3rd raya..pencuri pokok!

3 Oct

hari ni dh 3rd day raya. tiba lah masa nya utk kami beraya dgn family belah ayah plak. kami akn ke bukit mendi,pahang. konvoi~!! pak tam n family bawak 2kereta. (pak tam n abg deni yg drive). pak lang tak dapat join sbb kena kerja, jadi anak2 pak lang je yg ikut kami. kitorg pun bawak 2kereta. jadi keseluruhannya, 4buah kereta yg akan ke bukit mendi.

raya ke3 ni jatuh pada hari Jumaat. 🙂

erm, kalo ikutkan plan asal, memang kami akn berangkat ke pahang before solat Jumaat, tapi ayah kata ayh nk rehat dulu. so, ayah n mak gerak after solat Jumaat. kesian ayah~! malam semalam ayah balik ke tempat kerjanya. kat Segamat. ayah siap bawak senapang lagi. ingat kan ayah saja2 nak pergi menembak. rupa2nya ada satu hal yg tak di duga. hurmm, ye lah, time raya2 plak nak kena pikir pasal kerja kan. tapi sbb tu dh tanggungjawab ayah, ayah balik jugak ke Segamat.

sebab ape? sebab ladang ayah punya anak pokok kena curik! byk jugak rasanya. dah la sekarang ni RISDA mmg peruntukkan banyak utk penanaman kelapa sawit. tapi kena curik plak~! heyy pencurik~!! silalah berbuat baik pada bulan Syawal ini. kesian ayah saya!! pukul 5pagi baru ayah balik dari Segamat ke Bahau. pagi tu lepas Subuh, miminapis pegi iron baju. dlm pukul 6.30pagi. then dengar ayah baca surah Yassin. selalu nya ayah akn baca Yassin malam Jumaat. tapi disebabkan malam Jumaat tu ayah pegi Segamat, tu yg agaknya ayah baca pagi Jumaat tu. selama ni miminapis ingat keje ayah la yg paling best. sbb gaji 5angka, n dapat macam2 drp Espek (anak buah RISDA) PDA, laptop, digital camera n etc. tu la, kite ni xleh nk tengok kerja seseorang tu mudah je kan? sbb kita x rasai apa yg diorg rasa selama menjawat jawatan tu. ayah pernah cakap dulu, “ingat senang ke nk jaga ladang beribu2 hektar..nak kena tgok pokok tu betul2 hidup, hasilnya dikutip…” hee~ tu la ingat kan senang jadi pengurus ladang Espek Sdn Bhd tersebut.😛 [sorry yah!]

okeh, kami pun siap2 n kemas2 apa yg patut. mak tam n family serta mak lang n family pun sampai. dh bersiap2 nk pergi bukit mendi. pukul 10.30pagi baru ayah bangun. time tu kitorg dh nk berangkat dulu dah ke bukit mendi. ayah kata ayah follow kemudian, sbb ayah nk solat Jumaat kat Bahau. so, along pun bawaklah gen 2. kami adik beradik ikut sama, cuma wawa je ikut mak n ayah.🙂

kami pun berkonvoi lah ke bukit mendi. pak tam jalan dulu, then, along follow belakang. belakang skali abg deni. time ni cam lawak gak. kami ada bawak mercun n bunga api, sbb ingat nk main kat kampung. kirenya balik je dari bukit mendi nanti, terus balik kampung. tapi masing2 takut nk bawak, sbb takut tetiba ada road-block~!.. tu yg along suruh abg deni follow belakang kitorang tu. abg ami siap cakap lagi, “kang kalo ada road block, kau jangan nk menggelabah plak. kau bukannya bawak dadah pun.. haha~” pukul 12.30 tgh hari, smpai lah ke bukit mendi. di sebabkn orang2 lelaki nk g solat jumaat, so mak long terus hidangkan makanan utk santapan kami.🙂

best la jugak kat bukit mendi, sbb situ suasananya mmg suasana kampung. shafiq n hazim(anak buah!) ada bela anak tupai. actually baru je pun jumpa anak tupai tu. petang masa diorg baru balik dri KL ke bukit mendi, kak ti saja2 sapu halaman. then jumpa nak tupai. jadi mereka pun kutip la. tapi tengok cara budak2 tu main tupai tu, rasanya tak tahan lama tupai tu. huhu~ kami dgn jahatnya mengambil anak tupai itu dan takut2 kan mak tam n mak long ida. mereka pun menjerit~!! hehe~😛

ada pengalaman yg best di sini. tapi mcm xnk bercerita saje disini. huk huk~! later la ye. insyaAllah.🙂

~wallahualam. correct me if I am wrong🙂 ~

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: