an apple a day

1 May

an apple a day keeps the doctor away

dengar tu. maka, makanlah epal hari2~!

ambik epal dlm peti ais.

“apesal la epal ni menggerutu? ari tu beli elok je~!”

then teringat, “epal2 yg berkualiti dari new zealand semuanya akan di eksport ke luar negara. yang tinggal di new zealand skrang, semuanya epal-epal yg low quality. tapi, low quality nya pun, mantap jugak!” seorang akak senior pernah cakap kat saya.

saya pun berkata2 dlm hati, “macam ni lah kot rupanya kalau buah yg low quality, xleh simpan lelama kot. nnti die akan menggerutu.” ini hanya hypothesis, x sahih lagi~!πŸ˜‰

*gigit*—realised! “okeh, epal itu membeku!”πŸ˜€

herk~ xpernah2 merasai pengalaman encik epal membeku. mungkin, temperature peti ais tu rendah sangat kot. sampai kecut2 buah epal milik miminapis.

maka, saya pun ‘cairkan’ encik epal tersebut. dengan harapan, nk makan jugak!πŸ˜€

img_4697

setengah jam kemudian, epal itu pun ‘mencair’.πŸ™‚ subhanallah. Maha Hebat penciptaan Allah, kan?πŸ˜‰

daripada epal yg tadi, menggerutu je kulitnya, mungkin sbb kandungan air (air ke eh orang pnggil. haha~ lupe dah. mintak maaf cikgu biology, nntiΒ  saya bukak buku bio balik, insyaAllah.πŸ™‚ ) dlm epal tu dh mengeras tadi. so, epal pun mengecut.

then, bila diletakkan di luar dri peti ais + haba drp encik heater yg penyayang. maka, air2 tadi pun cair. maka, epal kembali segah!!

wahh. subhanallah. ada lah rezeki kamu untuk makan epal dgn normal malam ini, miminapis~!πŸ˜‰

img_4698

alhamdulillah. terima kasih ya Allah.πŸ˜‰


Dapatkan Mesej Bergambar di Sini

wallahualam. correct me if I am wrong.πŸ™‚

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: