Don’t Just Jump, Fly High!

14 Oct

Dahulu, semasa kecil, saya suka memandang ke langit. Ada awan yg memutih, langit yang membiru.

Satu hari, saya terlihat satu benda yang ‘berjalan’ di atas sana. Emak kata itu kapal terbang. Saya seronok melihatnya, sebab, setiap kali kapal terbang melintas dan melalui kepulan-kepulan awan, pasti akan ada satu garisan putih yang mengekori.

Dengan pemikiran saya sebagai seorang kanak-kanak ketika itu, saya kata, “Ooo, tu mesti asap kapal terbang! Bestnya!”

Satu hari ketika di dalam kelas, sekolah rendah, cikgu bercerita tentang masa hadapan.

Langsung, saya meletakkan impian, “Aku nak belajar luar negara! Boleh naik kapal terbang selalu.”

Alhamdulillah, impian itu semakin menjadi kenyataan kini.

Wahhh! Tak sabar nak menjejakkan kaki di bumi orang.
Mahu belajar macam-macam di sana nanti.

Pencarian illmu, Pencarian diri, Pencarian destinasi!

Mari kawan-kawan kita bersama-sama FLY HIGH…. to reach the sky high!

How to reach the sky? Or, actually, how to go to the sky?

By plane?

Of course by a plane.

A plane which can drive us to the right place we want to go! Weeee~

“Oh, lagi 3 bulan nak fly. Allah! Tak sabar..”
Barang-barang semua dah nak kena prepare ni.

Emak bertanya, “Tak nak beli barang-barang kat sana je ke? Ntah-ntah lagi murah. Tak payah nak bawak barang berat-berat.”

Saya mula bertanya-tanya dalam diri,

1. Betul ke barang-barang di Australia/New Zealand lagi murah? Tak perlu ke bawak barang-barang langsung?

————————————————————————

Usai solat, saya berdoa, agar Allah SWT mempermudahkan segala urusan saya dan sahabat batch dalam menguruskan hal-hal sebelum kami fly.

Saya terdetik di dalam hati, “Macam mana lah kat Australia/New Zealand nanti ye? Ada ke masjid untuk singgah-singgah solat? Nanti kena bawa telekung lah kan, kalau nak ke mana-mana? Kalau takde masjid, macam mana nak ambil wuduk nanti? Susah jugak kalau tgh jalan-jalan, nak cari paip tepi-tepi jalan, kemudian nak berwuduk. Allah~ Macam mana ni?”

Itu persoalan saya yang ke-2,

2. Tentang urusan solat dan wuduk.

————————————————————————

    Don’t Just Jump, Fly High!
    Come people!

    Spread the words to people around you.

    A pre-departure program for students bounded to Australia/New Zealand!

    What is going to be done in this program?

    InsyaAllah, 2 questions above (and, many more) will be answered by thespeakers invited!

    *Who are the speakers?

    We will not announce it here, but we can just give you the clue.
    One of them owned this — saifulislam.com ‘Erti Hidup Pada Memberi’

    …More information about Fly High 2010 will be updated soon, insyaAllah! So, stick with us!…..

    Fly High to reach the Sky High!

—————————————–

Here are testimonials from our previous participants,

This program is brought to you by,

    With collaboration,

    as our media partner.

    Visit our official website for updated information…..

    Don’t Just Jump, Fly High!

    http://flyhigh.iluvislam.com/

3 Responses to “Don’t Just Jump, Fly High!”

  1. lyn sery October 31, 2010 at 6:33 am #

    best gile..
    xde peluang nak rasa semua ni..
    huhu

  2. Isyraf Imrani November 20, 2010 at 6:24 am #

    salam ziarah🙂

  3. Hannah Johary November 20, 2010 at 11:26 pm #

    Salam. Found your blog, read several entries & terus jatuh cinta!

    Allow me to link ur blog to mine ya, supaya saya tidak terlepas any new entries. Just love them.

    Thanks. Salam perkenalan.🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: