13-rangkaian

28 Jun

Vodpod videos no longer available.

rabu dan khamis lepas, saya ke daurah. (sbnrnya saya pun tak sure macam tu ke namanya ‘daurah’. seorang kakak ni kata, “..program tu utk org yg ada kefahaman..” (lebih kurang la ayat ni~) masa, kat dalam program tu, ada sorang ikhwah ni sebut, “..buat daurah macam ni lagi..” saya pun kata dlm hati, “oho. benda macam ni ke ‘daurah’?” saya biasa dengar, tapi, saya tak tau ‘daurah’ tu mcm mana. semua benda pun saya panggil ‘program’.πŸ˜€ )

saya kira macam wakil grup usrah saya la jugak. bertempat di medical school uni of otago-wellington. (betul ke namanya ni?πŸ˜€ )

kita kena buat apa? BERGERAK!πŸ™‚

kita boleh buat amal am, tawaasul ijtima’ie dan tawaasul fardi. amal am = sebar fikrah; kiranya melalui pendekatan blog n website pun dikira sbgai amal am. tapi, kesannya? kita xtau kan? tapi yg penting istiqamah dlm menulis dgn tujuan utk beribadah kepada Nya, n kongsi dgn org tntg erti hidup yg sebenar. (dan, pastinya! dlm usaha utk memberi, kita perlu sentiasa menambah ilmu kita sendiri.πŸ˜‰ )

tawaasul ijtima’ie = hubungan dgn masyarakat@orang sekeliling.πŸ™‚

kak meme kata, “org yg kata xbersedia tu sebenarnya alasan. nk tunggu bersedia n cukup ilmu, smpai bila pun ilmu kita takkan cukup,kan?”

betul3~!

kalau amal am, memang senang kot, insyaAllah.πŸ™‚

u$taz yg dh dijemput ialah u$t@z f@uzi, dari malaysia. ustaz tersebut dari auckland, singgah ke wellington, n kemudian, ke christchurch utk program winter gathering. [oh, saya xhadir ke winter gathering ini. masih berbaki 1 paper utk exam~ can’t wait to go to winter gathering kat melbourne, oz, insyaAllah.πŸ˜€ ]

dlm daurah tu ustaz menekan kan tntg tawaasul ijtima’ie. dimana kita menyampaikan fikrah kepada orang sekeliling. kiranya, org2 yg rapat dgn kita. tu tanggungjawab kita kan, wahai manusia?πŸ˜€ tanggungjawab is amanah n jangan dipecahkan amanah itu!πŸ™‚

dlm byk2 slide tu, saya sangat suka bahagian yang ini. bahagian dimana sebenarnya para dai’e perlu ada dlm usaha bekerja untuk agama-Nya ini. sbb saya tend utk membetulkan diri sendiri dahulu, before betulkan n menyampaikan kepada orang. sbb? sebab saya kan nak jadi baik! amiiinnn~πŸ˜€ [oh, lagipun, mentaliti org sekarang kan akan tgok appearance penympainya dahulu, baru tgok pada ilmunya. kan? ke tak? xpe la. sape2 je la~] kiranya, appearance n qudwah yg baik adalah tiket kepada perjalanan seorang dai’e, kan?πŸ™‚

ada 13 ciri yg ustaz tu bagi, n sebenarnya, semua orang pun tahu n nak amalkan kan? kalau semua orang nk amalkan, maka? maka? semua orang boleh jadi dai’e! yeaa..! insyaAllah. yg penting kita tau tujuan kita yg sebenar. hanya untukNya. bukan untuk menunjuk2 yg kita ni ada ilmu. bukan untuk dijadikan alasan untuk malas belajar. (this is dangerous!) na’uzubillah, semoga kita semua dijauhkan.πŸ™‚

Dapatkan Mesej Bergambar di Sini

okeh, ni 13 ciri itu:

– lapang dada. [terima teguran orang. n kalau orang cerita kat kita tntg sesuatu yg kita dh tau pun, kita cakap “a’ah..betul2~!”, instead of ckp “a’ah, tau dah.” -gong, oke! haha~- apa lagi? n kalau org tu buat kita marah ke kan, kita jgn marah. kita ingat yg Allah nk bagi kita ‘pahala bersabar’. sape lah yg xnak pahala kan? saya nak!πŸ˜‰ ]

-meyakini fikrah. [the most important! kelak, bila mutarabbi (anak-anak buah) tanya, kakak penyampainya (naqibah) dpt jawab dgn yakin! sbb keyakinan dlm diri tu mantap n padu! kan? waaa… subhanallah~!πŸ˜‰ untuk ini, kena buat apa? kena isi setiap masa dgn perkara yg berfaedah! paling kurang pun, bila dh abes exam, cuba baca tafsir ke, belajar betulkan tajwid bacaan Al-Quran ke, pegi website iluvislam.com n baca pa pe ke, (hehe.. optional, ataupun pergi ke website2 tarbiyah yg dpt mengimprovekan diri. improvekan diri sebagai hambaNya yg kita mahu,kan?)πŸ˜‰ ]

-akhlak mulia. [n saya mmg kena byk berubah. adeh la~ sbb kawan2 selalu kata saya garang. saya rasa tak!πŸ˜› (herk~ berlapang dada kah kamu, miminapis, dgn mengatakan “tak..”? ) qudwah hasanah itu penting! nak2, orang sekarang akan ckp, “eh, orang* tu kata okey je..” *orang=seseorang yg bagi mereka bersahsiah baik. bersahsiah baik pada pandangan kita, tak semestinya baik di pandangan Allah. maka, jangan terlalu sangat nk ikut orang. better, kita tengok orang, then kita tengok balik betul ke apa yg dia buat, kan? be an active learner!πŸ˜‰ ]

-berilmu. [semestinya! kalau xde ilmu, masakan kita boleh berkata2. masakan kita boleh menyampaikan, kan? stop wasting time! isi masa lapang dgn menuntut ilmu. sentiasa reward diri dgn mahu terus-terusan menuntut ilmuNya yg Maha Luas ni.πŸ˜€ ]

-kemahiran berkomunikasi. [oh, serius! saya sangat bermasalah. tak lah ‘sangat’ kot~ tapi, bermasalah lah. saya pernah ceritakan masalah ni kat orang, then orang tu ckp, “hoi~ kau dulu prefect, selalu cakap depan assembly, jadi MPP, mencapub promote diri (huh! yg ni xleh blah~), apa lagi masalah kau.” (dlm hati ku: eleh.. tu ada skrip, senang la. haha~).. tapi, insyaAllah, saya akan usaha. bak kata kak meme, “….tu sume alasan!” baik~! ]πŸ™‚

-terima kritikan. [maka, kena berlapang dada lah kan?πŸ˜€ )

-qudwah. [goyak doh kat atas tadi~πŸ˜€ ]

-sosial. [lebih kurang mcam komunikasi la ni kan. cumanya, yg ni kita kena pndai bergaul dgn orang. ye la, kalau kita tak reti nk masuk dlm golongan tu, macam mana kita nk menympaikan, kan? again! saya bermasalah sket~ seseorang bercakap, “kau ni dah biasa dgn geng skema kau je kot. sampai kan bila nampak budak2 yang kurang skema, kau jadi malas nk campur..” herk~ apekah? tapi, bukan ke mak kata kena pandai pilih kawan? hehe. baiklah! pilih kawan bukan bermakna tak yah bercampur dgn orang. n sebenarnya, kita yg kena ada pegangan yg kuat, kan?πŸ˜€ ]

-kebal. [okeh, ni saya dh agak lali. golongan XY byk kali kutuk saya. baru2 ni pun, saya dapat text ‘yang power jiddan’ drp golongan XY sbb saya tegur dia. lillahi Ta’ala, maka saya taklah sedih sangat macam yg saya kena masa 1st dulu. tapi, saya tau, dugaan ni kalau nk dicomparekan dgn org lain, mmg sgt2 lah kecilnya. Allah pun byk kali cakap dlm Quran, “..dan tugasmu adalah untuk menyampaikan.” do our part n let Allah take care of the rest~!πŸ™‚ kak wani cakap, “…orang laki biasalah tu ada egonya.” maka, lantak kau lah, encik sahabat~ sila ego bertempat! (baiklah, miminapis, berlapang dada, please!)πŸ˜€ ]

-beri khidmat. [senang kot nk faham ni, kan. ustaz pun ada suruh kitorg categorise kan people around kitorg. A=yang boleh jadi ikhwah/akhawat. B=yang boleh buat kerja dakwah. n ada lagi 2 kategori. nk beri khidmat ni xsemestinya kena jadi naqibah. asalkan kita buat kerja utk tolong org buat dakwah pun sbnrnya kita dh beri khidmat kan? tak susah, insyaAllah.πŸ™‚ ]

-kenal masyarakat. [nk kenal masyarakat kena lah ziarah. sila ambil alamat semua student kat wellington. hehe~ tak jugak. byk je cara. yg penting ta’aruf yg berterusan. org ni macam mana, n etc.]

-‘follow up’ dgn sahabat. [ni penting! sebab once kita dh pegang orang tu, takkan la kita nk biar dia macam tu je kan? sedangkan Rasulullah SAW pun tinggalkan kita dgn Al-Quran dan Sunnah. kalau kita mampu bagi buku2 yg mampu meningkatkan amal kat sahabat kita, boleh je buat. tapi, yg penting kena buat follow up la. mana tau kot2 dia tak faham ke. ataupun, yg paling best ialah bila dia lagi faham daripada kita, n kita akan gain ilmu drp dia jugak! lain orang lain fahamannya, yg penting, fahaman itu adalah fahaman yg benar!πŸ˜‰ ]

-semangat n bersabar. [semangat itu perlu! sabar, yeah! bila sebut ‘sabar’, saya kagum. kagum dgn Baginda yg tak kenal erti putus asa n jemu dlm menympaikan Islam. dimana kini, kita mampu bergelar ‘orang Islam’. sabar itu tak senang, tapi tak susah, insyaAllah!]

**semua tafsiran diatas dibuat oleh miminapis sendiri. kalau ada yg silap n kurang tepat, bagitau lah ye.πŸ˜€ kita sama2 belajar, insyaAllah.πŸ™‚

n saya nk tambah satu lagi,

“jaga hubungan kita dengan Allah. hubungan ini yg paling penting! paling penting! paling penting! Dia yang akan bagi kekuatan kepada kita. Dia yang akan bagi ilham kepada kita. Dia yang akan bimbing dan pandu kita supaya tak tersasar. ikut apa yang Dia cakap dalam Al-Quran. pergaulan, adab, akhlak n etc! tak susah la, miminapis, insyaAllah! cuma kena kuat bermujahadah dan meyakini (yakin! yakin! yakin!) fikrah!”

JOM BERUBAH UNTUK-NYA!πŸ˜‰

**penulisan ini dibuat sbb terasa sangat nk berkongsi.πŸ™‚ dan juga, mengatasi perasaan mengantuk di kala mengulangkaji biotech. sungguh ‘seronok’ baca topik drug dan sejarah2 nya!maaf, tak sempat nk edit cantik2 post ni, sbb nk mula membaca semula. (doakan saya n hana. the only yg masih bertarung utk exam, dikala sahabat2 yg lain sudah bergumbira! hana, kita pun gembira baca biotech,kan? hehe~)πŸ˜‰

**besok, insyaAllah akhawat (kakak2 n sahabat2 perempuan) Dari auckland akan datang!πŸ˜€

**ni utk perkongsian. Jernihkan Fikrah Sebelum Berdakwah

~bersediakah anda, miminapis?~

wallahualam. correct me if I am wrong.πŸ™‚

One Response to “13-rangkaian”

  1. fairuzsallehuddin June 29, 2009 at 4:37 am #

    wahhh..susahnya 13 ciri tu semua..mcm xde yg complete pon😦

    btw,kmu mmg garang JIDDAN!
    πŸ˜›

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: