kreatif jiddan.

1 Jun

hari ini Queen’s day, maka cuti sekolah… (~dan semestinya, ada sale..πŸ˜€ )

alhamdulillah, thank’s to Allah, last night, I am done with my ‘weekly work‘! n now, i want toΒ  (Should!) reward myself. hehe. i like to reward myself with blogging. haha~ ntah pa pe. oh, kadang2 reward dengan kebab kat courtenay place, tu!πŸ˜€ -lepas ni kena buat maths, kerana test Rabu ini.- (kerana test? sebenarnya, kerana Allah Ta’ala, kan? betulkan niat ye, miminapis! baik~)πŸ˜€
kreatif jiddan~! syukran.πŸ˜‰

2minggu lepas, (ke 3minggu lepas ntah~) kami ada program solat hajatΒ  dirumah kak wani. exam masing2 dah dekat. yg paling awal saya dgr 12jun ni.

akak2 ni, bagi tips n panduan utk menghadapi peperiksaan jugak kepada kami. terima kasih Allah! dan terima kasih kakak2~!πŸ˜‰

walaupun dh 2minggu berlalu, tapi saya nk jugak tulis!

saya xtahu kenapa, tapi saya sangat terasa. lepas je solat hajat tu, saya terfikir tntg diri sendiri. kita selalu minta sesuatu kepada Allah SWT. (semestinya! sbb kita kan hanya bergantung kepada AllahπŸ˜‰ ) kalau betul2, kita nk sesuatu tu, baru kita akan bersungguh2 minta pada Allah,kan? then, Alhamdulillah, Allah izinkan utk kita dapat apa yang kita nk tu.πŸ™‚ if Allah xbagi, ada dalam kalangan kita yg redha n tahu ada hikmah yang Allah nak bagi. tapi, tak kurang jugak ada yang kecewa n anggap macam benda tu

tak adil, kan?

kalau kita tengok dalam Al-Quran pun, banyak ayat2 Allah yang cakap mcm tu. subhanallah, tengok! itu lah kuasa Allah Yang Maha Hebat~! Dia dah tahu! apa yang akan berlaku kepada hamba-hamba-Nya. tapi, kenapa still ada lagi org yg ingkar n menyekutukan Allah. bukan ke Yang Maha Hebat dan Yang Maha Berilmu sahaja yang dapat buat macam tu? sedangkan masa tu, kita tak de pun lagi kat dunia ni.

kita tengok surah Al-Ankabut, ayat 10,

“Dan di antara manusia ada sebahagian yang berkata, “Kami beriman kepada Allah,” tetapi apabila dia disakiti (kerana dia beriman) kepada Allah, dia menganggap cubaan manusia itu sebagai seksaan Allah. Dan jika datang pertolongan dari Tuhanmu, nescaya mereka akan berkata, “Sesungguhnya kami bersama kamu,” Bukankah Allah lebih mengetahui apa yang ada di dalam dada semua manusia?”

lagi, surah Ar-Rum, ayat 33,

“Dan apabila manusia ditimpa oleh suatu bahaya, merekamanyearu Tuhannya dengan kembali (bertaubat) kepadaNya, kemudian apabila Dia memberikan sedikit rahmat-Nya kepada mereka, tiba-tiba sebahagian mereka mempersekutukan Allah,”

Allah sebut lagi dalam surah yang sama, ayat 36,

“Dan apabila Kami berikan sesuatu rahmat kepada manusia, nescaya mereka gembira dengan (rahmat) itu. Tetapi apabila mereka ditimpa sesuatu musibah (bahaya) kerana kesalahan mereka sendiri, seketika itu mereka berputus asa.”

ada lagi ayat2 tentang ini, tapi, utk post ini, saya tuliskan ayat2 diatas sahaja. (nampak sangat baru lepas baca surah2 ni~πŸ˜› )

agak2 lah kan, kenapa Allah sebut ayat2 tu berulang kali dalam Al-Quran? kalau perasan pun, mmg banyak je ayat2 yg Allah ulang2 dalam Al-Quran, sebab nkΒ  bagi kita ingat, kan? sebab tu, pentingnya (peri penting!) kita utk baca Al-Quran setiap hari. (miminapis kena improve, oke!) paling tidak pun, baca Quran (dan TAFSIR!) lepas solat Maghrib, sementara nk tunggu isyak tu. kejap je pun senggang waktu nya kan. baca n cuba fikir apa yang Allah nk cakap n cerita kan kat kita. (subhanallah, Allah bercerita dengan kita~!!)πŸ™‚

meh saya nk terangkan maksud gambar di atas ni. kan gmbr headphone tu di kiri n kanan kan? pastu ada perkataan ‘Allah’ di tengahnya. mksudnya Allah sentiasa bersama kita, dikiri, kanan, tengah, (dimana2 sahaja~). so, Allah dekat dengan kita! subhanallah. alhamdulillah. allahu akbar.πŸ˜‰ -miminapis, dengan sesuka hatinya men’definisi’kan gmbr di atas, tanpa bertanya pada org yg buat gambar diatas ni. :D-

baca ulang2, insyaAllah, kita ingat. see, Islam ajar manusia cara utk belajar~! baca berulang2, supaya nanti dapat ingat.. (boleh jawab soalan masa exam~ semoga Allah pemrudahkan urusan kita semua.. aminn~!)πŸ™‚ ..[adeh! tetiba teringat, saya tak baca n ulangkaji lagi utk exam nnti -_-, okeh miminapis, ingat surah As-Saff, ayat 2 n 3!]

so, kita selaku umat Islam, mesti selalu baca Quran supaya kita dapat mesej yang Allah nk bagi kat kita. jangan sekali2, kita kata, kita xtahu benda tu adalah salah, sedangkan kita tak pernah nk berusaha mendalami Islam.

sebab tu, jangan kita cakap, “tak de keje nk buat”, “tak tahu la nk buat apa sekarang”, sedangkan ilmu Allah tu Maha Luas.πŸ˜€

even, kita yang beragama Islam ni sendiri pun tak perfect ilmu-ilmu agama, kan? banyak benda yang perlu kita top up dalam diri kita, supaya kita akan lebih kuat bermujahadah. tapi, kita ni kadang2, kalau bosan je bukak you tube tengok benda2 yang tak berapa nk manfaat. tapi, insyaAllah, kita semua baik2, kan? semua nk cari keberkatan dan keredhaan Allah, kan? good girl!πŸ˜‰

Allah dengar doa n permintaan kita. Dia pun Maha Tahu apa yg terbaik utk kita. Dia cuma nk uji iman kita, bila Dia tak bagi kita apa yg kita nak. sebab Allah ada cakap dalam surah Al-Ankabut, ayat 2,

“Apakah manusia mengira bahawa mereka akan dibiarkan hanya dengan mengatakan, “Kami telah beriman,” dan mereka tidak diuji?”

see~! dalam Quran, Allah memang dh cakap kena itu dan ini, sebegitu dan sebegini. tapi, kita je lah, nk baca ke tak. nak faham ke tak. kan?

miminapis, ingat! ingat! ingat!

kita (saya!) pernah cakap “cakap senang lah, sebab tak rasa apa yang aku rasa,”… tapi, sebenarnya bukan ke Allah itu Maha Mengetahui dan semestinya Dia TAHU dan RASA APA YG KITA RASA? jadi, berserah lah kepadaNya. memintalah kepada-Nya. la tahzan, tapi motivasi n muhasabah lah diri, semoga Allah memberikan kekuatanNya kepada kita, kan? aminnn~πŸ˜‰ -wah miminapis!! sila ingat ayat2 ini ketika kamu susah ataupun tak~!-

p/s: doa juga utk saudara2 kita di Palestine dan seantero dunia, semoga dikuatkan oleh Allah. utk keselamatan Masjid Al-Aqsa. keselamatan kita di dunia n akhirat. dan dijauhkan daripada seksaan azab neraka-Nya. aminnn~πŸ™‚

warga victoria uni, selamat berexam~! πŸ˜‰ [p/s: ingat! result exam akan dihantar kepada encik MARA! maka, hehe.. berusaha ye, miminapis~!πŸ˜€ ]

tgok bawah ni, comel jiddan, kan? walaupun xde kaitan sgt, tapi, saya nk letak jugak, sbb tajuk blog ini ‘ukhuwah….’ (hehe~)

Dapatkan Mesej Bergambar di Sini

wallahualam. correct me if I am wrong.πŸ™‚

4 Responses to “kreatif jiddan.”

  1. rose nina June 1, 2009 at 2:39 pm #

    gud luck ye kak mimi..
    ;D

  2. miminapis June 1, 2009 at 6:25 pm #

    hehe. terima kaseh~

    bape org btch awk yg ke welly eh?

  3. cik n June 1, 2009 at 8:41 pm #

    salam mimi. all the best exam!πŸ˜‰

  4. rose nina June 1, 2009 at 11:44 pm #

    sorang je kot..rasenye la..itupon die x konfem lg..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: