mahu rendang daging. =)

9 Dec

saya belajar buat rendang daging.πŸ™‚ mengacau rendang hingga kering, lebih kurang 2 jam lebih. penat~!πŸ˜‰ plus, rendang2 ni terpercik2, smpai ke tangan. dan, itu adalah sakit~! tapi seronok. seriusly, kelakar sgt. kami ber6 bergotong royong menyiapkan rendang daging tu. sewal jam 7.30pagi, miminapis n syaz keluar ke Kilbirnie Shops utk ke Halal Butcher.πŸ™‚

———————————————————————————————————————————

9 Disember 2008.

kami di negara kiwi ini menyambut Hari Raya Aidiladha pada hari Selasa bersamaan 9 Disember 2008. lambat sehari kan?πŸ˜€

A = kenapa eh mcm tu?

B = Ntah. dah tu xnmpk anak bulan lagi.

semalam, miminapis, dan kwn2, dh janji dgn akak2 seniors utk ke masjid di Kilbirnie. bersolat sunat aidiladha.πŸ™‚ jadi, pagi tadi, pkul 7.00pagi, kami bertolak dri rumah ke bus stop depan university n jumpa kak nad kat situ. kak nad sgt bersemangat mmbawa sebuku roti+coklat+pisau roti. “akak tau, korang semua lapar, kan?”. hehe, memahami betul kak nad ni.πŸ˜‰ tapi, kitorg xmakan pun. hehe, xlalu nk makan pagi2 ni.πŸ˜€

pagi tadi, adalah pagi pertama hari hujan, sepanjang 3minggu kami berada di wellington ini.πŸ™‚ hujan rahmat di pagi aidiladha. alhamdulillah. masing2 berbekalkan sweater yg berhood, bergerak ke bus stop yg mengmbil masa lebih kurang 7minit utk berjalan kaki ke sana. kuyup~! alhamdulillah, ada bwk stokin spare utk solat nnti.πŸ™‚

kat bus stop lma jugak menunggu. selalunya kalau ke Kilbirnie, kami naik bus no.23. but pagi tadi, suddenly bus tu xpegi Kilbirnie, kenapa ntah. dugaan di pagi raya.πŸ™‚ kami sbnrnya mengejar masa jugak. sbb jam 8.00pagi, senior kata, selalunya dh start solat di masjid tu. then, tunggu lama sket, bus no.18 plak dtg. alhamdulillah, bus tu menuju ke Kilbirnie.πŸ™‚

sampai je kat masjid, hujan still renyai2. first time menjejak kan kaki di masjid tu. byk bhagian rupanya. utk jemaah wanita je, ade 3bhagian.πŸ™‚ agak besar lah jugak. then, kami berlarilah jugak masuk sbb nk kejar solat berjemaah kan. mcm terkejut jugak memula tu, sbb makmum perempuan, semua penuhkan saf di blkg. kan kalo kat malaysia, kita akan solat di bhgian depan dulu kan? tapi tadi, semua org solat di blkg. jadinya, bila kami yg lmbt ni masuk, kenalah melintas di hadapan mereka yg bersolat.

mimi = kak aisyah, macam mana kita nk lalu ni?

kak aisyah = xpe, kite jalan je. *muka serba salah*

kami nmpk kak nad dh berlari ke hujung sana. kami pun ikut lah. alhamdulillah, sempat lah jugak masuk jemaah walaupun masbuk.πŸ˜€ solat n dgr khutbah. antara inti pati khutbah :

pengorbanan yg boleh dibuat selaku umat Islam.

-profession ~semua orang pun akn sayang pd profession masing2 kan? sbb itulah yg menjanakan pndapatan kita di dunia ni. monthly income pun dtg drp profession kita. kirenya kalau kita diberi pilihan utk bekerja ke jalanNya @ profession kita tu. kita sanggup tak utk tinggalkan profession kita tu? tmbh2, kdg2 bekerja utk jalanNya ni, xde siapa pun nk bagi kita gaji kan? tapi, utk some people, boleh je pun buat both things tu. alhamdulillah to those yg telah dipilih Allah ni.πŸ˜€ tetiba saya teringt tentg seorang pnceramah ni, masa saya ke kem di Anjung Rahmat. beliau bljr mnggunakan pnjaman n dptlah ijazah. tapi, beliau memilih utk berdakwah n pada mulanya mmg parents beliau xsetuju. ye lah kan, sbb kalo buat kerja2 dakwah ni, kita xnmpk hasilnya dgn mata kasar. tapi, kata beliau lagi, beliau sgt bersyukur, walaupun xlah sekaya kawan2 beliau yg lain, sekurang2 nya beliau xde hutang n duit pinjaman masa belajar dulu, dh settle. sedangkan, kwn2 beliau yg lain, masih ada lagi yg xhabis byr hutang pelajran. rezeki Allah Maha Luas utk hamba2Nya, especially, bagi mereka yg meletakkan rasa kebergantungan yg tinggi kepadaNya kan? Allah akn tolong kita, jika kita tolong agama Allah.πŸ™‚ [tapi, kenalah berusaha jugak kan? kerana rezeki takkan datang bergolek.πŸ˜‰ ]

-ahli keluarga. ~ mcam yg telah berlaku kpd keluarga Nabi Ibrahim as n Nabi Ismail as. dimana, kedua2nya, rela menurut perintah Allah. akhirnya, telah Allah gantikan dgn binatang yg lain.πŸ™‚ jadi, adakah mksudnya kita perlu mengorbankan salah seorang ahli keluarga kita? hehe. bukan kot. kita melihat contoh yg telah dibawa oleh para sahabat, dimana, mereka sanggup meninggalkan ahli keluarga mereka utk berjuang ke jalan Allah.πŸ™‚

-harta benda. ~ ni mcm common lah kan, semua org pun insyaAllah faham.πŸ˜‰

-masa. ~ sejauh manakah kita melapangkan masa kita utk tujuan mndpt keredhaan Allah? sebab ada certain org, kadang2 melebihkan urusan dunia drp urusan di akhirat kelak. solat yg hanya 4rakaat pun, kadang2 akhir2 waktu baru kita nk buat kan? astaghfirullahalazim. pengorbanan masa skrang, akhirnya insyaAllah mmberi kebaikan yg kekal di sana, kelak.πŸ™‚

img_3480
lepas abes khutbah, kami pun bersalam-salaman. gembira jugak sbb dpt tgok komuniti Islam yg agak ramai di negara yg majoriti pnduduk nya non Muslim. :)cuma, kami je yg jarang jumpa kot. “eh eh.. orang pakai tudung lah..” hehe, mcm excited plak kalo jalan2 kat town, then trnmpk org pkai tudung. kemudian, jika berselisih, kami akn mmberikan salam, ataupun org itu yg akn mndahulukan salam.πŸ™‚ ramai jugak sebenarnya org Malaysia di wellington ni. itu pun ade lagi senior2 yang pulang cuti summer di Malaysia n xkurang jugak yg pegi travelling.
img_3477
img_3484
img_3486

lepas ke masjid, kami pun pulang ke rumah masing2. hujan pun masih turun.πŸ™‚ kak nad n kak aisyah singgah Newtown, utk mmbeli belah sesuatu.πŸ˜›

mimi = akak, akak survey lah dulu ye. nnti akak bagitau n cerita kat saya.

kak nad = *gelak* baiklah.

balik rumah kami pun makan pagi, iaitu rendang hitam + ketupat palas + nasi impit. hehe. suasana hari raya kan? suddenly lepas abes makan, maskidah ckp,

mas = eh, jom tgok tv…

mimi = nak tgok cerita apa?

mas = alaa..Β  nk tgok cerita apa, bukannya ada drama raya pun.

mimi = huk~!

hehe. xtahan lah mas~!πŸ˜›

lepas zohor, kami bergerak ke Istana Malaysia Restaurant yg terletak di Courteney Place. ada jamuan raya under High Commission of Malaysia. (kot~) masa kami smpai tu, mcm dh ramai je org. saya bergerak sama dgn akak2 senior. akhirnya tahu lah jugak short cut ke town, alhamdulillah.πŸ˜‰ saya semeja dgn kak aisyah, anis, kak dila, kak dhira, then ada 3org abg senior, n aunty dr high comission.πŸ™‚

lepas makan, kami pun balik lah ke rumah.

-suke hujan renyai2 yg turun pada waktu pagi tu. sbb mewujudkan suasana yg harmoni di pagi aidiladha.πŸ™‚

-SELAMAT HARI RAYA AIDLADHA 1429H.πŸ™‚



—————————————————————————————————————————–

malam raya ; 8 Disember 2008.

malam tu, kami ke rumah kak wani.πŸ™‚ utk berbuka puasa bersama2. buka puasa pada jam 8.50malam. kami tiba agak awal di rumah kak wani. kemudian, ada sedikit pengisian yg dibuat oleh kak nad. tntg cerita Nabi Ibrahim dan anknya Ismail. ada juga disebut tntg kisah mereka di dalam kitab suci Al-Quran iaitu di dalam surah ‘As-Saffat, ayat 101 hingga 111.πŸ™‚

semasa kak nad cerita tu, saya teringat tntg sepotong ayat dri Al-Quran, iaitu Surah Al-Ankabut, ayat 2. “Apakah manusia mengira bahwa mereka akan dibiarkan hanya dengan mengatakan “Kami telah beriman,” dan mereka tidak diuji?”. dlm masa yg sama jugak, saya meletakkan diri saya dlm keadaan ujian Allah yg dtg bertalu-talu. adakah saya mampu utk menerima Qada’ dan Qadar nya? wallahualam, semoga diberi kekuatan olehNya. kemudian, terdetik di dalam hati, “oh, ini lah kot yg mmbezakan kita dgn org yg bukan Islam.”

Percaya kpd Qada’ n Qadar, yg tersusun didalam Rukun Iman. :)Β  dimana, setiap apa yg berlaku ke atas diri kita, ada hikmahnya yg trsendiri. “La yukallifullahunafsan illa ‘us ‘aha.” hanya apa yg tertanggung oleh kita shaja akan diberikan oleh Allah kpd kita. krn ujian2 yg dtg bukan utk menyusahkan hamba2Nya. kerana ujian itu kan tarbiyah dr Allah? cuma kita sahaja yg perlu menukarkan corak pemikiran kita. drp yg negatif kpd yg positif. :)Β  saya sendiri pun kadang2 lemah. terkadang, ujian yg sedikit pun sudah mahu mengeluh. nak jadi baik, lah~!πŸ˜€

masa pnympaian kak nad tu jugak saya teringt tntg sepotong ayat yg selalu dibaca dalam Al-Ma’thurat. Antara mksudnya ialah,“Kami berada di pagi(petang) hari dlm fitrah Islam dan kalimat ikhlas dan dalam agama nabi kami, Muhammad SAW dan dalam millat(ajaran) bapa kami Ibrahim yg hanif(lurus) sedang dia bukan seorang musyrik.” selama ni saya tertanya2 jugak, kenapa disebut “bapa kami Ibrahim”? kenapa bukan nabi Adam@ nabi2 yg lain? alhamdulillah, malam tu saya dh dpt jawapannya. syukran kak nad.πŸ˜‰ -miminapis~! sila jgn buta sejarah!!πŸ˜› –

[lihatlah, indah kan, jika ikatan yg terbina diantara anak2 Adam, dimanfaatkan sepenuhnya dgn saling ingat mengingati.πŸ™‚ subhanallah, alhamdulillah, allahu akbar.πŸ™‚ ]

lepas kak nad buat penympaian ilmu tu, kak wani tnjukkan kpd kami slide2 n video2 yg myntuh tntg Aidiladha. tntg pmbukaan kota Mekah. tapi video2 tu sekerat2 je lah kan. hehe. tapi best~! kemudian, kami pun berbuka puasa bersama2.πŸ™‚ lepas tu solat Maghrib berjemaah.πŸ™‚

lepas solat berjemaah, kami pun bertakbir utk raya pada esok hari nya. bersama2 dgn alunan takbir yg telah disave kan di dalam laptop kak wani. heheπŸ™‚ terasa lah jugak suasana “esok nk raya” tu. sbb before ni miminapis tak pernah pun kot, bertakbir bersama2 dgn kwan2 n akak2 senior di malam raya. ceewahh.πŸ˜‰ alhamdulillah, kali ni dpt lah jugak merasa.πŸ˜€

wallahualam. correct me if I am wrong.πŸ™‚

2 Responses to “mahu rendang daging. =)”

  1. fairuz December 10, 2008 at 1:16 am #

    apa jwpn soalan Al-Ma’thurat tu? bukan nak tulis:(

  2. miminapis December 12, 2008 at 7:29 pm #

    kamu~!
    YM lah dgn saya kalo nk tau.πŸ˜›

    from ape yg kite tau,
    kirenya kan, pengorbanan yg dibuat oleh Nabi Ibrahim as tu sgt besar lah, sbgai seorg ayah.
    krn mengikut perintah Allah SWT.
    sbb ada ke bapa yg snggup nk korbankan anak dia?

    lagipun, kan nabi Ibrahim kahwin dgn Siti Hajar lepas kawin dgn Siti Sarah. (eh ke trbalik? insyaAllah betul dah.πŸ˜€ ) sbb nya ialah dia nk sgt anak lelaki.

    of course bila dh dpt anak lelaki tu, beliau brsyukur sgt2. then, bila beliau mimpi yg Nabi Ismail diperintahkan oleh Allah utk dikorbankan, cuba byg kan betapa sedihnya beliau.
    agak2 kalo zaman skrg, ada ke org yg snggup korbankan anak kesayangan dia?

    dats y la nabi Ibrahim di panggil ‘bapa kami’ as in Ma’thurat tu. wallahualam. lagipun kita kan ada kaitan dgn belaiu.πŸ˜‰

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: