duit RM10 + kekuasaanNya.

8 Nov

sudah lama x meng‘update’ blog ini. sorang adik ni meng’emel’ miminapis.

“…kak, lama xupdate blog eh?…”

“oo, yeke? xperasan. nanti lah ye. haha~πŸ˜› “

maka, hari ni, saya mahu meng‘update’ blog ini. bukan kerana di suruh, tapi kehendak sendiri. lately sbnrnya agak sibuk. time tu lah baru miminapis teringat 5 perkara sebelum 5 perkara. salah satu nya ialah “lapang sebelum sempit..” terima kasih di atas peringatan tersebut ya Allah..πŸ™‚ paling tidak lepas ni miminapis akan lebih bersedia, insyaAllah.πŸ™‚

dalam 1 minggu, lebih kurang 3kali miminapis berulang alik dari bahau ke nilai ke kuala lumpur. penat memang penat. dari rumah naik kereta smpai nilai. then pegi Subang Jaya pulak. then pegi KL, parked kereta kat Times Square. naik monorel n LRT, pegi bangunan MARA, pegi klinik medical check up. walaupun bukan miminapis yg drive, tapi miminapis penat jugak~! heheπŸ˜€ . (terima kasih banyak2, along si pemandu ku~ sayang lah kau.πŸ˜› )

along = mimi, kau drive la plak.. penat la weh. mengantuk dah ha..

mimi = ahhh.. tak nak. tak reti.

along = baik kau buang je lah lesen kau tu dalam tasik depan rumah tu weh..

mimi = okeh, no hal~! (haha~)

dialog ni mmg selalu lah diungkap kan oleh kami. alhamdulillah, sampai sekarang lesen tu masih tersimpan rapi di dalam purse miminapis.πŸ˜€

sebenarnya sepanjang proses menguruskan borang2 MARA tu. memang tidak dinafikan bahawa kebergantungan diri kepada Allah itu amat amat penting. jika mahu dituliskan oleh miminapis satu per satu tentang apa yg telah berlaku, memang xtertulis. kejadian dimana sukar untuk miminapis mendapatkan tandatangan pesuruhjaya sumpah, kejadian duit RM10 yang hilang, kemudian dengan kekuasaanNya RM10 itu dijumpai di tempat yang sama dalam selang masa lebih kurang sejam.

bayangkan masa tu duit tu tercicir di kawasan public and miminapis memula memang sedih la jugak kan. sebab RM10 tu kalau isik minyak kete, insyaAllah lepas lah ke seremban. tapi dalam kesedihan itu, terubat juga dengan kata-kata Allah yg tidak akan membebankan hamba-hambaNya. masa tu memang miminapis bersangka baik dgn setiap kejadian yg berlaku. mungkin sebab masa tu ada cash RM230 dlm purse, then nilai tu agak tinggi.(nilai itu agak tinggi utk orang yang belum bekerja seperti saya ini.πŸ˜€ ) jadi, Allah menghilangkan RM10 tu untuk di sedekahkan kepada mereka2 yg memerlukan. jadi, miminapis redha dgn qadha and qadar Nya. masa tu jugak berkumandang azan Zohor dari masjid yg berdekatan. (tempat pesuruhjaya sumpah tu xbukak time tu. lunch kot. wallahualam.) miminapis pun dgn langkah yg sedih(60%) + redha(40%) dgn peristiwa masa itu, pergi ke masjid tersebut. alhamdulillah, dapat jugak berjemaah walaupun jadi makmum masbuk. hehe~πŸ™‚

sebenarnya kesulitan demi kesulitan yg dihadapi semasa mengisi borang MARA tu, sedikit sebanyak membuat kan miminapis tertekan. plus, dengan mulut along yg pok pek pok pek.

along = haa… tu lah kau, suka buat kerja last minute.

along = kau ni menyusahkan aku je la. dah la aku yang nak kena drive ke hulu ke hilir.

along = kau ni lambat lah buat kerja.

(aduihh~! rasa nk sep@k + t@mp@r je mulut beliau. haha~ astaghfirullahalazim. maaf long~!πŸ˜› tapi di sebabkan miminapis dah immune dgn mulut beliau, maka miminapis tahan je lah + kekuatan yg diberikan olehNya.πŸ™‚ alhamdulillah. see, He is great, you know. He always help me when there’s no one understand me and help me. thanks Allah.πŸ™‚ )

maka, lepas je solat di masjid tu, miminapis stay lama sikit kat masjid tu. time tu jemaah perempuan dah takde dah. i want privacy with Him.πŸ™‚ then, about an hour lepas tu, miminapis pun gerak lah ke tempat pesuruhjaya sumpah tu. dgn harapan, tempat tu dh dibuka. (tapi, xbukak pun~) masa smpai kat situ, alhamdulillah, alhamdulillah, alhamdulillah. RM10 itu telah dijumpai semula. di tempat public. yang mana, kalau orang2 yg lalu lalang nmpak, tak mustahil mereka akan ambik, kan? tapi, alhamdulillah, Allah Mengetahui sedangkan kita tidak. RM10 tu ada tertonggok kat depan tempat pesuruhjaya sumpah tu.. [baik jugak orang2 kuala pilah ni. sbb diorang tak nak ambik benda yg bukan hak mereka.πŸ˜‰ ]

masa duk tunggu tempat tu bukak,miminapis telefon maskidah. cerita kat dia tentang kesulitan itu dan kesulitan ini. alhamdulillah, Allah telah permudahkan urusan miminapis. terima kasih maskidah~!πŸ™‚ [tak boleh nk cerita kat sini, takut kena tahan ISA. haha~πŸ˜› xdelah. merepek je ni. tapi perenggan ini sebenarnya mahu menceritakan tentang pertolongan Allah tu sentiasa ada untuk hamba-hambaNya yang meminta daripadaNya. subhanallah. maka janganlah sesekali berputus asa & berputus harap daripadaNya.πŸ˜› ]

sebenarnya pada hari tersebut memang miminapis tak dapat lupakan. di saat mana miminapis betul2 dh buntu nak buat macam mana tentang sesuatu perkara tu. alhamdulillah, pertolongan Allah tu datang. lepas satu, satu.

kalau nk dipraktikkan dalam kehidupan kita, sebenarnya setiap saat pun pertolongan Allah datang kepada kita. cumanya, bergantung kepada diri kita sahaja. sama ada kita sedar ke tak tentang pertolongan tersebut. maka, seharusnya sifat EHSAN dipahatkan di dalam diri. insyaAllah dgn sifat tersebut + selalu memotivasikan diri, kita akan sentiasa bersifat rendah diri + sedar tentang kejadian diri olehNya. subhanallah. alhamdulillah. allahu akbar.πŸ™‚

p/s = subhanallah, dgn sekeping duit RM10, Allah mampu membuka akal hambaNya untuk berfikir tentang kekuasaanNya. mashaAllah. alhamdulillah.πŸ™‚

“Maka nikmat Tuhanmu yang manakah yang kamu dustakan?” surah Ar-Rahman.



fabiayyi alaaa irabbiku matukazziban.

wallahualam. correct me if I am wrongπŸ™‚

7 Responses to “duit RM10 + kekuasaanNya.”

  1. natasha November 8, 2008 at 10:46 am #

    hoheh. pergantungan kepada ALlah. juga mengalami lesson yang sama. hehu.

    bezanya, saya agak gagal belajar T.T

  2. fairuz November 8, 2008 at 12:50 pm #

    Alhamdulillah.
    Moga Allah permudahkan hingga ke akhirnya..ameen2..

  3. miminapis November 8, 2008 at 2:34 pm #

    yup.
    semoga setiap apa yg berlaku di dalam kehidupan mampu membuat kan kita berfikir tentang kekuasaanNya kan?
    insyaAllah.πŸ™‚

  4. kay2 November 9, 2008 at 1:44 pm #

    Subhanallah…..

    (sob2…mimi dah nak pegi dah…sob2)

  5. miminapis November 10, 2008 at 7:25 am #

    hehe~ rilex lah.
    nanti awak datanglah tempat kite.πŸ˜›

    (tetiba rasa macam dihargai. haha~ macam je lah.)

    awak wakil SESERI kat sana. kite wakil SESERI kat sinun. orait ape. hehe~πŸ˜›

  6. kay2 November 11, 2008 at 8:28 am #

    cewah….huhu…
    kte da nengok da camne nak g ke Welly…
    dekat je…naek train…tup2 da sampai….huhu

  7. miminapis November 11, 2008 at 9:49 am #

    oo ye?
    advanced lah kamu ini. sbb dh start meyiasatπŸ˜‰

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: