baik-baik = hati-hati ~!

27 Feb

saya ingat saya sudah tabah, tapi sebenarnya, perlu LEBIH TABAH!

saya ingat saya sudah kuat, tapi sebenarnya, perlu LEBIH KUAT!

TABAH dan KUAT, kedua2 nya perlu dalam usaha saya ini,

kalau tak cukup kuat, nnti saya akan DOWN, padahal, kita kan berusaha dgn bermatlamat kan Allah SWT(insyaAllah!), jadi, janganlah cepat down ye! lagipun, ini kan permulaannya.. -silelah motivasikan diri anda ye, miminapis!-

Dia tunjukkan kita dgn itu ini, supaya kita ambil pengajaran daripadanya, supaya kita LEBIH BERFIKIR! bukannya utk  jadi DOWN, maka, ambillah pengajaran! jgan sia2 kannya, sbb itu adalah tarbiyah daripadaNya! [wahh~ bersyukur lah!]🙂 alhamdulillah.🙂

sbb kite nak kan itu, dan Dia pun bagi. tapi cuma kite je yg xsangka Allah akan berikan kite apa yg kite nak, dgn cara yg macam tu. Allah Maha Mengetahui yg terbaik utk hambaNya, kan. Dia pun mmg xpernah nak mmbebankan kite~ baik!

kite kata, “Ya Allah, Engkau berilah peringatan kepadaku sekiranya apa yg ku lakukan mndatangkan kemurkaan dan kemarahanMu..” kan Allah SWT, ilmuNya Maha Luas. tak terjangkau pun dek akal kite. subhanallah.🙂

sbb tu pentingnya utk kita berfikiran positif dalam setiap apa yg berlaku pada diri kite kan? kite fikirkan ianya adalah tarbiyah drpNya! maka, kelak kite xkan kecewa dgn apa yg berlaku. wahh!! sgt sweet~;)

boleh eh miminapis~?! -baik!- 😀

Dapatkan Mesej Bergambar di Sini

lagipun, husnuzzon (brsngka baik) lah. itu kan lebih baik. hati pun lebih terjaga. hati pun lebih bersih, insyaAllah!🙂

gunakan akal yg diberi olehNya utk berfikir sebaik mungkin! (repeat!) sebaik mungkin.

sbb kite dh mintak drpNya, jika apa yg kita mintak itu, baik utk diri kite, keluarga kite, masyarakat sekeliling, dan agama kite! insyaAllah Dia akan perkenankan doa kite tu! kan? subhanallah!😉

fikir guna akal, jangan ikut hati! [kalau nk ikut hati, make sure hati itu bersih!! hehe..]🙂

renovatelah hati anda setiap hari~ (maybe, setiap saat! perbanyakkan beristighfar!)

boleh miminapis~? -baik! insyaAllah-

Dapatkan Mesej Bergambar di Sini

wallahualam. correct me if I am wrong.🙂

One Response to “baik-baik = hati-hati ~!”

  1. zikrilhakiim February 27, 2009 at 10:22 pm #

    salam..entry y bgus!truskan ye mimi=)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: