‘aim’ untuk Ramadhan ini..

2 Sep

2 september. hari ni Diana akan berlepas ke Dubln, Ireland. tadi try tepon diana, tapi xdpt. xpe, saya doakan keberangkatan mu eh dianaπŸ™‚ semoga diberkati olehNya, dan selamat dalam perjalananπŸ™‚ (12 jam eh?)

okeh, ini bulan Ramadhan. semua umat Islam yg sudah akil baligh seharusnya menjalankan kewajipan mereka untk berpuasa. Anak-anak kecil pun ade jugak yg berpuasa, tak kurang juga puasa ‘yang yang yok’. hee~ [miminapis pun sekarang meng’observe’ adik bongsu supaya dia turut puasa, sbb smalam dia bukak puasa pada jam 6.50petang. cepat sungguh~!]πŸ˜›

Ramadhan, kalau sape2 yg pernah baca novel ‘ayat-ayat cinta’, waktu bulan Ramadhan lah, penduduk tempatan di mana novel itu mengambil latar cerita; akan membaca Al-Quran di mana-mana sahaja, trmasuklah di dalam metro (mcam komuter..hee~). pastu mengikut cerita NadiahuriπŸ™‚ , ada skali tu, nadiah n fren nak pegi berbuka puasa, pastu tetiba ada orang baling sumthing masa diorg naik teksi. dia memula nk marah gak, but bila tgok2 balik, orang tu lempar kurma.πŸ™‚ baik sungguh diorg kan, tapi kenapa ntah nk lempar2.. hehe..

Tadi lepas Zohor, baca Al-Quran. masa tu mmg baca semata-mata tanpa bukak tafsir. kat surah Al-Baqarah, ayat 185, tetiba terbaca “shahru Ramadhanallazi unzilafihil Quran..”. dalam hati terdetik, “mesti ada pa pe dsebut pasal bulan Ramadhan ni.” pastu, lepas je baca Al-Quran, bukak tafsir. tafsir tu besar dan berat, tu yg miminapis baca Al-Quran, then baru rujuk tafsir. (a’ah..tahu, ada tafsir yg kecik, tapi tak jumpe lagi kat Bahau ni.πŸ™‚ )

sahaja lah ini, mahu dikongsi, ye~!πŸ™‚

“Hai orang2 yg beriman, diwajibkan atas kamu berpuasa sebagaimana di wajibkan atas orang2 sebelum kamu agar kamu bertakwa” Al-Baqarah: 183

“Iaitu dalam beberapa hari yg tertentu. Maka jika di antara kamu ada yg sakit atau dlm perjalanan (lalu a berbuka), maka (Wajblah baginya berpuasa) sebanyak hari yg dtinggalkan itu pada hari2 yg lain. Dan wajib bagi orang2 yg berat menjalankannya (jika mereka tidak berpuasa) membayar fidyah, iaitu memberi makan seorang miskin. Sesiapa yg dgn kerelaan hati mengerjakan kebaikan, maka itulah yg lebih baik baginya. Dan berpuasa lebih baik bagimu jika kamu mengetahui.” Al-Baqarah: 184

“(Beberapa hari yg ditentukan itu ialah) bulan Ramadhan, bulan yg didalamnya itu diturunkan Al-Quran sbgai petunjuk bagi manusia dan penjelasan2 mengenai petunjuk tu dan pembeza (antra yg hak dan batil). Kerana itu, sesiapa di antara kamu hadir (di negeri tempt tinggalnya) di bulan itu, maka hendaklah ia berpuasa pada bulan itu, dan sesiapa sakit atau dalm perjalanan (lalu ia berbuka), maka (wajblah baginya berpuasa), sebnyak hari yg ia tinggalkan itu, pada hari-hari yg lain. Allah menghendaki kemudahan bagimu, dan tidak menghendaki kesukaran bagimu. Dan hendaklah kamu mencukupkan bilangannya dan hendaklah kamu mengagungkan Allah atas petunjukNya yg diberikan kepadamu, supaya kamu bersyukur.” Al-Baqarah: 185

alhamdulillah, berjaya jugak miminapis menaip..πŸ™‚ sesungguhnya banyak pengajran drp ayat2 diatas. tak terkesan ke dgn ayat “…Allah menghendaki kemudahan bagimu, dan tidak menghendaki kesukaran bagimu…”? subhanallah.πŸ™‚ [hee~ saje2 mahu berceloteh..πŸ™‚ ]

sbnrnya, dlm post nk ajak agar2 kita sama2 mempunyai ‘aim’, ‘target’ n etc… sempena bulan Ramadhan ni. yelah, setahun sekali je kan. kalau tahun ni, kita nk smbut birthday, mesti ada yg target nak buat kat hotel ke kan. tujuannya? supaya ia dapat meninggalkan kenangan manis buat diri kita. jadi ape plak target kita utk Ramadhan ni? tak kan nak puasa semata-mata kan? jom kta selingkan dgn ibadah2 sunat.πŸ™‚ moga amalan dan ibadah kita mendapat berkat daripadaNya, insyaAllah.πŸ™‚

kalau selama ni, kta tak pernah nk khatam Al-Quran, jom jadikan Ramadhan ni sbgai tempohnya untuk kta khatam Al-Quran. (maybe before ni pernah gak khatam Al-Quran kan? tapi masa kecik2 dulu.. huhu, lama dh tu.. ) lagipun, telah dijanjikan Allah, ganjaran nya yg berlipat ganda. ada siapa2 yg xnak ke? (x nak sudah..πŸ˜› )

then, bangun sahur tu, kalo selama ni kita memang nk buat qiamullail, but then selalu je miss. so, before sahur, bangun ambl wuduk n solat tahajjud sekejap. 2 rakaat je pun.πŸ™‚ then boleh la tolong mak kat dapur ataupun kalau ada masa lagi, baca Al-Quran. (kan kta target nk khatam Al-QuranπŸ™‚ )

hurm.. byk lagi, ibadah2 sunat nya. solat terawih. kalo xleh jemaah, buat la sorang2. hee~ (teringat masa kat SESERI n KMS dulu.πŸ™‚ )

semoga aim kita semua akan tercapai dan disertai dgn keredhaan drp Allah SWT. insyaAllah.

*miminapis pun ada aim utk Ramadhan ni, siap tampal kat dinding bilik lagi.πŸ˜‰ senang nak tengok, kita ni kan mudah lupa..haiyo~!*

(bukan mahu menunjuk cuma mahu sama2 beramal. InsyaAllah, lillahi Ta’alaπŸ™‚ ada bahagian2 tertentu yg terpaksa di potong, atas sebab2 privacy miminapis..hee~ my aim is on the green’s paper.πŸ˜› )

~wallahualam. correct me if I am wrongπŸ™‚ ~

5 Responses to “‘aim’ untuk Ramadhan ini..”

  1. natasha September 3, 2008 at 12:58 am #

    eh.. gambar saya di situ.. hakhak
    semoga tercapai ape2 aim yg x nmpak tu
    lol
    insyaALlah biizniLlah. aamiiin.

  2. miminapis September 3, 2008 at 7:05 am #

    huhu~
    gambar kamu? haha~ kenangan ‘terindah’!

    amin~! sem0ga aim ku tercapai..hee~
    kamu jugeπŸ™‚

  3. fairuz September 3, 2008 at 10:05 am #

    insyaAllah.
    mari berkhatam bersama!
    mimi nape asyik xYM?
    byk benda nak tanya nih!πŸ˜‰

  4. miminapis September 4, 2008 at 12:16 am #

    baik lah~!
    nanti saya YM..
    insyaAllahπŸ˜‰

  5. solehah^-^ September 8, 2008 at 3:07 pm #

    kak mimi,cOmeyyee bOard tue…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: