post ini mengarut dahulu, kemudian Palestine.

1 Jan

mahu bermain dgn emosi di blog ini.
————————————————-
nak marah. tapi xtau kenapa. [oh, sebenarnya tau sebab nya, cuma xmahu menulis disini.]

tapi, apa hak kamu utk marah? [xde hak pun, saje je.]


duhai mata, jgn lah menggedik nk ‘tgok n baca’ kalau tahu akhirnya, hati akn marah. ape kes?πŸ˜›

duhai hati, tolonglah berlapang dada!!!!!!!!!!!!!!!!

kpd yg telah berjanji utk menghasut anak2 Adam: hoi~! sane..sane..!!!. aku nk jadi baik lah~!!! kau suruh aku buat macam2, pastu kau rosakkan hati aku kan. kau kacau hati aku. kau bisik macam2 kat hati aku kan. lepas tu kau buat aku jadi marah. marah sbb benda yg xberfaedah. marah sbb benda yg xmunasabah. sile blah~!!!!!! [haa. kan aku dh marah~!]πŸ˜›

tolong lah mimi. byk lagi benda yg boleh kau buat!!! byk ke sumbangan kau dekat Islam? so, bile lagi nk menyumbang? xyah fikir bnda yg xberfaedah. kalau kau fikir pun, macam lah masuk exam, so xyh nk mmbazir space otak kau utk bnda2 yg bukan2. kau ingat Allah suke ke kalau kau jadi mcm ni? jgn harap~!

pegi kutip derma utk saudara2 kat Gaza tu~! [baiklah, saya kutip~! alhamdulillah, so far saya gembira dgn hasil kutipan derma tu.πŸ™‚ menenong-nenong di bandar Wellington pada tengah hari 1 January 2009 tadi.seorang diri. kedai semua tutup. petang baru balik rumah. alhamdulillah, dpt jugak kutip derma utk saudara2 ku di bumi Palestine. Kau ringankanlah bebanan mereka ya Allah.Β πŸ™‚ ]

Dapatkan Mesej Bergambar di Sini

herk~! tetiba rindukan leteran ayah😦 . saya suka ayah meleteri saya. meleteri = beri nasihat~! walaupun ayat ayah pedas2, tapi saya suka. sbb tu kalau ayah ckp, saya tak makan dalam~! hehe.πŸ˜€ tapi jgn org lain. kalau parents, insyaAllah, so far saya boleh terima, kalau orang lain?? kadang2 makan dalam gak. haha~πŸ˜€

ayah, tolonglah kite~! kite rasa kalau kite cerita kat ayah psal itu ini, sure ayah akan ckp byk2~!. kite suke!!! sbb bnda yg ayah cakap menyedarkan. bnda yg ayah ckp mmbuatkan kita utk berfikir. (tapi kite rasa, kite xberani kot nk cerita kat ayah. hehe~)

bak kata ayah dulu, masa laptop along punye adapter tu hilang, “kenapa xcakap? takut kena marah? apa2 hal memang la kena marah dulu, tapi duit bagi jugak. hehe”………… wahhhhhhhhhhhh~!!!!!!!!! along!!!!!!!!! kite sayang ayah kan?!!

huk~! sedih nya. nak ayah! nak ayah!😦

mak plak. kalau mak tau, mesti mak akn ckp ayat biasa. “elok2… awak tu dh besar…perempuan plak tu… jaga sikit perangai..” dgn penuh ke‘cool’an. oh satu lagi, “..pokok pangkal eh awak…” πŸ™‚

baik lah mak~! pokok pangkal nya diri kite lah kan? kalau kite yg nk sgt ikut nafsu, mknanya mmg puncanya drp kite lah kan? sbb setiap tindak tanduk kita adalah terkawal. [sbb pergerakan yg tidak terkawal adalah sperti pernafasan, kerlipan mata, degupan jantung.. hoho~ itu adalah silibus biology~! form bape ntah. eh ke IB? lupe sudey~]

makk~!!!! sayang mak sangat2 lah.πŸ™‚ oh nasihat mak lagi, “elok2.. jangan nak gaduh2 dgn orang..” hehe baik~! insyaAllah kite ikut ckp mak~! akibat sbb dulu selalu cerita kat mak kalau xpuas hati dgn orang.πŸ˜€

———————————————————————–

erm, saya dh jadi jahat sket ari ni. sbb xberlapang dada dgn orang. walaupun tidak meng‘express’kannya, tapi dlm hati, Allah jugak yg tahu. sebab sifat ‘tak berlapang dada’ tu terlintas di hati kite kan.😦

kamu~! saya nk mintak maaf. mesti kamu xtahu kamu tu sape kan? hehe. berdebar je. :PΒ  xkesah lah.

kawan2, saya nk mintak maaf. semua kawan2 saya~!
—————————————————————-

Dapatkan Mesej Bergambar di Sini

oh, marilah bersma2, kita doakan utk saudara2 kita dibumi Palestine sana.πŸ™‚


Dapatkan Mesej Bergambar di Sini

kamu tahu, negara haram Israel itu sudah bertapak lebih 41tahun di bumi para anbiya’. maka, selama 41tahun lah saudara2 seAGAMA kita menderita ditanah mereka sendiri.

Dapatkan Mesej Bergambar di Sini

kamu tahu, 41 tahun.. ada org yg berumur 41tahun di Malaysia, kini alhamdulillah, hidupnya senang. org yg berumur 41tahun di Malaysia dan org yg berumur 41tahun di Palestine. sama tak nasibnya? yg senang, hidup terus senang, yg susah hidupnya terus susah.

Dapatkan Mesej Bergambar di Sini

kita kan Muslim.πŸ™‚

Ini saya ambil drp Hadith 40. (~hadis ke-35)

Hadis diriwayatkan oleh al-lmam Muslim.
Daripada Abu Hurairah r.a. beliau berkata: Rasulullah SAW telah bersabda:
Janganlah kamu saling dengki mendengki, tipu menipu, benci membenci, belakang membelakangi
antara satu sama lain. Janganlah sebahagian kamu menjual barangan atas jualan orang lain. Hendaklah
kamu menjadi hamba-hamba Allah yang bersaudara. Seorang muslim adalah saudara bagi seorang muslim; dia tidak boleh menzaliminya, membiarkannya (dalam kehinaan), membohonginya dan menghinanya. Ketaqwaan itu di sini – sambil Baginda menunjuk ke dadanya sebanyak tiga kali -Cukuplah seseorang itu mendapat keburukan apabila dia menghina saudaranya yang muslim. Setiap orang muslim ke atas muslim itu haram darahnya, hartanya dan maruah dirinya.


Dapatkan Mesej Bergambar di Sini

wallahualam.correct me if I am wrong.πŸ™‚ nasihatilah saya, pandu lah saya ke jalanNya.

“..ih dinassiro tholmustaqeem..”πŸ™‚

One Response to “post ini mengarut dahulu, kemudian Palestine.”

  1. natasha January 1, 2009 at 12:05 pm #

    marah kite ye? hehe

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: