message archive YM

10 Nov

ni saje2 nak berkongsi. (actually nk letak kat blog ni, supaya later if I have time, [I’ll find it~] I can read it back). such a motivation to us. especially to anyone who cares of his/her dignity. (cee~ ye ye je. tapi mmg ye pun.)πŸ˜›

I received this from off9 msg. from a sister who I respect. kak yanti. those who have read my previous previous post, must know her, right. a sister who I met during WOW camp. current, a medical student in National University of Galway.

kak yanti (11/9/2008 7:47:54 AM): salam mimi
kak yanti (11/9/2008 7:48:30 AM): currently k ynti tgh baca buku ni..i like it..n k ynti buat synopsis 4 each chapter n share it with u
kak yanti (11/9/2008 7:48:36 AM): hope u like it
kak yanti (11/9/2008 7:48:49 AM): TAZKIRAH KIAMAT SUDAH DEKAT DRPD BUKU BERTEMU JANJI ALLAH’ 1.SANGGUP TERJUN KE DALAM NERAKA Adi b.Hatim meriwayatkan hadith drpd rasulullah s.a.w. Katanya, baginda bersabda yang bermaksud: β€œtidak ada seorang pun antara manusia di akhirat kelak kecuali dia akan berhadapan dgn Allah swt. Antara manusia dan Tuhan tidak ada jurubahasa (tidak ada pegawai protocol)” HAdith riwayat Muslim. Pertemuan dgn Allah swt diakhirat kelak adalah sesuatu yg pasti. Mukmin yg soleh bukan sekadar bertemu Allah swt, malah dpt menatap wajah Allah swt yg agung setelah mereka bersujud di hadapan Allah swt. Yang di katakan bertemu dgn Allah itu ialah mereka pasti berhadapan dgn MAHKAMAH ALLAH SWT TANPA PERANTARA.
kak yanti (11/9/2008 7:49:08 AM): Rasulullah saw menjelaskan mengenai hari pendedahan yg akan di lakukan oleh Allah terhadap hambaNya sehingga ada di kalangan manusia yg memohon kepada Allah spy segala rahsia keburukan diri mereka tidak didedahkan kpd khalayak ramai dan juga tidak di dedahkan di hadapan Allah. Mereka juga tidak sanggup menanggung malu yg amat sangat. Sesetengah mereka menganggap lebih baik mereka di campakkan terus ke dalam neraka,asalkan tidak di dedahkan segala perbuatan mereka yg keji dan hodoh lebih-lebih lagi di hadapan khalayak ramai. Itulah suatu peringatan bagi manusia yg tidak sanggup menanggung malu di padang mahsyar, sebaik baiknya kita mesti malu di dunia ini. MALU melakukan kemungkaran ataupun perkara keji meskipun di tempat yg sunyi. Sekiranya kita tidak mahu menyaksikan rahsia keburukan
kak yanti (11/9/2008 7:49:25 AM): kita, mereka perlu sedar bhw Allah swt Maha Mengetahui apa2 yg tersembunyi.

maka, setelah kami berdua on9. soalan ini di ajukan.πŸ™‚

miminapis (11/10/2008 9:03:11 AM): kan macam kat dunia skrang kak kan, ada je orang2 yg xtahu malu. ie dedahkan aurat. kirenya kat akhirat nnti, semua orang akan tahu malu eh kak?
kak yanti (11/10/2008 9:04:36 AM): di akhirat kelak
kak yanti (11/10/2008 9:04:47 AM): xde org hiraukan psl hal org lain

kak yanti (11/10/2008 9:04:57 AM): kite x kesah n x nmpk pun ape org lain buat
kak yanti (11/10/2008 9:05:05 AM): time tu kita nk pikir hal kite je
kak yanti (11/10/2008 9:05:09 AM): xde dh malu x malu
kak yanti (11/10/2008 9:05:23 AM): sbb dh takut sgt dgn pdg mahsyar
miminapis (11/10/2008 9:07:50 AM): oo. faham2. disbbkan mereka sibuk memikirkan hal sndiri, jdi mereka akn takut setiap keaiban mereka itu didedahkan kpd org ramai. sedangkan mereka xtahu bahawa time tu org lain xnmpk pun apa yg mereka takutkan. tapi sbb perasaan sndri, yg amat takut dgn kesalahan yg dh dilakukan di dunia dulu. ye kak?
kak yanti (11/10/2008 9:07:58 AM): yup

oke, setakat tu je yg boleh dipaparkan di blog ini.πŸ™‚ maka, semoga kita semua mndapat iktibar. insyaAllah. “sharing is the process of learning.”

cakap pasal malu, teringat plak tentang entry ini.πŸ™‚ [ohh, lama tidak meng’update’ di sana.~]πŸ˜›

wallahualam. correct me if I am wrong.πŸ™‚

One Response to “message archive YM”

  1. a.l.o.n.g November 11, 2008 at 5:12 am #

    wahh! aku malu! aku malu! malu! MALU!! >dialog orang tua ape tah dlm filem ANAKNYA SAZALI..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: