwi ini.

Pagi ini, tatkala membuka tirai tingkap, alhamdulillah, diizinkan-Nya untuk melihat keindahan alam-Nya.
Keindahan matahari terbit dari laut, menguatkan lagi semangat untuk berkongsi.
Terasa mahu mengambil gambar dan letakkan sahaja gambarnya di dalam blog ini, tapi saya tahu, ia nya tetap tidak akan sama.
Walaupun DSLR digunakan, tetap akan ada bezanya jika melihat dengan mata sendiri.

Subhanallah. Alhamdulillah. Allahuakbar.

Baiklah, perlu bersiap untuk berusrah online dengan kakak di Ireland tersebut.
Rindu!

Allahu Allah.

One Response to “Suatu Pagi”

  1. rabia1210 May 22, 2011 at 1:59 pm #

    tak terungkap bicara hati.mg penulis terus2an di bawah naungan rahmat dan rahim Allah.doakan juga untuk sy yg baru bertatih meskipun telah bmastautin d ngr sendiri sejak dlahirkan..kuatkan mujahadah!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: