ketika di palmy.

27 Aug
  • Sahur yang paling afdhal jika dilambatkan mendekati azan Subuh. Zaid bin Thabit r.a. pernah makan sahur bersama Rasulullah s.a.w. dan ketika beliau ditanya : Berapa lamakah jarak antara sahur Rasulullah s.a.w. dengan azan Subuh maka beliau menjawab : Β “(Membaca) Lima puluh ayat Al-Quran.” ( H.R. Bukhari dan Muslim )
  • Ramadhan penghapus dosa yang lalu. Daripada Abu Hurairah r.a. katanya : Rasulullah s.a.w. telah bersabda : Β “Barangsiapa yang berpuasa Ramadhan kerana dorongan imannya dan mengharap balasan pahala, nescaya akan diampuni dosa-dosanya yang telah lalu.”
    ( H.R. Ahmad dan Ashaab Al-Sunan )

sumber: iluvislam.com πŸ™‚

3 hari sudah di palmy. semalam mengikut fairuz, kak sha, kak husna, bersiar2 di sekeliling uni nya, kemudian ke town.

hari sebelumnya, sempat juga ziarah kakak2 post grad yg sudah berkeluarga.πŸ™‚

seseorang brkata, ” tgok lah mcm mana kita tak terasa nak kahwin. dah asyik bercampur dgn akak2 ni je.” Β :P xnk komen byk. tak mahu timbulkan kontroversi di bulan Ramadhan ini.

‘mendengar cerita’ tntg keadaan disini.πŸ˜€ cerita yg lebih kurang sama bagaimana’perkembangan’ di welly.

“kitorang kat sini tak ramai. 2 je pun kumpulan usrah. satu laki, satu perempuan.”

sebab tu, utk roadshow palestine ni, welly dan palmy bekerjasama. dan lokasinya ialah di welly. 2 jam perjalanan dr welly ke palmy.

hari tu, bertanyakan kak meme n kak aisyah “akak, ada keje pa pe ke yg saya nk bantu?”. kak aisyah kata, “kalau byk pun mungkinlah pagi sabtu tu je kot. skrg xde pa pe sgt.” kak meme yg mmg dh tau saya mahu ke palmy selepas mukhayyam,bagi je green light.πŸ˜›

semalam dpt text drp kak meme. maka, miminapis perlu masak pada pagi sabtu. utk jualan iftar sabtu ini, insyaAllah.πŸ™‚ semoga dipermudahkan urusan kita oleh-Nya.

5374_139398776160_560466160_2929582_6738550_n

utk keterangan lanjut, http://ismanewzealand.blogspot.com

——————————————-

mungkinlah palmy tak sehebat melbourne. tiap2 malam ada pengisiannya di islamic centre nya. tapi, palmy juga tak kurang hebatnya.πŸ™‚

berbuka puasa (iftar) dimasjid yg trletak di dalm kampus. berterawih bersama2.Β  paginya, bersahur bersama di rumah ain, kairanga court. paginya, saling kejut mengejut utk bertahajud. bersolat jemaah brsama dtambah dengan tadabbur Al-Quran selepas Subuh.

oh, tambah2, duduk sekali dgn ain dan fairuz, bertambah2 lah ‘lecture’ yg akn didapati.πŸ˜›

mungkin juga sebab duduk dgn akak2 post grad, maka di waktu siang, mereka sibuk ke kelas, tatkala under grad sedang spring break.

mahu juga kata “windy palmy”.πŸ˜›

pagi tadi, kak yusma bawakan ayat ini,

al-Baqarah, ayat 216. semua org pun pasti familiar.

Diwajibkan atas kamu berperang, padahal itu tidak menyenangkan kamu. tetapi boleh jadi kamu tidak menyenangi sesuatu, padahal itu baik bagimu. dan boleh jadi kamu menyukai sesuatu, padahal itu tidak baik bagimu. Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui.

pertama kali saya trksan dgn ayat ini adalah ketika fazmirazali berikannya kpd saya. ketika itu, kami bersedih diatas pemergian salah seorang guru SESERI yg agak rapat dgn saya. guru add math perempuan, yang sentiasa akan bertanya jika dilihatnya saya, diana, fazmira dan azlin, tidak bersama2 utk kemana2.πŸ™‚

ayat 217 pula, ada disebutkan tntg “….Sedangkan fitnah lebih kejam drp pembunuhan…” jika dulu, di SESERI, kami2 yg suka bergurau2 sesama sendiri ini mesti takkan tak trlepas utk mengusik diana, si timbalan KP itu. kadang2 di depan cikgu pun, masih suka utk bergurau2, terutama fazmira. (sorry mira. hehe.πŸ˜› ) maka, akan dijawab oleh diana, ” walfitnatu akbaru minalqat..” mungkin lah dulu, kami suka2 bermain dan mengusik. tapi, insyaAllah, kini, kami lebih mengerti tntg ayat itu. (kan mira? kan diana?πŸ˜› )

ketika sahur tadi, kami sempat melihat berita di TV.

kak yusma pun kata, “diorg ni mmg takkan berhenti nak serang umat Islam, sampailah diorg puas hati. sampai diorang tgok Islam lemah. sebab dlm Quran pun ada ckp tntg tu…”

tapi sejauh mana Islam akan lemah? umatnya mungkin lemah, tapi Islam tetap akan dipelihara oleh Allah SWT.

rupa2nya dlm ayat 217 ini, ada dikatakan oleh Allah SWT. selama ni saya tahu tntg fakta ini, dan pernah tahu drp ayat Β yang mana di dalam Al-Quran. tapi, masalah nya ialah saya lupa.😐 alhamdulillah, kak yusma bawakan ayat ini pagi ini.πŸ™‚ terima kasih kak.

“….Mereka tidak akan berhenti memerangi kamu sampai kamu murtad (keluar) dari agamamu, jika mereka sangggup….”

—————————————————–

perlu bersedia. mid term test akan bermula buka sahaja sekolah selepas spring break ini.

kepada semua, selamat menjalani ibadah puasa.πŸ™‚ selamat beramal.

Dapatkan Mesej Bergambar di Sini

wallahu’alam. correct me if I am wrong.πŸ™‚

One Response to “ketika di palmy.”

  1. anis August 29, 2009 at 5:11 am #

    waa..bestnye dapat puasa dgn fairuzπŸ™‚

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: