jumaat datang lagi.

8 May

jumaat datang lagi.πŸ™‚

saya xtau lah pernah tulis pasal ni ke tak before ni. (if dah pernah, pretend macam xpernah baca lah ye~πŸ™‚ cee.. bajet macam ade org baca sgt je blog ni.πŸ˜› )

“rodhitu billahi Rabba, wabil islamideena, wabi Muhammadinnabiyyawa Rasula.”

semua orang pun pernah baca ni kan? paling kurang pun 3kali sehari? insyaAllah. sbb ni kan ada dalam doa ma’thurat tu.

setiap kali kalau baca ma’thurat, then sampai kat part ni, saya selalu terfikir.

sejauh mana saya ini mengatakan@mendalami ayat tersebut. then, kalau ingat2 balik, kalau fikir2 balik, mmg hampir setiap hari ade je pun silap yg saya buat pada Allah SWT. tak dengar cakap Dia. kadang2, kalau dapat nikmat dunia yg kecil ni pun, saya jadi lalai.

astaghfirullahal ‘azim, allazi laa ilaha illa huwalhayyul qayyumwa atubuilaih.

jadi, sejauh mana sebenarnya kita “redha Allah sebagai Tuhan, Islam sebgai agama dan Nabi Muhammad SAW sebagai rasul” ?

bukan ke maksud redha tu mksudnya kita terima, kan? sedangkan maksud iman itu sendiri ialah

menyebut dgn lidah, mengaku dgn hati dan melakukan dgn perbuatan, bahawa tiada Tuhan yg disembah melainkan Allah SWT n Muhammad sbgai Pesuruh Allah.

jadinya, redha ni ada kaitan dgn konsep keimanan lah,kan? jadi, kita sendiri boleh tengok tahap keimanan kita ni macam mana. [terasa malu jugak utk menulis tntg ni. sbb macam mmbuka aib sndri. tapi, insyaAllah, sebenarnya nak berkongsi dgn mereka yg mmbaca.πŸ™‚ utk kita sama2 renungkan di pagi Jumaat yg mulia ini.]

kalau kita redha, mesti kita ikut setiap apa yg Allah dan rasul-rasul-Nya suruh. (setiap apa, oke! bukan nya buat apa yg kita nak, n tinggal apa yg kita tak nak~ suka hati je nk pilih2.) -heh! ke’laser’an berlaku~-

n kadang2 tu saya trfikir jugak, sejauh mana saya berusaha utk mndalami ilmu2 Allah. hadis 40 pun saya xkhatam lagi. kalau go through on the surface mmg la sume org pun dh, tapi, mksudnya skrg ialah bljar betul2 pasal hadis tu. alhamdulillah, ada akak yg sudi nk mengajar.πŸ˜‰ terima kasih, kak! sayang akak. :-*

kpada adik-adikku yg ber4 di rumah: be prepared! haha~ lepas ni diktator akan dtang~!πŸ˜› insyaAllah.

baiklah. tidak mahu lama2.πŸ˜€ nnti nak pegi sekolah, tapi baju sekolah pun xgosok lagi~! sungguh agak tidak rajin. herk~ baiklah, lillahi Ta’ala, menutup setiap inci aurat kerana Allah Ta’ala. maka kena rajin! oke miminapis? -baik!-πŸ˜‰

petang ni insyaAllah kami satu batch akan ke High Comission lagi. utk orientasi~! apekah? okeh, lillahi Ta’ala, utk mengeratkan ikatan antara batch kami, 1st year batch. insyaAllah.πŸ™‚

pesanan kpd miminapis : “sila senyum~!” haha. bila ingat ayat ni, mmg xleh blah. “mimi, xboleh senyum sket ke?” dlm hati, “kau sebok apesal?”.. herk~ astaghfirullahal ‘azim.. maaf~

ayah pernah cakap macam ni, “mimi..masam je muka. senyum lah sket.” n paling best kalau ayah sambung ayat kat mak, mcm ni, “nor, mimi tu nak ape? masam je muka die. tanye lah die nk beli ape2 ke…” waahhh!! rindu rindu mak dgn ayah~πŸ™‚ sayang nyee~πŸ˜‰

arwah wan sebelah ayah pun pernah panggil saya “mongkot” ni istilah negeri sembilan kot~ “sonyumlah sikit, mongkot yo..” haih~ sebak pulak bila teringatkan wan yg akan selalu cium cucunya before kami pulang dari kampung. then, before kereta kami mahu meluncur keluar dari perkarangan rumah, wan mesti akan datang merapati kereta kami utk cium n salam sekali lagi. subhanallah, saya rindukan wan~! Al-Fatihah.

miminapis kepada miminapis : senyum itu sedekah~!πŸ˜‰ tak payah keluar duit, tau~!

wallahualam. correct me if I am wrong.πŸ™‚

2 Responses to “jumaat datang lagi.”

  1. kay2 May 8, 2009 at 5:02 pm #

    MImiNapiS….KAmoo sgt comeyllll….huhuhuhu

    Betul tu…kita pun selalu terfikir begitu bila baca ayat itu…

    rasa sebak je sebab asyik beralasan je bila nak menganjak paradigma membaiki iman…uhuk

    Astaghfirullah…

    • miminapis May 8, 2009 at 8:46 pm #

      saya comel?? *ishkMALUla..* [haha~ saya menggedik kejap dgn kamu]πŸ˜›

      tu la. jom jadi kuat eh~!πŸ˜‰

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: