ayat itu sweet~

1 May

sudah lama tidak berkelana di sini.πŸ˜›

skrang ni satu penyakit dh merebak. swine flu.

maka kena lebih berhati-hati la ye, bila keluar rumah.πŸ˜€

p/s: alhamdulillah, skrag ni wellington agak sejuk. itu sedikit sebanyak membuatkan miminapis malas utk keluar rumah, selain utk ke sekolah.πŸ™‚ mohon perlindungan daripada Allah banyak2.πŸ™‚

setiap kali kalo di kampus, kalau kami nk ke bangunan yg lain dari bangunan yg lain, “ehh..cepat cepat..masuk bangunan. sejuk!” -haha-πŸ˜‰ -dah tau sejuk, tapi xreti2 nk pakai baju yg agak tebal. maka, tanggung lah sendiri.πŸ˜› – oh, sebenarnya, saya kalau ke kampus pakai bju kurung. n baju kurung of course lah kainnya kurang tebal. sbb semua pun beli yg dh siap, kat malaysia yg terchenta!

menurut kak zaryn (4th year medical student), kat wellington hospital ada 20 orang yang telah dikuarantinkan. tapi, kak zaryn xberkesempatan nk jumpa lagi. heheπŸ˜€

saya kena buat blood test n urine test! again, sangat malas nk pegi, sebab kat luar sejuk~! haha. ntah pa pe la kan?

tapi, kalo buat blood test n urine test tu, nnti dapat NZD50. hehe~ mahu juga yg itu! haha.πŸ˜›

insyaAllah, nnti saya pegi lah. (sebenarnya semalam dah pegi, tapi orang tu kata kena pegi kat branch yg satu lagi. maka, saya agak malas nk ke branch yg satu lagi. sbb takut nnti ter’miss’ kelas.)

img_4695

—————————————————-

okey, skrang kita ubah mood serious sket.~!πŸ˜€

saya suka ayat ini! surah Al-Fath: ayat 29.

“Muhammad adalah utusan Allah, dan orang-orang yang bersama dengan dia bersifat keras terhadap orang-orang kafir, tetapi berkasih sayang sesama mereka. Kamu melihat mereka rukuk dan sujud mencari kurnia Allah dan keredhaan-Nya. Pada wajah mereka tampak tanda-tanda bekas sujud. Demikianlah sifat-sifat mereka (yang diungkapkan) dalam Taurat dan sifat-sifat mereka (yang diungkapkan) dalam Injil, iaitu seperti benih yang mengeluarkan tunasnya, kemudian tunas itu semakin kuat, lalu menjadi besar dan tegak lurus di atas batangnya; tanaman itu menyenangkan hati penanam-penanamnya kerana Allah hendak mengjengkelkan hati orang-orang kafir (dengan kekuatan orang-orang mukmin), Allah menjanjikan kepada orang-orang yang beriman, dan mengerjakan kebajikan di antara mereka, ampunan dan pahala yang besar.”

subhanallah, alhamdulillah, allahu akbar.πŸ™‚ apa yg kita dapat simpulkan?

saya dapat simpulkan : ukhuwah/ikatan yang teguh antara orang2 mukmin adalah amat amat penting. kita akan jadi kuat bila kita bersama-sama dan bersatu mendukung agama Allah. kita bekerja, belajar, berusaha, semuanya kerana Allah. kelak nnti Allah bagi ganjaran pada kita. inilah perdagangan yang sangat sangat sangat menguntungkan kalau kita tahu!
kucing pun kucing lah.. layan~πŸ˜‰

kenapa perdagangan? dagang adalah satu proses jual beli kan? (lebih kurang lah maksudnya~πŸ˜€ ) kirenya, kat dunia ni, kita korbankan masa kita, untuk tujuan mengajar orang ilmu-ilmu Allah (kita niatkan kerana Allah. utk dapatkan keredhaan dan berkat daripada Allah SWT). mknanya, kita sacrifice (ataupun, kita ‘jual’) masa kita tu kepada Allah, kan? then, Allah terima ‘jual‘an kita tu. (kalau ada yg mnjual, mesti ada yg membeli, kan? see! Allah beli jualan kita~!! suka tak?πŸ˜‰ cuba kalau kita jual makanan, then, tetiba Perdana Menteri datang n beli makanan kita tu. kita suka tak? haaa… mcm tu lah ibarat nya..)πŸ˜‰ kelak, Allah bagi kita ganjaran yg setimpal dgn apa yg kita buat tu, kat dunia mahupun akhirat!πŸ™‚

subhanallah. subhanallah. subhanallah.

alhamdulillah. alhamdulillah. alhamdulillah.

allahu akbar. allahu akbar. allahu akbar.πŸ™‚

kesimpulan? = MARILAH KITA BERSAMA BEKERJA n MEMBANTU AGAMA ALLAHπŸ™‚ kuatkan ikatan sesama kita, bekerja untukNya.πŸ™‚ (kuatkan ikatan sesama kita. kuatkan ikatan sesama kita. kuatkan ikatan sesama kita.)πŸ™‚

Dapatkan Mesej Bergambar di Sini

mahu dengar lagi? surah Muhammad: ayat 7.πŸ™‚

“Wahai orang-orang yang beriman! Jika kamu menolong (agama) Allah, nescaya Dia akan menolongmu dan meneguhkan kedudukanmu.”

subhanallah. Maha Suci Allah.πŸ™‚

pesanan kpd miminapis : teruskan usaha, (belajar untuk berusaha, berusaha juga utk belajar, oke? gud girl!πŸ˜› ) jangan melepaskan batuk di tangga, sbb ianya sia-sia! (kan?)

wallahualam. correct me if I am wrong.πŸ™‚

8 Responses to “ayat itu sweet~”

  1. Areda May 1, 2009 at 4:45 pm #

    mimi!!!
    hati2..jgn kena swine flue tau..
    hehehe…..
    nway lama x tegur ko…camne life kt sana???
    sihat??hehe….

  2. miminapis May 1, 2009 at 6:52 pm #

    aminn~
    hang doakan chek na.. (betul ke eja tu? haha~)

    tu la hang, lama xtegur chek.
    kecik ati~ haha.

    sihat alhamdulillahπŸ˜‰

  3. Areda May 2, 2009 at 12:21 am #

    haaha…alo..jgn la kecik ati…
    aku slalu mengikuti perkembangan hang dr jauh ni..
    jgn risau..ehehhe…
    aku tgh exm ni…wish me all da best k??
    doa2 unt aku sama..ehheheh
    ~miss u too much!!~
    ~blaja rajin2 ye kat sana…~*wink*;p

  4. kay2 May 3, 2009 at 11:52 pm #

    Saya suka bab ukhwah ini…

    sayang kamu mimiiiiiiiii…(^^)

    • miminapis May 4, 2009 at 12:08 am #

      kite pun sayang jugakπŸ˜‰

      4tahun tau kite asyik dgn awak. haha~
      upss.. tambah si tumix n che rozi sekali.πŸ˜€

  5. nadiahuri May 4, 2009 at 6:58 am #

    mi, take care of urselv…
    n mengapakah dpt NZD 50 itu???

    • miminapis May 4, 2009 at 10:38 pm #

      hehe. *maluSAYA*

      nadiah..hehe, baik2~! kite take care diri kita. *malu*

      oho. nzd50 sbb kita sudi involve dlm survey tu. hehe

  6. nadiahuri May 6, 2009 at 9:56 pm #

    owh,survey kah itu… ^^

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: