alhamdulillah, tiba sudah. :)

26 Nov

alhamdulillah.πŸ™‚

hari ni sudah masuk hari ke-8, miminapis n the other 13 kawan2 berada di bumi new zealand.πŸ™‚ kalau nk kata totally different dgn malaysia, macam, tipu je kan?πŸ˜‰ maka, nak kata, suhu nya je kot yg berbeza. bak kata mak, “ye lah. malaysia kat garisan khatulistiwa. new zealand kat garisan jadi.” -baiklah, mak saya memang terer geografi. maklumlah, subjek kegemaran beliau. heheπŸ˜‰ –

saya ber‘housemate’ dgn 2org rakyat Jerman dan sorang rakyat Singapura dan maskidahπŸ™‚ tapi buat masa ni, housemate yg dari singapore tu tak jumpa lagi, sbb dia travel ke south island. maka, insyaAllah next week kami akan bertemu.πŸ™‚

miminapis sgt2 belajar utk mnjadi seorang yg independent. tanpa mak ayah n along yg menolong. isk. seriusly, mmg memula rasa macam susah sgt. tapi, alhamdulillah, Allah Maha Pemurah kpd hamba-hambaNya.πŸ™‚

kami terbang pada 17hb november, dan tiba di bumi new zealand ini pada 18hb november. transit di Auckland. bermula dgn adegan berkejar-kejaran di airport Auckland + ada 6org drp kami yg suddenly xde tiket flight ke Welington. mengngkut beg yg agak berat sorang.

ayah =mimi, larat ke angkat beg ni nanti? kat sini ayah dapat lah tolong, kat sana nanti, sape nk tolong?

mimi = (dlm hati : dah tu, jom lah ikut kite, yah.)😦 takpe la yah. nnti kawan2 kite boleh tolong. hehe.

mak = a’ah, sama2 lah tolong2 angkat beg dgn kwn2.

pastu, pasal makan n etc. yg pastinya semuanya dh diceritakan kat mak n ayah. alhamdulillah, dgn segala kemudahan yg telah diberikan olehNya.πŸ™‚

masa kat airport before fly, miminapis agak excited. dan alhamdulillah tak nangis. rasanya none of us yg nangis kot. haha~ cess, padahal dlm hati ku ini, hanya Allah yang tahu.πŸ˜‰ smpai2 je wellington, seniors menymbut kami. terima kaseh.πŸ™‚ malam nya bwk kami g makan kat Cinta Restoran. owner nya ialah uncle Cina dari Seremban.πŸ™‚

mimi = uncle, kat Malaysia uncle duduk mana?

uncle = saya orang Seremban. [ape ntah nama tmpat yg uncle tu sebut. xingat. hehe~]πŸ˜›

mimi = (excited~! sbb org negeri miminapis. haha~) oo. saya pun org negeri sembilan jugak uncle. tapi bukan kat seremban lah.

uncle = oo ye ke? U org mana?

mimi = saya punya rumah dekat bahau.

uncle = 00, wife saya org Bahau jugak.

mimi = (bertambah excited~! haha.)πŸ˜› bahau dekat mana uncle?

uncle = kampung batu bakar. U tau?

mimi = (subhanallah. rasa nk lompat2 kat situ. haha~ ntah pa pe lah kan.πŸ˜€ ) oo, saya tau tu uncle. dekat dgn kedai tayar tu kan? owner kedai tayar tu kawan ayah saya. [haha~ sebok2 je nk ckp kan?]

p/s = kpd uncle Itik. uncle, saya dah promote kedai tayar uncle la.πŸ˜›

macam biasa lah. seperti di SESERI, saya ini sgt excited utk mnftr, akhirnya setelah seminggu, emosi sbnr pun kelihatan. sama lah keadaannya sperti disini. masa nak telefon mak n ayah, miminapis sgt2 lah gembiranya.πŸ™‚ sayang nya mereka. subhanallah.πŸ™‚

setiap kali lepas solat, baca doa utk kesejahteraan ibu bapa, “robbighfirli waliwalidayya warhamhuma kamarobbayani soghira.” maka, air mata pun menitis. teringatkan mak ayah n family. isk~ mostly selepas solat isyak. masa kat rumah dulu, baca doa tu mcm tanpa perasaan. (kirenya, baca doa tu then ingat jasa2 mak ayah kat kite je.) alhamdulillah, Allah telah melihatkan kebesaranNya tentang perhubungan antara anak dan ibu bapa kpd miminapis. lantas, miminapis teringatkan silibus agama Islam masa menengah rendah rendah. “Nasihat Lukman Al-Hakim.” alhamdulillah.πŸ™‚

then, terus bagi SMS kat ayah, mak and along. (sbb baru je beli simkad. kat sini ada Vodafone n Telecom. seniors suggest guna Vodafone.πŸ™‚ )

“Assalamualaikum, ayah, mak n along. Ni number kite kat sini. Nanti kalo nak tepon kite, guna nombor ni je la eh.”

alhamdulillah, ayah reply. (sebenarnya a day before dh send dah SMS ni kat ayah mak n along, tapi sorang pun xreply. isk isk isk. sedih gile~!! sbb before ni, ayah tak pernah xreply SMS miminapis. haha. tapi, rupa-rupanya, miminapis lupe nk letak kod negara kat depan nombor tu. maka, agaknya tak tersend lah kot SMS tu.πŸ˜€ )

“w’kmsalm. sihat ke?”

“alhamdulillah sihat. Tp rindu la plak.lepas solat je nangis. hehe. kt sini nak makan pun susah.Asyik mkn coklat. pegi supermarket jauh gak. tp kna cri betul2 sbb ada jenama trtentu je yg halal.”

“Jgn nangis2..makan laa roti. .ikut kwn2 yg islam prgi mkn..”

then, miminapis reply, tapi xleh nk send. sbb kredit xckup~!!😦 huk. maka, malam tu tido + nangis sbb xdpt nk SMS ngan ayah. subhanallah. masaΒ  tu mmg miminapis ingat surah ar-ra’d. “Ingatlah, hanya dgn mengingati Allah hati akn mnjadi tenang. ” smbil nangis tu ingat balik, apa tujuan dtg sini. nk belajar n tuntut ilmuNya. insyaAllah bljar sebaik mungkin dismping dpt mendiscover kebesaranNya. then, ingat, Allah akan jaga kita selagi hidup kita meletakkan kebergantungan kepadaNya. subhanallah. alhamdulillah. allahuakbarπŸ™‚

maka, tertido lah. alhmdulillah.πŸ™‚ then, pukul 1.35pagi. malaysia lebih kurang pukul 7mlm lebih kot.πŸ™‚ henset bebunyik. ingatkan alarm. rupenya ayah telefon!!! subhannallah. sungguh Allah Maha Mengerti apa yg tersirat dlm hati miminapis.πŸ™‚

ckp2 dgn ayah. then ayah pas henset kat mak. ckp2.

mak = suara serak2, kenapa?

mimi = tadi kite nangis. [haha~] sbb kredit kite xckup nk reply SMS ayah. hehe~

setakat ni je kot perkongsian.πŸ™‚ wallahualam. correct me if I am wrong.πŸ™‚

p/s = along~!! jgn kedekut kredit nk reply msg org lah…!!πŸ˜€

4 Responses to “alhamdulillah, tiba sudah. :)”

  1. fairuz November 27, 2008 at 12:42 pm #

    mimi, rasa nak nangis je baca entry ni:(
    tak dapat bygkan time kita nnt.
    awk nngis tak kat airpot?? erm..knp korg terkejar2 kat auckland airpot?
    mahal ke nak topup??

  2. miminapis November 28, 2008 at 6:22 am #

    hehe. tak nangis pun masa kat airport.
    tahan.πŸ˜€ sbb macam ramai je org kat airport tu.
    xkan nak nangis. haha~πŸ˜›

    trkejar2 kat auckland sbb kejar flight. check out luggage, pastu check in luggage. beratur utk security check n etc. take time. plus, ade plak yg xdpt tiket. xtau ape masalahnya. pastu berlari2 lah kitorg guna troli masing2. dh la beg masing2 berat. hehe. berpeluh2 jugak lah. tapi tu semua pengalaman kan.πŸ˜€

    topup setau kita yg paling murah pun NZD20. tu minimum lah. tapi, dpt 2000 free text. tapi byk je kad2 telefon utk international. kite guna super buzz n kiwicall. super buzz murah utk handset ke handset. snng nak tepon akak kite kt mlysia. kiwicall plak murah utk telefon rumah ke telefon rumah kat mlysia.πŸ™‚

    nnti awk boleh pilih. sbb mcm byk sgt je kad2 nye. xsbar nk jumpa awak lah fairuz.

    plus, kite dh tahu masse uni kat mane. heheπŸ˜‰

  3. fairuz November 28, 2008 at 8:52 am #

    Massey Uni okayy.. awk salah eja, lagi:(

  4. nadiahuri November 29, 2008 at 8:36 pm #

    lama sudah xmenjenguk blog kamu… sori,masa x mengizinkn…huhu…skemakah ayatku?.. ^.^ wa,x nanges? hihi… kta nangesla gak,wpun xtrok.haha…tp taun ni x…hihi ^.^ so how’s NZ? biasala tu rindu-rinduan.rindu tu kn namanya sayang…tiket mahal ke mi?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: