aiskrim di pagi hari.

17 Dec

semalam, miminapis, sal n aju, berbincang pasal rumah. sbb kami kena move out dr sini, lepas summer ni. kami bertiga, dapat je pun university hall. tapi mahal kot harganya. NZD205 per week at Mc Kenzies, n Te Puni NZD 195 per week. tu pun self catered. kalo catered, lagi mahal. tapi, insyaAllah berbaloi.πŸ™‚ sebab semua pun lengkap. cumanya jauh sket drp Kelburn campus lah kot. kena mendongak, naik bukit yg tinggi.πŸ˜€

jadi, sedaya upaya kami berusaha utk mncari rumah di luar, yg agak murah n fully furnished + insulated well. -sedangkan summer ini pun cuacanya sudah sejuk, maka, winter bagaimanakah?- wallahualam. semoga Allah mmpertemukan kami dgn winter di sini. aminn~!πŸ˜‰

kesudahan drp perbincgan ini, kami pun tidur lewat. lepas solat Subuh, “Ya Allah, Kau berikanlah kekuatan kepadaku utk meneruskan usrah on9 dgn kak yanti hari ni.” alhamdulillah, di izinkanNya.πŸ™‚ walaupun saya terlmbt sikit meng‘on9’ kan diri. hehe. :)Β  then, nmpk kat status YM kak yanti, “menanti mimi…”. haa, kan dah, malu je.~!😐 bukankah anak murid yg selalunya kena menunggu@mencari guru? huk~ baiklah.

saya belajar tntg hadith 2. πŸ™‚ iaitu tntg Islam, Iman, Ihsan dan Qiamat. saya suka dgr cerita kak yanti, tntg masa zaman sahabat2 dulu. nak menunjukkan betapa kuatnya peganganΒ  syahadah Sahabat2 pada zaman Rasulullah SAW dlu. ada satu hari, saidina Umar tgh nk minum arak, kiranya time tu orang xtahu lagi pengharaman arak. then, dtg sorang lagi sahabat n tegur beliau. saidina Umar serta merta terus pecahkan semua botol2 arak yg ada kat situ. subhanallah. betapa kuatnya pegangan beliau kpd “Aku bersaksi tiada Tuhan melainkan Allah dan Nabi Muhammad itu Pesuruh Allah.” apa sahaja peringatan dan suruhan Allah, beliau laksanakan dgn serta merta.πŸ™‚

kak yanti pun ada ckp, pada zaman Rasulullah SAW dulu, para sahabat2, hari2 bertanyakan kpd Rasulullah SAW, sama ada ada tak turunnya wahyu Allah pada hari tu. betapa cintanya mereka kpd ilmu2 Allah kan? terdetik juga di hati saya, “eh, aku ni dh la kdg2 nk baca buku pun malas. pada hal, kemudahan semua cukup, insyaAllah. ape ntah lagi yg aku nak?” astaghfirullahalazim. saya mahu jadi rajin~! bak kata dianaismail,“insyaAllah, kita tuntut ilmu kerana Allah, ye. “πŸ˜‰ sayanglah kalian berdua.πŸ™‚ terima kasih utk kak yanti n diana.πŸ™‚

ada byk halangan juga masa kami ‘berkeluarga on9’ tu. saya trpksa medownload skype n paltalk. sbb YM asyik putus2. then, nk mendownload tu take time jugak. saya rasa sbb connection kat tmpt saya ni xelok kot.😐 maka, kami pun berhenti sebentar, dan insyaAllah, semoga Allah mengizinkan kami utk menymbungnya pada esok hari. aminn~! saya rasa ada hikmah disebaliknya. kak yanti banyak bagi ayat2 Al-Quran yg berkaitan dgn hadith ni. insyaAllah hari ini, saya akn sedaya upaya utk tgok balik ayat2 tu.πŸ™‚ dan, if xpaham, saya akn tanya balik kat kak yanti besok.

kalo ikutkan, nk je smbung ari ni. kak yanti kata pkul 2pagi, wktu Ireland. kalo Ireland pkul 2pagi, di new zealand ini, pkul 3petang. hari ni plak saya ada kelas. before ke kelas tu, saya mahu membaca sedikit. maka, sebab itulah kami tunda pada esok hari.πŸ™‚ Kau permudahkanlah segala urusanku, ibu bapaku, ahli keluargaku dan sahabat2ku, ya Allah.πŸ™‚

ni ulasan drp kak yanti, tentang solat plak.πŸ™‚ -kak yanti, sorry~! sbb saya memandai je promote blog akak kat sini. hehe-

————————————————————————————————————————–

usrah on9 habis pada jam 8.35pagi, waktu new zealand. lalu saya ke dapur utk tolong sal masak breakfast. (hoho, mak~! tengok, angah dh NAK pandai masak.πŸ˜› ) cuaca hari ni agak sejuk. 15 degree celcius. tapi lah sejuk sgt kot, sejuk sbb angin nya je yg kuat kot. dgn langit yg mendung. suddenly terdetik kat hati,“malas nye nk masak! dah la air paip sejuk.” huh! okeh, itu alasan yg tak bagus ye~!😐 actually ade je pun paip air panas kat dapur. ape ntah masalah kamu ni miminapis? kata nk jadi baik, kan? okeh~!πŸ™‚
s63005731

dh sudah masak, miminapis pun keluarkan sebekas aiskrim pemberian Kak Nard. dgn niat, nk makan aiskrim tu dgn cream crackers. aju pun dtg ke dapur.

aju = sape yg nak makan aiskrim pagi2 yg sejuk nih? gile nye.

mimi = –tgh basuh pinggan..- (herk~! setepek ‘gile’ dah kena.) gelak.

sal = (gelak) tu lah.. budak yg xmakan pedas tu..

mimi = ye lah.. kite simpan lah balik. (terus simpan ais krim dlm peti ais balik.)😦

tapi, lepas mereka berdua dh makan n keluar dr dapur, saya makan ais krim tu~! hehe. alhamdulillah.πŸ˜›

hari ini.

-saya berjalan kaki dgn sal ke Laby Building utk belajar chemistry di kelas CHEM 911.

-maka, saya sudah tahu bahawa saya perlu byk mengulangkaji. sbb byk yg sudah dilupai. miminapis~! ingat dlm hati, “belajar kerana Allah!”πŸ™‚

-gembira~! sbb buku Biology yg ayah pos dh selamat sampai. tapi saya perlu ke Kaiwharawhara Road utk mengambil parcel itu. xtau lah jauh mana tempat tu. kawan saya kata, kena naik train. maka, sekali lagi saya perlu uruskan hal ini tanpa ayah, mak n along. semoga dipermudahkan olehNya. aminn~!πŸ™‚

-tgok balik ayat2 Al-Quran yg kak yanti dah bagi pagi tadi.

“Ya Allah, permudahkanlah segala urusanku, ibubapa ku, ahli keluarga ku dan sahabat2 ku.”

“Dan mohonlah pertolongan (kepada Allah) dengan sabar dan solat. Dan (solat) itu sungguh berat, kecuali bagi orang2 yg khusyuk. iaitu mereka yg yakin, bahawa mereka akan menemui Tuhannya, dan bahawa mereka akan kembali kepadaNya.” surah Al-Baqarah: ayat 45 dan 46.πŸ™‚

wallahualam. correct me if I am wrong.πŸ™‚

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: