bukan mudah bernafas dalam jiwa hamba

19 Mar

pagi tadi before pegi sekolah, saya dapat 1 off9 msg kat YM drp sorang kawan yg sekarang ada kat UK.πŸ™‚

salam mimi…sori offlline msg hari tu sy terlupa nak reply, tgh kelam kabut n tangguh2..akhirnya lupa.. hmm.. sini dah xde salji, dah nak masuk spring. alhamdulillah cuaca boleh tahan, x sesejuk dulu. best of luck in living ur life as a muslim dear~ bukan mudah bernafas dlm jiwa hamba (pinjam tajuk blog kamu jap ye.. baru tau itu tajuk lagu rupanya..hehe)

izati ialah kawan saya masa kat KMS-IB dulu. plajar SMAPL dan kami bertegur masa kat tandas. hehe. sbb saya pkai baju nadwah SBP, n izati ialah salah seorang petugas masa kem tu. (‘petugas’ ke eh org panggil? lebih kurang la~)πŸ˜€

sebenarnya saya nk cakap pasal “bukan mudah bernafas dalam jiwa hamba”.

[a’ah, betul lah tu. “bukan mudah bernafas dalam jiwa hamba” tu adalah lirik lagu dalam 1 lagu nasyid kumpulan UNIC. saya baru dengar lagu ni masa cuti IB yg agak pnjang tu. (5bulan~) dgr lagu ni pun sbb saya ada tertengok 1 video ni. kat youtube. rasa2 nya org yg buat video tu ialah pelajar Malaysia kat oversea, xtau negara mana. pasal ‘insan rabbani’ kot. ke ape ntah~ hehe. lupe sudey~]πŸ˜€

Vodpod videos no longer available.

a’ah kan.. betul! mmg tak senang pun kite nk mnjadi seorang hamba. apa yg menyebabkan kita kata ‘bukan mudah’? sbb kadang2 kita pun tak sedar yang sebenarnya kita HANYALAH seorang hamba kepada Yang Maha Agung.

cuba kalau zaman dulu2, seorang hamba tu sangat lah terhad bnda2 yg die boleh buat. sbb? sbb tuannya dah tetapkan segala nya utk hamba ni patuhi. kalau salah ke silap ke, mesti kena denda.

samalah dengan tuan kita Yang Maha Esa, yang hanya layak disembah. Dia bagi kita Al-Quran n Rasul2 sbgai ptnjuk dan kita patuhi. kita perlu ada inisiatif utk tahu tentang sirah2 Nabi terdahulu. tentang kaum2 terdahulu yang telah ditimpakan musibah oleh Allah SWT diatas kesalahan mereka. sbb kalau kita xtau semua tu, kita akan ulang sejarah yang lalu! “bukankah sejarah mengajar manusia”? Allah dah ajar kita, tapi kita? nanti bila tibanya Hari Kebangkitan kita akan dapat balasan yg setimpal dengan apa yg kita buat sepanjang ‘persinggahan kita di dunia’ ni.

a’ah, dunia ni persinggahan. dulu, setiap kali pulang bermalam dri rumah, kami mesti akan singgah di perhentian tol Seremban. sbb ayah suke makan nasi lemak kat situ. heheπŸ˜€ . kirenya, singgah tol tu utk makan then baru gerak ke KL seterusnya sampailah SESERI.

[tempat asal: dari n9… destinasi: SESERI,KL…. tempat singgah: plaza tol seremban (makan, minum, buang air)]

[tempat asal: dari Allah… destinasi: hari akhirat… tempat singgah: dunia (kutip pahala byk2 supaya dpt ke syurgaNya)]

dalam keadaan kita yg bertitle seorang hamba ni kdang2 semua benda pun kite nak. a’ah memang la, kite boleh je nk dapat apa yg kite nak, asalkan kite berusaha kan. tapi bila kite letak dunia kat hati, kite kadang2 jadi melampau. hak orang pun kita nak, kalau yg hak kita, lagi lah kite takkan bagi kat orang kan? huhu~ -sendiri mahu fahamπŸ˜› –

kalau kite sedar kite ni seorang hamba, kite xkan banyak tanya kenapa Allah suruh kite buat itu dan ini.

[hamba2 zaman dulu pun, cuba kalo diorg mmberontak; xnak buat apa yg tuan die suruh. agak2 apa die akan kena? tgoklah contohnya macam bilal bin rabah dan sumaiyyah. tapi, disebabkan diorg sedar, diorg ni adalah hamba kepada Yang Satu (which is more more important rather than tuan mereka yang di dunia ini~), mereka willing je berkorban diri. subhanallah. mampu ke kite? astaghfirullahalazim…]

kalau kite sedar kite ni seorang hamba, kite mesti akan lebih waspada kan? waspada dalam setiap pergerakan, perbuatan n etc.

[hamba dulu2, cuba kalau diorg pecahkan pinggan tuan diorg, tak pun tertumpah air ke kat baju tuan diorg. sure2 kena marah ke sebat ke kan. maka, mereka akn lebih berhati2. supaya nnti tuan diorg xmarah n diorg pun xkena hukum. kita ni (yg kadang2 xsedar kita ni ialah hamba Allah, kita still nk buat apa yg Allah marah n xbagi kan?) rasa2 nya kenapa kita still buat jugak? sbb kita xsedar diri lah kan? sbb kita xsedar yg kita ni hambaNya. kita xnak masuk neraka, tapi kita buat apa yg Allah larang. maka? tak dapek den nak nolong tu do~]πŸ˜›

kalau kite sedar kite ni hamba Allah, kite akan buat segalanya kerana Allah, kan?

tapi, mmg lah. kadang2 kite xtau pun bnda tu salah n Allah marah. sebab tu pentingnya utk kite bljar ilmu agama. yg fardhu ain (which is compulsory pun utk kite tau~!). tapi, kita kadang2 xbalance pun ilmu agama n ilmu2 pelajaran. sebab apa? sebab kite hanya anggap Islam is only a religion kan? tapi kite sbnrnya tau tak Islam tu jugak adalah cara hidup.

memang bukan mudah bernafas dalam jiwa hamba, sebab kite ada kemahuan itu dan ini. (ek eleh, kau tu hamba je pun. xyah ah lebih2~) <—makan dalam tak ayat ni?πŸ˜› tak salah berkehendak dan berkemahuan, tapi biarlah bertempat. biarlah berpatutan dgn diri kite.

memang bukan mudah bernafas dalam jiwa hamba, tapi tak susah untuk bernafas dalam jiwa hamba kalau kita ada ilmu dan kemahuan. [usaha, usaha, usaha. usaha macam mana kite berusaha nk ambik exam IB~!]

-haha~ sbb IB tu xsenang, sgt xsenang n kadang2 naik menyampah; tapi ia akan jadi xsusah KALAU ADA EFFORT!-πŸ˜€

Dapatkan Mesej Bergambar di Sini

p/s: terima kasih izati~! sebab ingatkan kite~πŸ˜‰ sbnrnya mmg dh lama terfikir nk tulis pasal ni, tapi asyik terlupa.πŸ˜› if anyone ada pandangan lagi, sile lah menambah ye~

wallahualam. correct me if I am wrong.πŸ™‚

4 Responses to “bukan mudah bernafas dalam jiwa hamba”

  1. Ezati March 19, 2009 at 12:52 pm #

    wah wah glemer i~
    uniknye pertemuan kite mimi.. di tandas!!!
    yea.. setuju dengan ape yg mimi kupas..
    kita hamba yang unik..
    boleh meminta..
    boleh merayu..
    boleh mengadu..
    boleh bergantung harap..
    boleh segala2 nya la..

    Moga cinta kita padaNya kekal terpelihara~

  2. miminapis March 19, 2009 at 5:16 pm #

    eh, u xtau ke, u mmg glemer~! hahaπŸ˜›

    a’ah, kite ingat lagi time tu izati tegur kite.
    kite jadi segan~ huhu.
    [sbb mcm baik sgt je pakai baju nadwah kan.πŸ˜› ]

    insyaALLAH, semoga cinta kepada-Nya kekal.πŸ˜‰

  3. miminapis March 19, 2009 at 5:37 pm #

    eh lupe nk ckp, kite ada edit sket off9 msg izati tu. hehe~ perasan any editing?πŸ˜‰

  4. Ezati March 20, 2009 at 4:57 am #

    perasan~!!
    ade 2 tempat kan…
    1 bahasa yg penuhπŸ™‚
    1 lagi pasal zati tanye mimi sana sejuk tak…
    kan kan??

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: