kami beraya pada 1 Syawal.

1 Oct

1 Syawal 1429H = 1 November 2008.

Ramadhan berlalu pergi. bagaimana dgn aim2 ku yg lepas? huhu~ alhamdulillah, ada yg berjaya n tak kurang jugak dgn yg tidak berjaya. haiyo~! semoga masih ada kesempatan utk bertemu dgn Ramadhan 1430H. InsyaAllah.🙂

seperti biasa. raya pertama semua orang agak bersemangat. pakai baju baru. kasut baru. everything baru! 😛 alhamdulillah di atas semua pemberianNya ini. raya kali ni keluarga kami agak bersemangat kot. langsir pun baru, home theatre pun baru, pagar pun baru!! alhamdulillah, nikmatNya kan:)

rutin tahunan kami apabila raya memang begini.

1st day raya kami raya belah keluarga mak. sebab malam raya nya tu, kami dah beraya kat rumah keluarga belah ayah.

2nd day raya pun belah keluarga mak.

3rd raya baru kami beraya belah keluarga ayah balik.~!🙂

~napisfamily after solat raya~

seperti biasa la. raya pertama kami akan duduk saja di rumah. sebab adik beradik mak datang rumah. lepas solat raya, keluarga acik Din dtg rumah. (acik Din, auntie Eton, kimi, ain, haikal~) lepas tu family maksu plak datang. (mak su, pak su, ir) then datang lagi adik2 mak yg bujang, ataupun lebih tepat bujang lapOk~! (haha~ erkk!! sorry acik2 ku) acik joe, acik pendi. pak ngah pun datang skali. tahun ni first time kami beraya tanpa arwah mak ngah. mesti pak ngah n kak syasya sedih kan? moga roh mak ngah dicucuri rahmatNya. mak teh pun datang skali. (mak teh, kak aisyah, faiz, adam)

~banyak nye la kereta di rumah kami..😛 ~

semua orang pun makan lemang+rendang+kuih2 raya. mahu tahu? miminapis tidak suka rendang n lemang. huk huk~! apekah?? ntah la.. mungkin sbb rendang2 yg dibuat oleh family kami ni kebanyakannya pedas2 kot. so miminapis xsuke sgt makan.

mimi = acik, pedas tak rendang tu?

acik pendi = rendang mano? apo plak? takdo podeh eh do.

mimi = (try makan..) herk.. baiklah! sgt pedas.

acik pendi = apo ni, org nogori tak makan podeh plak.

haaa..ni dialog2 biasa la ni. may be sbb dulu tak didik makan pedas kot. tu yg miminapis tak makan pedas. lagipun dulu, masa kecik2 duk terengganu. mana la nk makan pedas2 ni. kalo mak masak pedas, miminapis akn tuangkan kicap banyak kat lauk!! huk huk. maaflah, sungguh saya ini lahir di seremban,negeri sembilan, tapi tak dapat la nk makan pedas2. tak tahan!😛

 ~ir tunjuk duit raya kat acik pendi..acik joe memerhati sahaja sbb takut kena pau~

tapi miminapis suke suasana pembakaran lemang n memasak rendang kat kampung belah ayah. sangat meriah~! kadang2 kecoh jgak. tmbah2 bila mak long ida ada. huhu~ gamat! tapi dis year, pak tam kata dia xlarat nk bakar lemang. hehe, jadi ayah order je lemang drp kawan2 nya.

selalu nya 1st day raya kami akn ke rumah pak long kat sungai lui. tapi dis year tak pergi. sbb besoknya adik beradik mak ade gathering, jadi besok nya saja lah kita berjumpa ye pak long~! hehee…🙂

malam pun melabuhkan tirainya. mak teh n family serta maksu n family pun check in kat hotel dulu. lepas check in hotel, mak ajak mak teh n mak su datang rumah kami malam tu. utk buat preparation kenduri adik beradik mak besoknya. mak teh buat kek buah. mak su menolong apa yg patut. mak plak buat kek coklat. huhuk~! sangat best..🙂 miminapis n along pun tolong2 jugak apa yg patut, smbil mndengar cerita maksu n mak teh. hehe~🙂

lebih kurang pukul 12tgh malam mak teh n mak su pulang ke hotel semula. n kami x sabar untuk menunggu gathering besok~! semoga Allah mmberkati majlis kami.

~wallahualam. correct me if I am wrong🙂 ~

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: