cleaner itu pembersih.

6 Feb

saya kutip lagi satu pengalaman di bumi kiwi ini. alhamdulillah, terima kasih ya Allah.πŸ˜‰

saya jadi C.L.E.A.N.E.R~!πŸ˜€ cleaner kat ofis yg bertingkat’14’.

tengahari tadi, (malaysia pagi..lebih kurang pkul7 lebih)

mimi : ayah..ayah tgh buat ape? ayah nk g keje eh?

ayah : haa.. a’ah.. kenapa?

mimi : ayah.. cmni.. erm.. cmni.. skrg ni kan kite amek summer course je.

ayah : haa..

mimi : pastu kan ayah, mcm byk waktu kosong je.

ayah : abes tu?

mimi : hehe. ayah, kalo kite nk keje boleh tak? [berdebar2~]

ayah : kenapa?

mimi : saje2 je. bukannye nk duit sgt pun. saje je nk pengalaman keje. [haha~ ye ye je. tapi mmg ye pun!] boleh ke yah?

ayah : gaji berapa?

mimi : kite xtau. sbb kite xkesah sgt pun gaji tu.πŸ˜€

ayah : ramai ke yg keje? kwn2 ade?

mimi : a’ah..ade kawan kite tu keje jugak. sbb die replace tmpt akak senior. 2minggu je. lagipun, keje waktu summer ni je. nnti dh start sekolah betul2, xkeje, eh.

ayah : haa.. keje lah.

mimi : oo boleh eh yah? kite keje betul2 tau ni.

ayah : haa.. xkesah lah.

mimi : hehe. baik2~!

sayang ayah sangat2~! πŸ˜€ oh, lagipun dulu, ayah ada cerita. masa tu ayah outstation di australia. ayah kata, ade je pelajar2 Malaysia, yg keje kat kedai2 n restoran. bile ayah tanya, diorg kata diorg keje sbb cuti. ayah kata bagus lah mcm tu. belajar berdikari. hehe. ayah, anak ayah nak berdikari jugak~!πŸ˜€

tadi, ikut la makcik georgia tu pegi ofis die. kat Lower Hutt kot. pastu tgok jam dh pkul 12.30tghari. makcik ni biar betul. dah la pkul 2 nnti ade test. bile ntah nk hantar balik. makcik tu ajak saya teman die lunch. makan fish n chip.

makcik georgia : have you take ur lunch?

mimi : yup. just now. before i come here to see you. [hua hua hua, padahal makan coklat je pun!]

makcik georgie : do u want to join me for the lunch?

mimi : it’s ok. i can accompany you to buy them.

makcik tu pun bayar fish n chip. pastu die ajak saya pegi satu tempat ni, die kata ‘L0TT0’.. sbnrnya saya mcm dh dpt agak, tapi, xclear sgt die ckp ape. saya pun ikut je lah. bile dh smpai, hehe. sah lah. kedai tu kalau kat malaysia ku terchenta, macam kedai sp0r+s t0t0..(ape ntah lagi kedai2 nombor ekor tu).

makcik tu : i want to go inside first. to ‘lott0’.

mimi : lotto. what is it?

makcik : u give them the receipt,Β  (pastu ape ntah makcik tu ckp..xdpt nk tgkap sgt. haha~) last2 dgr makcik tu ckp..’then u will get money up to 9 million’..

mimi : oho. is it the one with the blue black signboard?

makcik : erm… i’m not sure.

bile dh smpai, “a’ah betul la..dh agak dah” . dlm hati, “eh, nak masuk ke tak nak. dh la sorang2 je pakai tudung kat sini…tapi, dr tadi, dah asyik ikut je makcik tu. kang tetiba tak masuk, die pelik”😐

saya pun duduk kat luar tu kejap. konon2, carik enset dlm beg. (nasib baik saya ni xreti berlakon. kalo tak, saya dh buat konon2, tgh call orang kat luar kedai tu. haha~[isshhh..kenapa la xterfikir idea ni tadi.] ) tgok2, makcik tu dh tunggu saya. maka, mcm kena la jugak ikut makcik tu.😐 tapi saya duduk jauh2 sket. konon2, melihat keadaan sekeliling. hehe. pastu, makcik tu tunjuk kat saya, bil ke resit ke ape ntah yg die dpt drp kedai tu. saya pun tgok la. tanda hormat.πŸ˜€

masa tu dlm kete, makcik tu nk bwk g ofis die. sign agreement semua la.Β  pastu dh pkul 1.15ptg. “ahhh..nak balik! nak balik! nk amek test! MARA suruh belajr!..”

mimi : where will we heading after this?

makcik : to the office. to sign the agreement and I’ll show you how to do the work.

mimi : [haa…nak g amek test la!!!!!!] is it will take a long time?

makcik : sure!

mimi : [haaa.. abes la~] erm, actually, I have class today. at 2.00pm.

makcik tu mcm dh nak marah dah. serius, guilty sgt2~!.😦 maaf makcik. sape suruh xtanya. hehe. [eh, xbaik..xbaik.] saya pun ckp la, konon2 nk bagi sejuk ati die. pastu makcik tu oke. alhamdulillah. takut jugak, kang xpasal2 je makcik tu suruh saya turun kat tepi2 jalan. haha~ [mimi, bersangka baik lah!] dah la xbawak cash pun. yg ade kad swipe tu je. itu pun ade NZD20 je. sbb saya xtransfer duit byk2 dlm tu.Β  nak nak, tmpt tu saya xpernah nk pergi pun. mmg jadi ‘anak muda di perantauan’ betul la nnti. huk~πŸ˜€

makcik : so, what do you want to do now? ur test or go to the office?

mimi : [amboi, boleh tahan~!] i want to seat for the test. [agak tegas lah jugak mnjawab~]

makcik : ok, i’ll send u back.

MARA suruh belajar. ayah suruh belajar. mak suruh belajar. maka? jangan pecah amanah. insyaAllah. mimi! istiqamah lah!!πŸ™‚

makcik tu pun tunjukkan saya jalan ke ofis tu. (sbb dh kebetulan sehaluan~)

makcik : here is the office. u can come n see me at 5. together with dilla n asyraf. so, you’ll replace asyraf as he will off for the next 2 weeks. do you know them?

mimi : [a’ah, dilla kenal la. kak dilla. asyraf xkenal. tapi, saya jawab ni je…] yes, both of them are my seniors. [malas nk soal jawab byk2..]

petang itu, saya sangat bahagia. sbb dpt buat test..[ceee~ dan dan je suke test kan?] alhamdulillah. terima kasih ya Allah. dah nak nangis dh tadi, takut2 makcik tu xnk hantar balik. Allah Maha Pengasih lagi Maha Penyanyang.πŸ™‚ saya sangat bersyukur ke atas Allah SWT! Dia mengetahui apa yg terbaik utk hamba2Nya kan?πŸ˜‰

before keluar rumah tadi pun, saya ckp, “jika ini baik utk diriku, keluargaku dan agamaku, maka, Engkau hampirkanlah aku kepada nya, ya Allah. permudahkan urusan ku ya Allah.” kerana Dia Maha Mengetahui.πŸ™‚

lepas abes test, saya terus pegi ofis tu. jumpa la kak dila n abang tu. kak dilla dh nk quit, sbb dah nk start sekolah kan. abang tu plak nak off 2minggu sbb pegi jalan2. oz kot. wallahualam.πŸ™‚

saya kutip semua sampah dlm bakul2 kat setiap meja yg ada kat ofis tu. kemudian, tolong kak dilla cuci toilet. mop lantai dapur n toilet. lap meja kot2 ade bekas kopi ke kan. then, abang tu vacuum lantai n toilet. vacum tu macam mesin potong rumput. sbb boleh galas kat belakang. [eh ke mmg ada vacum macam tu? saye je la kot yg xpernah nk tahu. hehe.~] lepas satu tingkat, kitorg pnjat tingkat lain, smpai la tingkat ke-14!

huk~ saya ada soalan:

-memang orang2 keje minum kopi byk2 eh? [saya xsuke kopi!] saya mula minum kopi sbb nk stay up masa IB dulu. itu pun kopi tu mesti sejuk. kalo tak, jgn harap saya nk minum~! maka, tiap2 malam, berhabis duit yg encik napis bagi, utk membeli air kopi di koperasi kolej.πŸ˜€ masa IB lah saya start minum kopi, n last skali saya minum kopi, masa hari terakhir, final exam IB. paper ape eh? lupe dah.πŸ˜€

saya dpt rasakan yg saya sgt berbau kopi pada hari ini. dan saya jadi geli. masa nk kutip smpah dlm basket tu, ada la jugak cawan2 kopi yg masih berisi air kopi. then, terkena sikit kat tangan. kemudian, saya geli. terus pegi sinki, basuh tangan.πŸ˜›

saya gembira bekerja hari ni. masa duk bersih kan tu, saya ckp2 dlm hati, “kebersihan sebahagian drp iman”. maka, saya buat kerja dgn gembira. insyaAllah, kerana Allah Ta’ala. kerana Allah sukakan kebersihan dan keindahan kan? subhanallah. walaupun tetiba masa tu, “apehal la byk sgt smpah kat meja ni.” “oh, sebab tu Allah suruh kite buat keje ni. sbb kite kata kite org yg beriman. lengkapkan lah keimanan itu dgn ‘suka kpd kebersihan’…” [huk~ saya xkata pun dgn buat kerja ini iman saya dh lengkap. cumanya, kite cuba berusaha utk top up iman. wallahualam.] -saya gembira, sebab pada saat ini, Allah mengilham kan saya dgn perkataan ‘top up’ itu- terima kasih ya Allah. alhamdulillah.πŸ™‚

oh, disini ada pemberitahuan:

saya sebenarnya tak lah bekerja pun. cumanya membantu akak senior je. pada mulanya mmg nk kerja. tapi sbb clash dgn waktu sekolah, maka, saya pun x jadi lah kerja. masa makcik tu ckp dia xdapt nk ambik saya kerja (walaupun masa tu saya dh kutip sampah, cuci toilet..), saya jadi xkesah sgt pun. bukannya nk duit sgt pun. cuma mahu mengambil kesempatan yg diberi olehNya ini, utk belajar tntg kehidupan. merasai kesusahan org mendpat kan rezeki. [cewahh~ konon dah besar la.]

dulu, masa cuti SPM. “mak, kite nk keje.” mak kata, “xyah la. duk rumah je dgn mak.” ayah plak kata, “xyah. duduk je rumah.” masa cuti IB pun sama. “mak, kite nk keje”. mak kata, ” xyah la. duduk je rumah. buat keje dgn mak.” ayah kata, “xpayah. duduk je rumah. tolong adik2 belajar.” [masa along cuti plak. ayah kata kat along, “nurul, pegi la carik keje..” haha. alongg!!! angah sangat suka.. ayah sayang angah laa… sbb ayah xbagi angah keje]πŸ™‚

serius, mmg penat. tapi saya agak gembira sebenarnya. sbb diberikan kesempatan olehNya utk bekerja kot. wallahualam. sbenarnya, kalo bekerja n belajar, mmg saya lagi suke belajar. tapi, ni sbb berada di negara orang kot. maybe la experience nya lain sket. wallahualam. xtau la apa yg lainnya.

skrg ni summer. Asar masuk lebih kurang pkul5.30petang. kami kena bekerja pukul5 sampai pkul9 malam. pkul 9 je dah masuk maghrib. nak tak nak mmg kena solat Asar kat ofis tu lah kan? tapi, kat sini, ofis nye xdelah surau pun. maka, saya n kak dila masuk 1 bilik ni. meeting room diorg. kemudian, solat dlm tu. subhanallah. lihatlah Allah tak kedekut kan? kite nk solat mana2 pun boleh. asalkan menutup aurat (xsemestinya pakai telekung), tmpt nya bersih, insyaAllah, boleh la solat.πŸ™‚ no reason utk meninggalkan solat!

saya selalu harap saya akn lebih menghargai islam apabila berada di negara orang ni. sbb? wallahualam. tapi saya mahukan apa yg saya harap itu!! insyaAllah.πŸ™‚

semalam, saya temankan mas bekerja. mas replace kan tempat kak najwa. utk seminggu. sbb kak najwa ada hal sket. tempat kerjanya kat Lambton Quay (sebut : lambten key). itu ofis percetakan. saya tolong mas vacum, sapu habuk2, kemas dapur diorg, toilet.πŸ™‚

ofis yg saya buat hari ni, saya rasa ialah ofis kerajaan kot. sbb ada kaunter utk orang2 yg nk apply utk mnjadi kiwi (gelaran utk new zealander.) n ada byk borang mcm ‘sijil surat beranak‘ tu. wallahualam. dekat ofis tu pun byk perkataan Maori di tulis. huk~ mmg pure new zealand sungguh~. Kia Ora = selamat datang.πŸ™‚

kepada ayah: ayah, kite dh keje ari ni. hehe. tapi, xlah kerja terus. kite tolong akak n abang senior keje. mungkin ada hikmah nya Allah tak bagi kite keje kan. Allah knows what we don’t kan? and itulah yg terbaik utk kite. kite orait je~!πŸ˜‰ oh, gajinya NZD12 per hour. along kata tinggi, kite xtau pa pe. hehe. sbb kite xpernah keje.πŸ˜€ that’s all is not about money, but the experience. kalau masa IB dulu, ni macam CAS la. CAS (creativity,action, service) = buat kerja2 amal utk society! IB, walaupun saya kurang menggemari kamu, tapi kamu bagi saya pengalaman. terima kasih Allah. terima kasih IB. [oh, agaknya sebab tu lah kot, saya xkesah pun bekerja hari ni, walaupun xdpt duit.]πŸ™‚

see! ini adalah proof kpd ayatNya yg ini.

“…Tetapi boleh jadi kamu tidak menyenangi sesuatu, padahal itu baik bagimu, dan boleh jadi kamu menyukai sesuatu, padahal itu tidak baik bagimu…” Al-Baqarah; 216.

—————————————————————————————-

“jom ambik gambar, xde CCTV kan?” perbualan kami.πŸ˜€

[gmbr2 ni masa saya n mas sahaja yg bekerja~]

img_4186_1

automatic captured by the cameraπŸ˜‰

img_4188_1

img_4196_1

2 Responses to “cleaner itu pembersih.”

  1. fairuz February 9, 2009 at 11:20 pm #

    bestnye!

    kita nnt pon nak kerja. bak kata org, study kat ovc ke kat mana ke sama je, cuma pengalaman tu yg mahal;P

  2. attfina February 10, 2009 at 5:36 pm #

    xsmua org blh dpt pngalaman nie

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: