cinta Dia.

26 Sep

dikala lagu ‘Rabiatul Adawiyah’, dendangan kumpulan Hijjaz berkumandang, saya teringat pada satu soalan yang pernah dikemukan oleh salah seorang peserta winter gathering yang saya sertai di melbourne lepas. soalan nya berbunyi lebih kurang begini,

“ustaz, kita beramal kerana apa? sebab kebanyakkan kita beramal untuk mendapat ganjaran/balasan daripada Allah SWT kan? macam Rabiatul Adawiyah, beliau pernah kata, Ya ALLAH, sekiranya amalanku ini adalah kerana takutkan nerakamu, maka tolaklah amalanku itu. Sekiranya amalanku ini adalah kerana mengharapkan syurgamu, maka Kau tolaklah juga amalanku itu tetapi sekiranya amalanku ini adalah kerana CINTAku pada-Mu, maka kau terimalah amalanku itu.” maka, sebenarnya apa yang perlu kita niatkan dalam beramal kepada-Nya?”

saya pun pernah tertanya-tanya tentang itu. dulu, saya ada baca buku yang mengisahkan tentang Rabiatul Adawiyah, milik along. sangat indah kata-kata itu. dimana, kadang kala, saya ini tak layak pun untuk berkata-kata sedemikian rupa. sedangkan hidup pun masih disibukkan dengan urusan dunia.

suatu hari, semasa di dalam kereta. dalam perjalanan kami sekeluarga untuk menghantar along pulang ke universiti nya. ayah bertanya sesuatu kepada saya. tapi, saya tak ingat apa soalannya.πŸ˜€ kemudian, along kata, “tapi ayah, macam rabiatul adawiyah tu, dia sendiri tak mengharapkan syurga Allah..”

jawapan yang diberikan oleh ayah, lebih kurang sama dengan jawapan yang diberikan oleh ustaz di melbourne tersebut. (maaf, saya tak ingat nama ustaz tu. -_-“)

semua manusia pun beramal untuk mendapatkan keredhaan Allah SWT. kerana, kelak destinasi kita hanya syurga Allah atau pun neraka-Nya.Β  maka, sudah tentu kita akan berlumba-lumba dalam melakukan amal kebajikan. “fastabiqul khairat!”πŸ˜‰ sedangkan di dalam Al-Quran sendiri pun sudah Allah nyatakan balasan2 bagi hamba-hamba-Nya; sama ada yang berbuat baik, ataupun berlaku dosa. bukanlah maksudnya kita tak boleh nk ikut seperti yang didoakan oleh rabiatul adawiyah. cuma, tahap beliau itu adalah yang macam mana. dan kita ini tahapnya yang macam mana. memang tak salah pun jika ada antara kita yang bersungguh-sungguh mahu mencontohi beliau. (berusaha!πŸ˜‰ sedangkan saya sendiri, selepas membaca buku mengenai beliau, terasa sangat2 indah hidup di bawah cinta-Nya. dan, terasa mahu mencontohi beliau. )

ditambah kan lagi dgn kata2, “a woman’s heart should be so lost in God that a man must seek Him in order to find her.” maka, kita ini, tak perlu untuk mencari2 ‘si dia’, kerana kita tahu ‘si dia’ kita itu memang ada! sekarang mungkin tidak, kerana ‘si dia’ itu sibuk mencari cinta-Nya. [sweet okeh~!πŸ˜‰ subhanallah. subhanallah. subhanallah.]


Dapatkan Mesej Bergambar di Sini

teringat perbualan dgn emak tengahari tadi.

mak : anak (sape ntah, lupe dah~ -_-), yang sebaya along tu nak bertunang.

mimi : oo.. mak, along bile nk bertunang? haha.

mak : tengoklah, kalau ada orang ‘datang’ mak tengok2 lah jugak.

[sayup2 suara along kedengaran di ganggang telefon, “oiiyyy mimi..belajar lah! gatal je kau eh”…]

hahaha! cesss! tanya pun xboleh~πŸ˜›

saya saje je bertanya. takde niat apa2 pun.

cuma teringat kata-kata ayah suatu masa dulu, “kawan2 ayah, anak2 nya semua dah kahwin, tunang, ada cucu…” . tapi, none of us pun yang bagi respons. haha~ mau nya bagi respons. tak pasal2 je kena marah kang.

lagipun, kami kecik lagi!!! baru 21 tahun. along baru 22 tahun. nana 16 tahun. pikah 12tahun. izat 11tahun. wawa 7 tahun. heh~

along kata, “okeh. jangan nak gatal2!” haha, baik! insyaAllah.πŸ™‚

yup! banyak lagi urusan penting. gunakan masa remaja ini sebaik mungkin untuk berbakti kepada agama. [tapi, ada je kakak2 di melbourne yang kahwin awal. kahwin dengan orang yang juga turut mempunyai kefahaman agama yang sama, insyaAllah. bina, baitul muslim!]πŸ™‚

wallahu’alam. correct me if I am wrong.πŸ™‚

4 Responses to “cinta Dia.”

  1. 6th batch -VALIANT- September 27, 2009 at 2:17 pm #

    sy ske post nie!
    mabruk yg ukth..
    akak,along ke?

    • miminapis September 30, 2009 at 11:37 pm #

      eh tak. saya angah.πŸ˜€

  2. nadiah September 30, 2009 at 11:31 pm #

    oh, pika da 12 ke…upsr la taun ni ek… x sempat nk wish good luck

    • miminapis September 30, 2009 at 11:39 pm #

      alamak, cik nadiahuri baca post yang ini.segan sudah~πŸ˜›

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: