terawih itu~

4 Sep

sahaja mahu berkongsi.πŸ™‚

semalam masa dgr tazkirah selingan time solat terawih. pak imam tu ade ckp cmni,

“kita ni umat Muhammad sepatutnya sangat2 bersyukur kerana Allah menyayangi kita. sebab ape? sebab kita ni dikurniakan bulan Ramadhan. umat Muhammad mempunyai umur yg pendek, jika nk dibndingkan dgn umat2 nabi yg terdahulu, sprti Nabi Musa, Nuh. Mereka mempunyai umur yg panjang, agar mereka punyai waktu untuk beribadah kpdNya. Supaya amalan2 itu dan ibadah2 itu boleh dibawa ke negeri akhirat kelak. Tapi utk kita, umat Muhammad ni, Allah telah berikan kita nikmat bulan Ramadhan, di mana jika kita beribadat di dalamnya, kita akan memperolehi pahala yg besar. kelak akan di hitung oleh Allah SWT.”

subhanallah. Allahu akbar. miminapis baru perasan tentang hal ini. (punyelah selama ni x alert. astaghfirullah) ni lebih kurang la ayat2 pak imam tu. hee~ sbb xdpt nk tgkap sgt ayat beliau yg penuh2. lagipun, pak imam guna loghat negeri sembilan, pastu cakap laju. miminapis pun sempat amek key point je. (kena record guna henpon la lain kali ni..πŸ™‚ )

kiranya skrang nk ckp, memang la zaman sekarang orang2 nya umur pendek je kan? tapi Ramadhan telah dberikan kpd kita, di mana ia nya adalah bulan yg lebih baik daripada seribu bulan. kalo kita betul2 manfaatkan Ramadhan, insyaAllah kita xakan rugi. kalo orang2 zaman dahulu plak, diorg xde Ramadhan, tapi Allah berikan mereka umur yg panjang, agar mereka punyai masa untuk beribadah kpdNya, sebelum bertemuNya.πŸ™‚

tapi berapa je yg sbnrnya yg memanfaatkan bulan Ramadhan? walaupun sekarang, baru 4 Ramadhan, tapi orang dh sibuk2, mengkomersialkan Syawal, bukan kah ini terlalu awal?. huhu~ oke, xsalah utk melakukan persediaan, tapi mengapa KURANG mengkomersialkan Ramadhan? hee~

[miminapis pun terdetik utk menulis ni sbb baru terbaca satu thread drp iluvislam.com. then, saja2 la mahu mengaitkan dgn tazkirah pak imam masa terawih semalam. untuk renungan diri sendiri sbnrnya ni, menulis ni pun agar lebih menimbulkan kesan di hati. sedangkan diri sendiri pun masih mencuba utk memanfaatkan Ramadhan ni. ]

okeh~πŸ˜‰

wallahualam.correct me if I am wrongπŸ™‚

One Response to “terawih itu~”

  1. fariesfarhan September 6, 2008 at 3:02 am #

    Perghhh.Miminapis mmg seorg bdk yg baik.Sejujurnya…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: