kem di Anjung Rahmat (MISG-Evo Camp ’08)

8 Sep

hari ini kembali menjengah ke alam maya..πŸ™‚

5-7 hb september lepas, miminapis ada menghadiri kem di Anjung Rahmat, Gombak. kem ni lebih kurang sama dengan kem anjuran iluvislam.com yg miminapis hadiri pada 1-3hb ogos ari tu. (tulisannya ada dalam post ‘kem WOW yg sgt WOW’ ) both kem pun bertujuan untuk mendedahkan para pelajar yg akan berlepas ke luar negara, dgn dunia luar sana. dan tentunya berkaitan dgn agamaπŸ™‚

miminapis tau kem ni pun sbb ari tu ada visit laman web Alumni Pelajar Islam SBP (APIS). masa tu macam kelam kabut gak, sbb tau pasal kem ni pada 3hb sept, then nk pegi kem nya 5hb sept. (huhu~) takut gak kalo ayah xbagi sbb masa dh suntuk baru nk inform. tapi, alhamdulillah, dgn izin Nya, ayah bagi juga miminapis join kem tu.πŸ™‚ *gembira*

nama kem ni MISG-Evo Camp. (Malaysian Islamic Study Group- Evolution camp)πŸ™‚ anjuran ABIM. MISG ni sbnrnya adalah anak buah kepada ABIM dan khusus untuk mereka yg berada di UK dan Ireland.πŸ™‚

miminapis peserta pertama yg mendaftar, sbb smpai sana agak awal. (xreti nak bajet masa sbb tak pernah smpai Anjung Rahmat, kan.. tu yg bertolak dari rumah awal tu.) daftar tu kak Azmiza yg sambut. pastu check in bilik, lepak2 jap dlm bilik sementara menunggu peserta lain datang. (nasib baik along teman kan, so, xla takut sgt~!) hehe~ suke! sbb bilik ade air cond, rasa nya ni la first time miminapis pegi kem, then biliknya ada air-cond. along kata tempat tu dulu bekas hotel, so no wonder la kan. wallahualam.πŸ™‚ along penah smpai Anjung Rahmat dulu, tu yg die tau jalan ke sana tu.πŸ™‚

pukul 6petang kena brkumpul kat main building. miminapis tolong kak Azmiza siapkan cenderahati untuk penceramah2 yg hadir. huhu, sudah lama tidak bekerja seperti itu. sejak melepaskan jawatan sbgai MPP di KMS. then akak tu mintak buatkan riben kat cenderahati itu. (aduh! masalah..) sesungguhnya miminapis ini tidak reti menghias2, tambah2 buat riben. puas la memusing2 kan riben tu, last2 tak jadi pun. bertanya pada orang sekeliling, n mostly kata tak reti. jadi, apekah lagi? huhu.. then, kak Puteri, ajak terus g surau atas untuk tazkirah before berbuka puasa. (serba salah gak, sbb tak siapkan keje. kak Azmiza plak xdijumpai tatkala itu.)

miminapis ingatkan dari KMS, miminapis sorang je. sbb masa tau pasal kem tu pun, xtau nk ajak sape dah. dh ajak khairussyahidah, but then dia xleh nk datang plak. so saya keseorangan.~! masa kat surau atas tu, tetiba ternmpk kelibat 2orang pelajar KMS (budak A-Level), ikhram dan alim. tapi xleh nk buat ape pun, sbb dua2 nya laki. xleh la nk buat geng. huhu.πŸ˜› jadi miminapis pun bersahabat la dgn peserta2 perempuan dari kolej2 yg lain.

kak jihan, muniey, ain, adnin (tapi panggilnya ‘ain’ jugak~), akiey, soleha

[ain, adnin dan akiey ni pelajar tahun 2 di KMB, mereka sgt best~!]πŸ™‚

[kak jihan ngan muniey plak, sangat gila2. miminapis asyik tergelak je dgn lawak akak ni.πŸ™‚ ]

[soleha plak buat foundation kat UNITEN. baik budak nih..hee~πŸ™‚ ]

masa memula tu memang terasa macam stranger je kat situ. tapi disebabkan mereka2 ini, alhamdulillah, miminapis pun boleh la nk adaptkan diri kat sana.πŸ™‚ syukran. ditambah dgn fasi2 nya yg peramah, especially kak Azmiza, kak Puteri n kak Shida.

disebabkan kem ini dijalankan di dalam bulan yg penuh barakah, dimana umat Islam diwajibkan untuk berpuasa, maka sepanjang kem ini, tiada outdoor aktiviti di lakukan. para peserta dihidangkan dgan ceramah2 daripada penceramah2 yg berpengalaman dan berpengetahuan luas tentang Islam, umatnya, dan perkembangan2 tentang Islam. alhamdulillah, kem ini mampu membuka minda miminapis dan berfikir tentang masalah2 dan perkembangan2 Islam kini. (moga ini berkekalan, dan tidak hanya apabila berada di kem itu sahaja. insyaAllah.πŸ™‚ )

malam yg pertama tu, Presiden ABIM, Tn Haji Yusri Mohamad, merasmikan kem kami. miminapis pernah berjumpa dgn beliau, masa batch 7 A-Level n 2nd batch IB KMS pegi kem kat ILIM. masa tu beliau, pancarkan slide yg sama iaitu, ‘Misi dan Visi Seorang Muslim’. miminapis rasa macam pernah dgr je pasal ni, pastu tengok kat bahagian bawah “….ILIM, 13 Jun 2008.” (okeh, sah sudah~! itu ceramah kami di ILIM dulu.. tetiba macam excited time tu..haha~) beliau pun ckp la yg beliau pernah bentangkan tajuk tu dulu. hee~ sangat berbangga kerana pernah mendengar tentang ceramah itu. tapi beliau xla bentangkan sepenuhnya tentang tajuk tu, cuma satu bahagian je di ambil then di elaboratekan secara mendalam. (miminapis tak mahu menulis disini. bukan kerana kedekut ilmu, tapi mungkin kerana isu ini sensitifπŸ™‚ )

then, 2nd day, kami ada ceramah di bangunan Alafanda. (menarik sungguh nama ini~!) kitorang dapat file yg cantik. hehe~ sungguh! cantik! dalam tu adalah risalah2. (tak sempat nk baca semua lagi setakat ni, sbb banyak artikel2 nya.πŸ™‚ terima kasih~!)

kitorg ada ta’aruf pagi2 tu. adoih~! sungguh segan untuk melakukan aksi2. kitorg kena perkenalkan diri dgn aksi masing2. golongan lelaki, boleh tahan gak aksi2nya, then sume orang kena ikut. but then, buat je la, sbb semua orang pun kena buat kan. tapi macam bagus gak, sbb menggambarkan everyone mempunyai trademark masing2. (haha~ ntah apa2 la penulisan ini, oke, layan~..)πŸ˜‰

lepas subuh kitorg ada buat bacaan al-ma’thurat secara berjemaah dan tadarus Al-Quran. kitorg kena baca surah Al-Mukminun dgan surah As-Saff. kak Puteri cakap, untuk kita2 yg dalam jemaah ni, seelok2 nya kita hafal dan faham surah As-Saff. then, miminapis bacalah tafsirannya. oho~! sungguh, betul cakap kak PuteriπŸ™‚ terima kasih, kak~! lepas Isyak, kami solat terawih secara berjemaah. tapi xbuat witir, sbb before kitorg bersahur, kami ada buat qiamullail sikit.πŸ™‚

kami makan dalam dulang. huhu~ dh 20tahun hidup, ni first time miminapis makan dalam dulang ramai2. before ni pernah dgr, tapi xpernah plak tengok dan mengamalkannya. alhamdulillah, dalam kem ini, miminapis merasainya sendiri. then, nak makan kena duduk kat atas lantai. hehe, mula2 macam kekok gak, sbb xreti nk makan macam mana. sbb takut termakan bahagian orang lain. muniey dan kak jihan pun ckp , makan je mana2 pun.. huhu, baik! miminapis pun makan je la..πŸ™‚ sungguh best, sbb hari2 makan ayam. (haha..ayam ayam ayam, kamu sangat famous ayam!~) masa sahur 2nd day tu, makan dlm dulang gak, miminapis ni jenis yg xberselera makan pagi, tapi bila makan dlm dulang ramai2, tetiba berselera plak. tambah dgn lawak jenaka kak jihan, makin bertambah selera ku~πŸ˜› alhamdulillah.

last day tu ada forum dgn panel2 yg semuanya pernah menuntut di luar negara. miminapis teringin nk bertanya, tapi disebabkan diri ini yg gemar memberikan peluang kepada orang untuk bertanya dahulu, jadi, takde chance la utk miminapis bertanya. (haa.. buat lagi~πŸ˜› ) tapi, soalan yg miminapis nk tanya tu lebih kurang je pun dgn soalan2 rakan2 yg lain, so, xlah rasa menyesal sgt sbb xbertanya.. hee~πŸ™‚

last skali, kami ada sesi bergambar. miminapis tak bawak kamera. kamera henset plak problem. okeh, miminapis redhaπŸ™‚ insyaAllah nnti kalo sempat berhubung dgn rakan2 atau fasi2 yg lain, miminapis akan mintak..πŸ™‚ semoga ukhuwah yg terjalin ini akan dirahmatiNya. agar sama2 dapat saling ingat mengingati jika ada yg lalai dan leka. [miminapis suke ulang ayat2 ni, sbb miminapis ni selalu leka dan lalai. astaghfirullahalazim]

before balik tu ada sebuah AJK telah ditubuhkan, miminapis menolak satu jawatan itu then bagi je kat alim(pljr KMS). macam bangga gak sbb ikhram(pljr KMS) jadi pengerusi. jadi, nnti senang sket, alim nk buat keje ngan dia kan.. huhu~ bukan miminapis tidak mahu berusaha dan membantu Islam, tapi miminapis yakin itu adalah keputusan yg terbaik yg telah Allah tetapkan. kerana miminapis tidak mahu, yg dikejar tak dapat, yg dikendong berciciran.πŸ™‚ wallahualam. namun miminapis juga berbesar hati untuk membantu mereka, setakat yg termampu dan diizinkan Allah.πŸ™‚ insyaAllah.

subhanallah, perancangan Allah yg Maha Hebat dalam mengaturkan kehidupan hambaNya. tanpa kita sedar, dalam masa 3hari, banyak terjalin ikatan persaudaraan antara miminapis dgn saudara2 dan sahabat2 yg seagama dan seakidahπŸ™‚ tambah lagi dgn kem WOW yg miminapis pergi dulu, semoga miminapis mampu menjadi hambaNya yg selalu mencari keredhaanNya. insyaAllah.πŸ™‚

[sungguh, di kala ini juga terdapat banyak halangan, tapi bak kata salah seorang penceramah hari tu, “halangan yg nyata sbnrnya adalah diri kita. kalo kita betul2 nk kan sesuatu yg diredhaiNya, insyaAllah, Allah akan bantu…” ~lebih kurang la ayat ni, miminapis pun xingat ayatnya bulat2..hee~πŸ˜› ]

thanks to Allah for this opportunityπŸ™‚ also thanks to the facis : kak azmiza, kak puteri, kak shida, kak akiey, abg ibrahim, abg dat, abg zawawi.πŸ˜‰

wallahualam. correct me if I am wrongπŸ™‚

16 Responses to “kem di Anjung Rahmat (MISG-Evo Camp ’08)”

  1. ikram September 8, 2008 at 10:41 am #

    Alhamdulillah,kita sume bjaya melalui program sebegini dengan jayanya.walaupun tak ramai, bagus jgk sbb lebih byk kita serap.InsyaAllah apa yg kita blaja dapat dibawa hingga akhir hayat
    anyway,ikram takla bangga sangat jd pengerusi,sbb ikram sedar tanggungjawabnya besar tu huhu tp ikram terima seadanya.InsyaAllah ikram jalankan tugas selagi ada di sini.So ikram mintalah bantuan rakan2 skalian.ajak la rakan2 kita.ari jmaat tu ada ajak fairuz gak tp dia ada prgrm lain huhu tp dia excited jgk la bila diajak.nnt klu ada prgrm cmni lg nk bgtau dia awal.akhir kata.gdluck sume =)

  2. solehah^-^ September 8, 2008 at 3:10 pm #

    terima kasih puji ~~ ^-^ dOa akak tue…mg kita istiqamah jd budak baik,heee ~~

  3. kakmija September 9, 2008 at 5:16 am #

    salam…wa..miminapis ade blog..tahniah2..nnt akk gledah2 blog awk nih..
    tp kn..akk ade 1 soalan..knapa nama pena awk..miminapis ek? tertanye2 sejak hr tu lg..

    klu akk nk panggil awk shamimi@ mimi..bleh kn?
    ok..dik..
    terimaksih lg sekai sbb sudi dtg..
    smg ukhwah ni akn dipeliharaNYA.
    all d best

  4. miminapis September 9, 2008 at 6:17 am #

    kak mija = herk~! tntang soalan akak tu, nanti saya gtau akak melalui msg kat frenster eh.. heheπŸ˜‰ insyaAllah.

    solehah = aminn~!

    ikram = okeh, gud luck utk kamu~!

  5. ibrahim_baim September 9, 2008 at 3:59 pm #

    Syukur alhamdulillah kerana semua peserta2 telah menolong menjayakan program ini. Minta maaf atas segala kekurangan yang terdapat sepanjang program.

    T kasih atas komen miminapis di atas. Seronok juga membacanya.

    Rajinlah menuntut ‘ilmu dan mengasihi sesama manusia. Semoga kita mendapat keredhaanNya.

    Selawat dan salam ke atas junjungan nabi Muhammad…wslm wbt

  6. solehah^-^ September 9, 2008 at 11:16 pm #

    wpon ana pi sana x sampai 24 hours,tp bila kat uni10..rindu je kat sume…rindu lillahi Ta’ala ~~πŸ™‚

    nak tau x…ana blk skali dgn aqiey,ain + adnin…ain & aqiey ttido dlm LRT…x turun masa ana & adnin turun d KL sentral…hee~~ cOmel lak pgalaman ni ^-^

  7. kay2 September 10, 2008 at 5:16 pm #

    nak pegi!!!!!….sob3
    sgalanya ALLAH yg menentukan….kte hanya merancang….
    sob3…
    bestnye mimi…;)

  8. miminapis September 11, 2008 at 4:39 am #

    abg ibrahim = trima kseh diatas komen. semoga kita semua berusaha untuk mndpt keredhaan drpNya. insyaAllah. bak kata, bro Rizal, “everyone drp kita pun memegang amanahNya.” jadi disamping berusaha untuk mnjdi khalifah Allah yg terbaik, bersamalah kita berusaha utk redhaNya. aminn~! moga ditingkatkan iman dan amal olehNya.πŸ™‚

    solehah = [hee~ saya ni, xreti nk guna pkataan ‘ana’ n etc..] oo, rindu kite eh? (wah3..πŸ˜› ) kesiannya dgn ain ngan akiey, smpai ati korang..😦 tetiba rasa nk tanya pengalaman ain n akiey yg terlepas perhentian. tapi mereka bz kot skrang. sooner@later. insyaAllah .πŸ™‚

    kay2 = ishhh..xsuke..xsuke~! penat kite mesej awak, tapi awak xbalas pon..πŸ˜› [memain je]. xpe2, betul2, Allah adalah perancang yg Maha Hebat. there’s a reason behind somthing.πŸ™‚

  9. solehah^-^ September 11, 2008 at 3:46 pm #

    km dok d tmpt yg x sama…bila km kuar dr LRT,x nmpk dOrg…x sangka diOrg ttinggal d dlm LRT…

    a’ah…rindu la dgn kak mimi ^-^ jd semangat nak study bila teringat MISG EvO…hee ~~ (jatuh cinta sekali lg…jatuh cinta dgn fizik,>_<)

  10. kay2 September 12, 2008 at 3:02 am #

    ampun mimi…ampun…[ sambil berlutut]…
    hehehe…..
    saya nggak punya kredit utk membalas…almaklumlah…x bekerja lagi…uhuk..;P

  11. miminapis September 12, 2008 at 4:12 am #

    solehah = oho~ begitu rupenya! dah la akiey tu kind yg cm lawak2 sket, mesti dia gelabah kan? huhu.. jatuh cinta dgn fizik? herkk..apekah? kite anti-fizik.. πŸ˜›

    kay2 = herk~! xyah berlutut kot..πŸ˜› xpe2.. xkesah pun la makcik.. hehe..πŸ˜€

  12. akiey September 13, 2008 at 2:49 pm #

    hoit
    i’m here..
    ooo…mengata ea..
    bukan akiey la
    ain yang tido
    hehehhehe

  13. miminapis September 13, 2008 at 2:54 pm #

    akiey = herk~! habiss.. akiey dh baca komen2 disini.. huhu~πŸ˜‰ akiey, kamu sangat bagus la. kalo kite jadi akiey, mmg kite dah menggelabah abes time tu..πŸ˜›

  14. ain September 13, 2008 at 2:54 pm #

    Assalamualaykum…=)
    hehe…
    kak mimi!
    i miss u !
    huhu..xcangke…rindu sgt smua org
    walaupun skejap je knl tp rasa special sgt
    betulla…
    ukhuwah itu indah jika ianya krn Allah..hee~
    Insya Allah…
    bersama sebarkan agama ALLAH yang indah ini

    4 akiey yg ada kt sbelah ni…
    ~xbek nipu! bulan pose nim…ngehehe

  15. miminapis September 13, 2008 at 3:01 pm #

    ain = wa’alaikumussalam wbtπŸ™‚ hehe.. [kite menjadi excited sangat sekarang..haha~ apekah?] oke, oke, serius eh..😐
    betul2 rindu sangat, especially dekat rumate kite n ada 2orang budak2 depan bilik kitorg tu (306)..sape ntah..πŸ˜› ..kite xdpt nk datang bilik korang malam tu, sbb mengntuk sangat. lagipun kite xde buah tangan nk bawak utk melawat korang..πŸ˜›
    kite suke experience masa pagi last day baca al-ma’thurat tu.. subhanallah, sukar utk dilupakan. everyone pun nakal2 kan.. (haha~)πŸ˜€

  16. solehah^-^ September 16, 2008 at 9:46 am #

    yup…pagi last day ^-^ cute ja sume org,kui3…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: