MAHA 2008 dan novel”Ketika Cinta Bertasbih” =)

22 Aug

okey, hari ni, adalah kali ke-2 miminapis ke MAHA 2008,(Malaysia Agriculture, Horticulture & Agrotourism Show 2008) yg brtempat di Serdang. kali pertama ialah pada hari Selasa lepas. yg 1st time tu just survey2 je. besar sungguh tempatnye~! sangat penat berjalan, nasib baik ade tram. (shuttle yg mmbawa pengunjung dr 1 stesen ke stesen yg lainπŸ™‚ )

then, nak cite ape? hee~ xde ape pun yg nk diceritakan. dpt makan aiskrim drp susu kambing. [huhu, sedap!] then along beli susu kambing yg fresh utk diminum. tujuan? *secret*!πŸ˜‰

malam semalam, miminapis ada terbaca satu thread forum kat iluvislam.com. everyone pun brcerita tntang 1 novel ni. actually miminapis dh lama dh dgr pasal novel ni, cuma before ni buat endah x endah je. sbb miminapis bukanlah penggemar novel. novel KOMSAS dari form1 smpai form5 pun, miminapis memaksa diri utk mmbacanya. paling tak tahan, novel “Pahlawan Pasir Salak” (form 2 kot~) mmg miminapis xabes baca pun. [haha~ sungguh teruk! jangan ikut ye adik-adikπŸ™‚ ] then novel2 kajian masa jadi budak IB dulu pun, xsume miminapis abes baca. niat dlm hati tu mmg la nk abeskan, tapi xkesampaian. mungkin sbb xbetul2 niat tu kot. astaghfirullahalazim. (okey, keterukan itu terserlah.) tapi disbbkan novel2 ni masuk exam, miminapis akan baca sinopsis nya, then mintak kawan2 cerita kan balik ape yg diorg paham n tentunya mmbca nota2 drp senior n kawan2~! hee..πŸ™‚

okey, brbalik kpd yg asal. tajuk novel tu ialah “Ketika Cinta Bertasbih” [hee~ miminapis tau, ramai pun yg dh baca, n byk kali khatam dh pun kan?] bile baca komen2 org dlm forum iluvislam.com tu, miminapis tetiba terdetik dlm hati, kata “eh, nak baca la buku ni”. actually,thread forum tu, dh byk kali dh pun round-table kat situ, cuma miminapis je xberminat nk klik kat topik forum tu. hee~πŸ™‚

then nk ditunjukkan kuasa Allah yg Maha Besar, tadi, masa pegi MAHA 2008, ada satu gerai ni jual buku2.(semestinya ada diskaun. hehe..πŸ™‚ alhamdulillah) then miminapis terus beli. kebetulan, time tu elaun dr ayah dh masuk..[hee~ time kaseh ayah!] selalunya, before ni, miminapis mesti akan berkira, “alaa.. xnk la, mmbazir duit je.” tapi tadi, bila smpai je gerai tu, ntah mcam mana, terus, terpikir nk beli novel tu tnpa brfikir pnjang n berkira. hee~ miminapis beli yg episod 1, and along beli yg episod 2. (nanti exchange eh, long!πŸ˜› )

before ni novel “Ayat-ayat Cinta”. novel tu pun miminapis dh dgr org ckp2, before exam IB lagi. tapi dsbbkan time tu busy, so buat xendah je la. kirenya, org lain dh abes baca novel tu barulah miminapis terhegeh2 nk beli. hee~ tu pun lepas berkira2 n dapat elaun drp ayah. tapi novel “Ayat-ayat Cinta” tu mmg bagus. byk pengajarn n ilmu yg kita boleh dapat. ‘don’t judge a book by its cover AND THE TITLE!’. this is not a jiwang karat novel, ok! [haha~] rasa2 nya kan, novel ‘ayat-ayat cinta’ ni la novel yg pertama miminapis baca tanpa meng‘skip’ muka surat nya. (wallahualam. tapi rasanya novel2 KOMSAS, mcm ‘Meniti Kaca’ n ‘Konserto Terakhir’, abes kot bacanye..hee~πŸ™‚ ) apekah mksud tersirat nya?easy! maksudnya, setiap page dlm novel tu ade maklumat yg menarik n bagus utk diterima oleh para pembaca; sama ada tersurat @ tersirat. wallahualam. dis is my individual opinion.πŸ™‚

tadi, masa dlm kete, on the way nk balik rumah, sempat gak baca sket novel “Ketika Cinta Bertasbih (episod 1)” tu. alhamdulillah, dpt ilmunya. tntg potongan2 ayat2 Al-Quran, yg selama ni miminapis duk baca je tanpa meng‘relate’kan nya kpd alam sekeliling. mungkin itu lah sebabnya Allah menggerakkan hati miminapis utk mmbeli dan mmbaca novel tu. alhamdulillah.πŸ™‚ is this what we call as hidayah Allah? subhanallah. alhamdulillah. allahuakbar.πŸ™‚

lepas ni nk g balut buku tu. insyaAllah.πŸ™‚ hee~ kena abes baca novel yg episod 1 ni cepat2, before along balik rumah. nnti senang nk exchange ngan along. “Ketika Cinta Bertasbih episod 2” tu, along bawak balik asrama die plak.

pesanan buat along =”mak suruh baca buku pelajaran la.πŸ˜› hee~”

wallahualam..correct me if I am wrongπŸ™‚

4 Responses to “MAHA 2008 dan novel”Ketika Cinta Bertasbih” =)”

  1. a.l.o.n.g August 24, 2008 at 12:04 pm #

    yer..susu kambing itu utk KURUS ye adik2..kurus cam kambing tu la..huhu

    ahhh, no exchange2..nak beli sendiri r!! da r buku tu mahal nk mati…huhu

    ckp kat mak, kalu asyik bace buku pelajran je, nnti statistik buku2 yg dibaca oleh rakyat MAS x kan bertambah..heeee~~

  2. miminapis August 24, 2008 at 1:36 pm #

    haaa~ menjawab..menjawab!πŸ˜›

  3. nadiahuri September 16, 2008 at 2:24 pm #

    bes buku tu? citer ni pun nk wat movie tau mimi. shooting kat mesir… walaupn x bc tp xsabar nk tengok..haha… so lps ni klu kua movie, mimi plak wat comparison eh…

  4. miminapis September 21, 2008 at 3:50 am #

    hehe~
    kita lagi suka jilid 1 drp jilid 2.πŸ˜€
    oho~ nk buat movie gak eh?
    insyaAllah, nnti kalo ade masa, tgok jugak..
    huhu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: