jalan-jalanke HiCom.

27 Nov

27 novmber 2008

Hari ni kami ber-14 ke High Commission of Malaysia yg trletak di Brooklyn. brjumpa dgn puan Rose Lina utk sesi beramah mesra. smpai je kt sana, Alhamdulillah, dpt jugak melihat jalur gemilang. Haha~ poyo kan? Bak kata maskyd, “dah seminggu tak jumpa bendera Malaysia..” :p kami bergerak dlm 2 grup. Grup miminapis bergerak after Zohor n satu lagi lagi grup bergerak awal. Tapi, kami yg tiba dulu. Alhamdulillah.  masa nk masuk bangunan tu, kami trnmpk ukiran bunga raya di pintu masuk. Aju, “eh, ada bunga raya lah..”. Miminapis, “aju.. cepatlah amik gmbr…hehe” haha~ tetiba semangat Malaysia itu naik.😀 poyo kan kami? Hehe.🙂

img_3253

Smntara tunggu 1 lagi grup tiba, kami pun melihat2 gmbr2 senior dlm events yg telah dijalankan. Tapi, none of them yg miminapis dpt recognize. Gmbr kak Zati je kot yg miminapis kenal. Hehe. Maka, kpd senior2 yg sudi mnjemput kami hari tu, maaflah, krn saya ini tidak senang utk mengecam muka org. especially kalo sekali je jumpa.😀
Puan rose lina pun berkenalan dgn setiap drp kami. Alhamdulillah, peramah orangnya. Jadi, sesi perkenalan pun berlaku dgn rancaknya. Tambah2, dgn coleteh drp Syaz.hehe. Syaz yg memandai mengubah nama2 kami. Agak lawak la sbnrnya.😀 puan rose lina tanya, “sharihana..nak panggil ape ye?” syaz plak yg jawab, “sherry..”😛 goli den~! Pastu nama Saleha jadi sally. Haiyo, memandai je kamu eh Syaz. Tapi, biasalah tu kan. Takkan lah semua org nk serius je. Kang jadi mcm perjumpaan yg tegang plak. Alhamdulillah.
Puan rose lina terang everything kpd kami. Oho~ satu2 nya fact yg sgt menarik perhatian miminapis ialah tntg gempa bumi di NZ. Ataupun pergerakan Bumi di NZ ini. Menurut kata puan rose lina, last skali earthquake berlaku di NZ ini, ialah 100 years ago. Dan ianya bakal berlaku. Wallahualam. Beliau kata lagi, skrang pun prgerakan tu sbnrnya ada, tapi tak ketara sgt n sikit2 je. Sbb tu beliau tak gantung jam dinding kat rumah, sbb pagi besoknya mesti kedudukan jam tu akn berubah. Maka, anda rasa apa perasaan saya?😀 menurut beliau lagi, persediaan mmg dh dibuat. Maka, tunggu sahaja ketentuan drp Yang Maha Esa. Krn sebaik2 dan selicin2 perancangan manusia, Allah juga yg Maha Mengetahui. Dialah sebaik2 Perancang.🙂 kami berserah kepadaMu ya Allah. Krn Engkau Lebih Mengetahui apa yg terbaik utk kami.
img_3259 Perjumpaan tu ambil masa lebih kurang 3jam jugak. Tapi tak bosan pun, sbb mungkin krn perwatakan puan Rose Lina yg peramah tu kot. lepas tu kami2 pun mem’fotostat’ semua dokumen kami, termasuklah IC dan lessen kereta (jika ada). Lepas dh settle kan semua dokumen, kami bersalam-salaman dan pulang. Sebelum tu sempat jugak bergmbar di depan bangunan High Commission. kemudian, kami semua pun pulang ke Kelburn dgn menaiki bas.🙂


Oh, ini mahu bercerita sedikit. Mahu berkonsi barangkali.🙂 mintak dijauhkan drp mengutuk. insyaAllah. Kami kan bergerak dlm 1 grup yg agak besar, iaitu 14org orang. Then, ada satu bas ni. Dkt board depan tulis, “SORRY”. Selalunya kalau tulis mcm tu, maknanya bas tu xnak ambik orang. Tapi, dgn kekuasaan Allah, bas itu berhenti jugak. Then, boys lah yg naik dulu. Kesemua drp kami guna Group day tripper. Pastu, bila boys dh naik, agaknya bila nmpk kitorg semua guna tiket tripper tu, suddenly pemandu tu ckp, “sorry..sorry.. go down back. Take the next bus! I want to go to ..(mane ntah~ lupe. Hehe..)..” miminapis trkejut jgak sbnrnya. “apehal orang ni? Halau2 plak..” pastu semua kami pun turun lah. Some of us, especially girls, cm terpinga-pinga la jugak.😀
Pastu, masa bas tu dh pergi, boys pun ckp lah, “org tu suruh kita turun sbb kita tak guna duit. Maknanya, nnti dia tak dapat lah nk ambik duit tu. Sbb kan semua drp kita guna tiket.” Oho, maka kami faham.
Kat sini ada system Single Day Tripper dan Group Day Tripper. Kalo single, org tu kena byr NZD5 je utk ke mana-mana dgn menaiki bas, smpai pukul12 tgh mlm. Kalo group plak, 4org ;setiap sorang kena byr NZD3 utk kemana-mana shj dgn bas, smpai pkul 12tgh mlm.🙂
Maknanya, kalo pemandu bas tu tadi naikkan kami, maka dia takkan untunglah, sbb kami guna tiket. Tak guna duit. Kirenya sejauh mana pun kami nk pergi, kami xpayah byr. Sbb dh ade tiket tu. Ikutkan ayat boys, “kirenya dia xuntunglah. Dan xdpt lah nk ambik duit tmbg yg kita byr tu utk kegunaan sndri.”
Wallahualam. Saya pun xtahu apa yg sbnr nya berlaku smasa boys berdiskusi dgn pemndu bas tu tadi. Kirenya skrang nk ckp, dlm satu masyarakat tu kite tgok, baik2 je semua kan. Tapi tak mungkin tak ada cacat celanya. Sbnrnya peristiwa tu sedikit sbyk mengajar kami. Sbb sebelum ni, kami xpernah pun jumpa org wellington yg mcm tu. Sebelum ni, org2 yg pernah kami jumpa, baik2 je. Peramah dan tak lokek nk bantu kami. Maka, kami pun judge bhwa mereka sgt baik.🙂 hari ni, kami telah bertemu dgn org yg sebaliknya. tapi, taklah dinafikan, bahawa golongan yg baik ni adalah majority. Wallahualam.🙂 hujan emas di negeri org, hujan batu di negeri sendiri. Maka? Hehe. :p
Hari ni plak hari khamis. Smpai kat Lambton Quay pun agak dh ptg. Maka, kami xmasak di rumah. Hehe. Semua makan kat luar.😀 masa lalu kat Cuba Street, kami berpecah. Lelaki dgn grup lelaki. Perempuan dgn grup perempuan. Masa jalan dkt Cuba Street tu jugak, kami dh nmpk ada kumpulan mamat ni yg dh mcm ngong ngeng ngong ngeng dh. Pegang tin2 minuman yg tak dpt dikenal pasti. Jln pun cm (herkk~!) Takut jugak. :S
Kalau ikutkan kata2 senior n puan Rose Lina, kalo hari khamis, jumaat dan sabtu, pada waktu malamnya, janganlah keluar rumah. Sbb mostly di bndar org2 akn mabuk. Sungguh kami berlindung kepadaMu ya Allah drp perkara2 yg tidak kami ingini.🙂 masa tu, mmg miminapis teringat pada 1 artikel yg telah saya baca di iluvislam.com. tntg seorang perempuan yg dilindungi Allah drp kecelakaan dan musibah. Sungguh Allah itu sangat mengasihi hamba-hambaNya yg benar2 meletakkan pergantungan hidup kepadaNya. Subhanallah.🙂
Wallahualam. Correct me if I am wrong.🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: