jaulah Easter

20 Apr

alhamdulillah. segala pujian bagi Allah SWT. Yang Hebat Merancang. Yang Maha Mengetahui apa yang terbaik utk hamba-hamba-Nya.πŸ™‚

jaulah 3 hari 2 malam ke Rotorua berjalan lancar.πŸ™‚ [tapi, malam masa nk balik ke wellington tu, kami ada pengalaman yg agak ‘best’~!πŸ˜‰ but still I want to say it ‘berjalan lancar’, sbb itu adalah pengalaman~!πŸ˜‰ ]

xreti nk cerita. tapi, sebenarnya nk buat quick post. sbb encik kerja sekolah menanti dengan tenang~!πŸ˜€

kami bersama akak2 senior ke sana. Rotorua ialah bandar pelancongan. kat situ ada gunung berapi yg dah lama xmeletup. ada geothermal. n kalau dekat town Rotorua tu, kita akan nmpak tetiba je ada asap keluar. nak tau tu ape? itu adalah sulfur yg berada di bawah permukaan bumi Rotorua. subhanallah~!πŸ™‚

kami bergerak ke sana dengan menaiki 3 mpv + 1 kereta. jumlah nya = 28orang.πŸ™‚

sangat berterima kasih kepada akak2 organiser~! kak wani, kak mun, kak meme, kak jenny, kak zarin, kak diyana, kak cipot, kak aisyah, kak nad.

setiap kereta ada nama nya: mpv senyum selalu. mpv berlapang dada. mpv manis bicara. kereta kasih sayang. [menarik~!]πŸ˜‰

saya naik mpv senyum selalu. driver : kak meme. co pilot : kak diana. ahli : kina, kak aisyah, sal, aju, miminapis n kak zarin.πŸ˜‰

img_4580ni masa lalu dekat tempat latihan askar. kawasan yang lapang dan luas.πŸ™‚ subhanallah.

hari pertama:

dari wellington ke Lindale. tempat makan ais krim. beli coklat. makan ais krim. kereta kasih sayang sampai lambat sket sbb terlanggar pokok~!

img_4579tu lah ‘kereta kasih sayang’. nmpak kemek sket tak? hehe. depan skali tu ‘mpv berlapang dada’ (kot~) lupe sudah. tapi, kak wani lah yg drive.πŸ˜€

img_4575atas bukit tu salji yang mencair (menurut kak meme) time autumn pun ada salji eh? hurmm…layan~ subhanallahπŸ™‚

kemudian, bergerak ke Huka Falls. subhanallah. saya sangat mengagumi ciptaan-Nya yang satu ini. (saya bajet Huka Falls ni macam Niagara Falls. haha~). sungguhpun jauh panggang dari api, tapi subhanallah, subhanallah, subhanallah. (xtau nk ckp macam mana). aliran airnya sangat deras. dan pernah mnjadi tempat janaan kuasa bagi kawasan setempat (eh, ke seluruh new zealand? lupe~πŸ˜€ oke, ‘penyakit ini’ sgt melampau2 hebatnya tatkala ini~)

img_4590ni waikato river. sumber kepada Huka Falls.

kami berpecah kepada 2. satu grup solat dulu, n satu grup g jalan2 melawat dulu. kami mencari tmpt atas bukit utk solat, sbb xde tmpt lain dah yg lagi sesuai. mcm biasa, org2 yg berjalan, pasti akn memandang. ada org yg pernah ckp, “this is weird exercise~”.πŸ˜€ xkesah la, ‘exercise’ jugak, kan.

img_4593

tu la Huka Falls. (dlm gmbr ni xmenarik sgt. tapi, kalau pergi sana betul2, subhanallah!) hanya Yang Berkuasa dan Memiliki Ilmu Yang Maha Hebat sahaja yang mampu menjadikan kejadian seperti ini.πŸ™‚

Hari Kedua:

kami menginap di X-base backpacker. alhamdulillah, selesa la. walaupun xdapat la nk rasa kemudahan macam hotel, tapi, alhamdulillah, semuanya okey. [miminapis~! jgn nk demand2 oke!] (baik~!)

lepas tazkirah subuh yang diberikan oleh kak jenny (kak ruzaini), kitorg pegi ke park yg berdekatan n buat exercise. ikut grup. kena reka pergerakan sendiri.

img_4598

kitorg buat pergerakan mmbasuh kereta. kak meme lead~!πŸ˜‰

kemudian, kami bergerak ke Agrodome. tatkala semua org memilih utk main benda2 yang mencabar stamina n ketahanan diri; saya dan kak zaryn (kak zarina) memilih utk membuat sesuatu yang ‘tidak membahayakan diri’. (haha~ padahal penakut~!) maka, kami pergi melihat show yg dibuat oleh kambing2. subhanallah, byk sgt breed kambing kat new zealand ni rupanya~!

img_4601

org kat depan tu tgh panggil sekor, sekor kambing naik ke tempat masing2~

img_4603

tadaaa… tu la sume kambing2. tapi xsemua breed la yg ada.πŸ˜€

2903_83182427089_608347089_2463670_5558770_norang tu jugak buat demo macam mana bulu2 kambing tu dicukur. kesian kambing tu meronta2.😦 org tu agih2 kan bulu kambing tu kat semua penonton. maka, saya pun ambik dan simpan~! mmg melekat la bau kambing tu.πŸ˜€ [tapi, ni gambar ehsan drp kak zaryn. sbb battery camera saya low~]

2903_83182642089_608347089_2463707_8004719_nthen, kami ke ladang kambing-kambingan.

2903_83182622089_608347089_2463703_294083_nni kambing spesis ape ntah. tapi mcm pelik la jugak~ subhanallah, sangat luas ilmuNya dalam penciptaan makhlukNya, kan?

2903_83182592089_608347089_2463697_368622_n

saya memang penggemar buah kiwi sejak dari malaysia lagi. bila melawat kebun kiwi yang sangat2 rimbun, subhanallah.. xtau nk kata apa. πŸ™‚ dalam hati yg agak jahat: “eiyy, ambek kang~!” hati yang agak baik: “jangan! haram kang kalau di makan~!”πŸ™‚

kemudian, kami bergerak ke Skyline. naik cable car ke atas bukit, then, pilih utk main apa. sekali lagi, saya dan kak zaryn, memilih jalan yang lebih selamat dan tidak membahayakan nyawa. (haha~ alasan yang agak logik bagi mereka yang tak berapa berani). kami memilih utk main luge sahaja, instead mencuba sky swing.

img_4615

chairlift. this one is much much better than sky swing kan kak zaryn?πŸ˜›

img_4610

view dari atas bukit. subhanallah. hamparan bumi yang luas membuktikan kekuasaanNya.πŸ™‚ lautan yang membiru dan angin yang tidak sepoi2 bahasa n tidak panas.πŸ˜€ [before naik luge~]

hari ketiga:

mahu balik sudah. serius xsabar nak balik~. bukan sebab Rotorua xbest. best sangat! tapi, sebab asyik terkenangkan kerja2 di rumah.😐

img_4624

ni view dri backpackers yg kami tinggal. perasan tak asap2 tu? itu adalah antara asap2 sulfur yg keluar dari permukaan bumi Rotorua. subhanallah.πŸ™‚

kemudian, kami bergerak ke Waimangu (geothermal village~). i like this place the most~!πŸ™‚

kita berjaulah, mengembara sambil berfikir tentang asal usul kejadian sesuatu kan?. subhanallah. mana mungkin alam ni terjadi macam tu je. mana mungkin manusia seperti kita dapat create alam yang sangat hebat penciptaannya ini. subhanallah. subhanallah. subhanallah.

p/s: saya suka berjalan bersama kak zaryn, sebab kak zaryn sering menzahirkan perkataan ‘subhanallah’, sedangkan saya hanya melafazkan ‘subhanallah’ di dalam hati.😐 pelajar Kisas, kan..πŸ˜‰ pelajar seseri oke jgak~πŸ˜€

img_4631

permukaan air tersebut berasap kan? punca airnya ialah dari dalam permukaan bumi yg panas. board kat situ ada tulis, “stop, pause, listen”. kamu tahu apa yang akan di dengar? bunyi seperti air sedang boiled~! subhanallah.πŸ™‚

suhu airnya 80 degree celsius. pH yang rendah, iaitu 1.2~!πŸ˜€

img_4656

subhanallah. saya sangat2 kagum dengan ini. air ini berwarna biru secara semulajadi!! keadaan yang tenang. saya agak terkedu, bila pertama kali melihat nya. macam kat swimming pool kan? ketahuilah sebenarnya ianya adalah semulajadi. dari Pencipta Seluruh Alam. (mungkin, saya bercerita ini xmenarik sgt, sila lah datang ke sini~!) di kawasan ini juga menjadi indicator, kalau2 ada berlaku pergerakan pada permukaan bumi. kirenya if ada gempa bumi ke kat new zealand ni (na’uzubillah~), maka, di kolam ini lah mereka akan kesan tanda2 nya. paham? heheπŸ˜€πŸ˜‰

img_4664

ni on the way ke Taupo. nak balik dah ke welly.πŸ˜€ terjumpa plak dgn encik2 lembu tompok2.

img_4673

ni di Taupo. untuk penutup jaulah kami. new zealand mmg tak dapat berpisah dengan laut.πŸ™‚

dsc01322

bandar Taupo.πŸ™‚

dsc01296

kak meme n miminapis.πŸ˜‰

dsc01219

di dalam ‘mpv senyum selalu‘. kak zaryn n miminapis.πŸ˜‰

2850_1147866253898_1144807954_1492927_3165067_n

sebahagian daripada kami yg menyertai jaulah ke rotorua ini.πŸ™‚

perjalanan pulang ke welly:

kami sepatutnya tiba di welly pada jam 8malam. tetapi, pkul 2.30pagi, baru kami tiba di welly~!πŸ˜‰

saya tak berniat mengaibkan sesiapa ye, kakak2~!πŸ˜‰ cuma mahu bercerita, kerana saya tak pernah merasai pengalaman yg getir seperti itu.

mpv senyum selalu, iaitu yg di naiki oleh saya dan lain2, di kejar dan di tahan polis~!

mpv kami mendahului yg lain masa perjalanan pulang tersebut, kemudian, kereta polis, dengan laju nya memotong mpv2Β  dan kereta yang lain, semata2 untuk mengejar kami~!

kak meme xbawak laju sgt pun. biasa2 je.

kemudian, polis tersebut cakap, mpv kami telah melanggar kereta polis, smpai rosak side mirror kereta polis tersebut! astaghfirullahalazim. saya sgt terkejut~! sbb kejadian tersbut mmg tak berlaku pada mpv kami!! kak meme bawak dgn cermat nya!πŸ™‚

kemudian, kak meme menyuruh kami semua baca ayat Kursi, memohon perlindungan daripada Allah SWT.

setelah di cek2, mmg xde langsung kesan perlanggaran pada mpv kami. alhamdulillah, Allah melindungi kami.πŸ™‚

kami meneruskan perjalanan, dan singgah di sebuah stesen petrol untuk melakukan solat jamak takdim.

di situ, terbuka lah cerita yg sebenar. sebenarnya, mpv lain yg telah melanggar kereta polis tersebut. mpv tersebut juga adalah antara mpv2 kami~! syukur, sebab Allah masih mahu selamat kan rombongan kami. di takdirkan oleh Allah SWT, bahawa polis tersebut tidak berniat langsung untuk cek setiap mpv dalam rombongan kami.πŸ™‚ thank you, Allah.

“nampak kereta polis kat tepi, tapi bahagian belakang kereta polis tu, makan jalan orang. dalam masa yg sama nk mengelak lori yg datang dari bahagian depan belah kanan. flash lampu lori tu agak kuat, so xperasan dah terlanggar kereta polis tu.” -memetik kata2 daripada mereka yg berada dlm mpv tersebut.πŸ™‚

dah selesai solat. kami pun bergerak pulang.

1 lagi insiden yg tak di jangka2.

mpv yg saya naiki, tayar nya pecah!!!

menurut kata kak cipot yg tatkala itu memandu di belakang mpv kami.

“akak nampak penutup rim terbang. tapi tak tau sape punya.”

img_4677

tayar yg pecah~😦 dan memakan masa sejam lebih utk tunggu bantuan, drp AA (kalau dekat mlysia, AAM). ade je antara kami yg reti nk tukar tayar, tapi kak meme bimbang keselamatan kami. so, call je AA.πŸ™‚ terima kasih kak meme. hehe. masa tu dh pkul 12 tgh mlam. pkul 2pagi, baru siap semua.πŸ™‚

img_4678ni la kereta AA tu.πŸ˜€ syukran jazillan encik AA.πŸ™‚

wallahualam correct me if I am wrong.πŸ™‚

15 Responses to “jaulah Easter”

  1. rina rose an April 20, 2009 at 6:45 pm #

    mimi yg di sayangi ,

    panjang lebar menulis pengalaman berjalan2 ke rotorua yer.. agak2 nye brape kali le name ‘kak zaryn’ di type …ini menunjukkan berape closenye kite be2 time berjaulah tempoh hari…

    btw, i did have a great time spending my days with u… teringat zaman kat kisas > 5 tahun yg lepas … da tua aku ni… huhu

    sowi ek kalo ade wat salah silap dlu.. lawak bodo pun kire sekli la ye.. 0-0

    okeys
    ukhwah fillah abadan abada…

  2. miminapis April 21, 2009 at 4:27 am #

    hehe. sama la.. saya jugak~!

    mintak maafπŸ˜‰

    p/s: akak, kita close sbb dua2 pun xnak mencuba sesuatu yg boleh mengganggu gugat keselamatan diri, kan? haha~πŸ˜€

    xpe, next time kita jadi lebih berani, ye~
    πŸ˜‰

    @>—

  3. Kaykay April 21, 2009 at 11:32 am #

    MasyaAllah…

    Alhamdulillah kamu sampai dgn selamat…

    Banyknya tempat kamu pergi..=)

    Saya hanya singgah di skyline n lake rotorua…Best!!..

    Jom..jaulah Egypt (bak kata tasha)

  4. miminapis April 21, 2009 at 12:10 pm #

    alhamdulillah, dimudahkan urusan olehNyaπŸ™‚

    hehe..

    mahu2~!

    [miminapis, nak belajar ke nak jalan2?]
    (erkk.. dua2, boleh?)πŸ˜‰

  5. maksu April 23, 2009 at 2:42 am #

    salam..nak nyampuk skit, wow!! so amazingz! and what a great vacation and experienced!!, uuu.. best nye kak ngah! rase mcm nak bw ir jer ngan paksu gi sana.tapi apapun..alhamdullilah perjalanan korang dirahmati allah swt.

  6. miminapis April 24, 2009 at 6:33 pm #

    hehe. meh la maksu datang sini~!

    dah 6bulan xde orang lawat kite pun.
    sedih nyeeee~!😦

    [teringat masa kat SESERI dulu, every week mak ayah datang jenguk. kat KMS plak, kalau dat weekend xbalik rumah, mak n ayah akan datang jenguk jugak~ kat sini? huk~]

  7. a.l.o.n.g. April 25, 2009 at 6:44 am #

    Jauh Berjalan, Luas Pandangan, Makin Bertambah Keimanan Kita TerhadapNya..
    Jalan-jalan gak tapi jangan lupa tujuan asal ke sana..STUDY! & GET DA 1st CLASS DEGREE!

    • miminapis April 27, 2009 at 7:45 am #

      baik~! ingat daku dalam DOAmu!! hehe..πŸ˜›

  8. cahayadian April 25, 2009 at 11:36 am #

    uwaaaaah… best2…
    hehe

    assalamualaikum…πŸ˜€ huhu.. kat ireland takde pon tempat camni… huhuhukk
    takpe.. ireland ade cliff of moher *hehe.. tak puas ati gitu…*

    miminapis tahu kubergurau!πŸ™‚ rindu sama ukhti di nz! jangan rindu kuuuπŸ˜‰

    • miminapis April 27, 2009 at 7:47 am #

      wa’alaikumussalam wbt.πŸ˜€

      hehe. maka, mari lah sini~! [eh jap2, ni jemputan kali ke berapa ntah?πŸ˜› ]

      yaaa.. ku tahu kamu bergurau!
      cliff of moher tu apekah?πŸ˜€

  9. cik n April 25, 2009 at 2:50 pm #

    mimi.
    x sangka smpai jugak saye kat blog awak dari blog classmate saye alina. nice blog. keep up writing.

    owh ye,terima kasih jugak untuk pengalaman2 bersama masa jaulah rotoroa ni. rindu semua org!

    sekian,
    the clumsy driver=pelanggar pokok.eheh~

    • miminapis April 27, 2009 at 7:48 am #

      alamak~ ain dah smpai sini la plak.πŸ˜›

      hehe. nnti bawak kitorg jaulah ke south island plak yeπŸ˜‰

      sekian,
      penumpang mpv kak meme.πŸ˜›

      • cik n May 1, 2009 at 5:04 pm #

        baikkk. insyaAllah. jemputlah datang ke siniπŸ˜‰

  10. Farahin April 27, 2009 at 4:12 am #

    mimie..awak lagi sakan berjaulah..
    nanti nak melawat org sna plaks~

    • miminapis April 27, 2009 at 7:50 am #

      herk~!πŸ˜›

      xlah sakan sangat. biasa2 saja.πŸ˜‰

      mahu ke sini kah? mari..mari..πŸ™‚

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: