ada kaitan ke?

19 Mar

hari ni pelajaran biotech sgt menarik~!

sampaikan lecturer tu ckp mcm ni, “wohh..this is quite emotional discussion..”

kitorg dh mula belajar etika dan budaya in biotech. maka, ada lah sentuh pasal agama n kepercayaan.

konklusi yg saya dpt buat: sains bukanlah segala2 nya.

ada seorang orang ni, die ckp, “science methodology is valid since it will give answer of ‘no’ and ‘yes’. there is no such supernatural in this world..”

saya teringat masa usrah kami last week, dgn kak cipot. “akal kita terbatas n xmampu nk capai apa yg tak terjangkau dek akal. tapi kepercayaan lah yg mmbezakan kita. kepercayaan tu akan lahir bila kita guna akal utk lihat bnda2 yg ada disekeliling kita.” [lebih kurang cmni lah ayat nye. ada jugak saya tmbah sket2. hehe~]

cikgu tu ada bagi satu rangkaian ni. (rangkaian ke eh org panggil?) tapi nk katanya, dlm rangkaian tu, kalau kite fikir n sbnrnya mmg straight forward je pun. terang tang tang boleh nmpk dlm kertas yg cikgu tu bagi. mmg ada 2 religion je yg akan betul2 memandu manusia. kalau based on kertas tu die tulis “christian n Islam”. ~wah, terasa bangga plak ada nama islam kat slide tu.😀 ~ tapi, kite sbgai org islam yg ikut Al-Quran n sunnah, baca tafsir Quran, kita mesti percaya bahawa islam adalah satu2nya agama yg benar.

“Sesungguhnya agama di sisi Allah ialah Islam….” al-imran; ayat 19.🙂

subhanallah, alhamdulillah, allahu akbar~!😉


Dapatkan Mesej Bergambar di Sini

ada lagi cikgu tu bagi pie chart. dlm tu diasing2 kan agama, sains, politic n undang2. dlm kelas biotech tu, yg saya tahu, saya n hana je yg Islam. xtau la kalo ade org lain lagi kan~

tgok je pie chart tu saya teringat lagi masa usrah kami last week. bukankah itu sekularisme? dlm Islam sbnrnya, semua tu telah terangkum mnjadi 1.

masa ni agak hebat lah diorg berkata2. mmg terasa panas debat nya. [ceewahh~ tapi mmg pun!] saya pun xlah faham sebijik2 diorg cakap (haha~ cepat sgt lah diorg ckp!) tapi, saya dpat la pointnya bile cikgu tu jwb balik ape yg budak2 tu tanya n argue. terasa nk mnjwab jugak, tapi saya takut saya hanya akan menambahkan minyak ke dalam api. [mungkin jugak sbb xde kekuatan lagi. dulu, saya pernah ckp, ‘alaa..ckp je la. bukan susah pun.’ huhu. rupa2 nya bila saya betul2 dlm situasi tu, mmg ‘susah’ nk ckp~ astaghfirullahalazim. mcm2 perasaan timbul kalao nk ckp tu. tapi, smpai bile eh? ]

masa diorg duk ckp2 tu, saya dgr betul2 (n ada jgak miss point yg diorg ckp~😀 ), n saya hanya berulang kali doa dlm hati,

“ya Allahu ya Allah. ya muqallibal qulub. tsabbit qulubana ‘ala dinika ya Allah.”

wahai yg memutarbalikkan hati, teguhkanlah hati-hati kami di atas agama-Mu. aminn~!

hanya 2 slides, perbincangan nya smpai 40minit. setiap kali budak2 bertanya, cikgu tu akan ckp “ahh..that is a good idea”.. yg pastinya semua “good” la. mungkin sbb xnk bagi timbul apa2 ke kan.wallahualam. -sains juga adalah dari ilmu Allah. yg membolehkan n actually one of the way yg Allah buat supaya kita boleh lihat kekuasaan-Nya, kan? subhanallah.-🙂

🙂

~maka, assignment nya: kena buat karangan 1000 words, tajuknya, “the u5e of b!o+echn0L0gy !n new ze@l@nd !ndic@+!ng it5 relev@nce t0 the +re@ty of W@!tang!”.. pwuhh~! sgt mencabar~! adoiy la. mmg lah mncabar, kami di sini xsmpai setahun lagi, dh kena buat karangan pasal kaitan perjanjian waitangi dgn biotech~.

[masuk je kelas tadi, cikgu tu cakap bahasa Maori. huk~ memula tercengang jugak. cikgu ni cakap ape? apesal mcm pelik je english nya. rupa2 nya cikgu tu ckp bahasa Maori. haiyo~ :D]

yang saya tau perjanjian waitangi ialah perjanjian yg mmbenarkan orang2 putih mnduduki new zealand dan bagi org Ma0ri, itu adalah menyedihkan. jadi, ada kaitan dgn biotech ke? huk~

kalau setakat itu je yg saya tau, maka? kena buat byk reference lagi lah ye, miminapis~! baik, insyaAllah, semoga Allah mempermudahkan urusan kita semua..!😉

p/s = doakan saya~! kpd adik2 ku,“korang mintak tolong mak ngan ayah doakan angah eh~!” aminn..😀

Dapatkan Mesej Bergambar di Sini

[tau..poster ni xde kaitan..tapi nk letak jugak, sbb comel~!]😉

wallahualam. correct me if I am wrong.🙂

7 Responses to “ada kaitan ke?”

  1. hana March 19, 2009 at 7:43 pm #

    mimi..camne nak wt essay tuh..xpaham kaitannye…hukhuk…mari kite berusaha sama2 ye mimi..caiyok2!!

  2. fairuz March 20, 2009 at 7:05 pm #

    menarik gle assignment tu!!! kat sini kteorg punya lecturer Bio mengaku je yang religion is smthing yg tak dapat xplainkan dengan science. Cool, tho!

  3. iejan March 21, 2009 at 12:09 am #

    salam kak..hu2..ade kesilapan la kt testi tu..yg ayat surah aali imran..kte tslah taip.dh btulkn da kt testi.iluvislam..=)

  4. miminapis March 21, 2009 at 5:33 am #

    hana : hana, jom berusaha~!😛 u cari info, then i cari info, pastu kite together gether. haha~

    fairuz : hehe. agak cool la~😛

    iejan : baik2~! saya dh tukar dah.😉 [pengajaran buat diri sendri; anything pun, mesti cek dulu~!😀 ]

  5. maksu March 24, 2009 at 5:53 am #

    wahh…menarik gak face book kak ngah ek! hehehe..saje2 tgk..maksu pun ade final nie..2,3,7th april..so same2 la kite berdoa utk kejayaan ek! one more bile nak balik bgtau ek! nak kirim brg hehehe..

  6. miminapis March 26, 2009 at 12:48 am #

    herk~ ayookk~! maksu dh jumpa kite punye blog la pulak~.😛 okeh! chaiyok2 maksu~! kite sama2 ber’exam’.. hehe. tapi kite punye exam lambat lagi. test je la kot~ huk.

  7. Nadly March 26, 2009 at 1:06 am #

    Treaty of Waitangi tuh ade lebih kurang cm Malayan Union…;D

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: