oke, gembira~!

19 Aug

hee~alhamdulillah..pencarian yg sekian lama telah ditemui..πŸ™‚

xde ape pun sebenarnya. tapi, sesaja nk gembira dgn penemuan ini. [penemuan la sangat~!πŸ˜› ]

masa g kem WOW dulu la kan, ada video penutup ni. lagunya sangat best. tapi time tu, liriknya xdpt tgkap sgt, cuma muzik nye yg menarik minat. then bila dh dpt video tu, bila dgr banyak kali, rasa macam ada sumthing yg nk di smpaikan oleh lagu tu. [huhu~! ye ye je ayat.. heeπŸ˜› ] start dari hari tu berusaha la nk carik lagu tu n liriknya. tapi malang, sbb xtau sape penyanyi n tajuk lagunya.

tadi, masa nk hantar along balik MMU, mak pasang satu kaset lama ni. kaset ni dh lama sbnrnya, cuma b4 ni miminapis xpenah dgr. bila along pasang kaset tu, tup tup lagu keluar. wahh~! sungguh excited!πŸ™‚ pastu tanye mak sape nyanyi n tajuk lagunye ape. mak pun mcm xingat tajuk lagunya, tapi nama penyanyi nya mak ingat. then tgok la kat case kaset tu. alhamdulillah, dpt la tahu tajuknya. “BERITA KEPADA KAWAN”.. hee~ suke~!πŸ™‚ nyanyian EBIETπŸ™‚

tu yg bile smpai rumah, terus on9, search lagu tu..[haha~ sangat bersemangat] yelah, sementara skrang tgah cuti, buat la apa yg nk buat kan? kang dh start blajar, sah2 xleh dah..

mahu lihat ke? meh..meh..

oke, sbgai renungan la plak yeπŸ™‚ sbnrnya ada pengajaran yg dibawa oleh lagu ni. memandangkan lagu ni, penyanyi nya ialah seorang warga Indonesia, kite ambik contoh yg trdekat dgn Indonesia la yeh. cthnya, yg dulu Tsunami tu. kirenya ada sorang budak kecil ni. penyanyi ni kire mcm perantau, then trjumpa dgn budak kecikΒ  ni. dia nangis, then bila ditanya, knpa dia nangis, sbb parents dia mati dsbbkn oleh bencana alam.

cuba hayati lirik ni,

“sesampainya di laut, ku khabarkan semuanya, kepada karang, kpd ombak, kpd laut, kpd matahri, tetapi semua diam, tetapi semua bisu, tinggal aku sendiri, terpaku menatap langit..

barangkali di sana ada jawabnya, mengapa ditanahku terjadi bencana, mungkin Tuhan mulai bosan, melihat tingkah kita, yg selalu SALAH dan BANGGA DENGAN DOSA-DOSA, atau alam mulai enggan bersahabat dgn kita, coba kita bertanya pada rumput yg bergoyang..”

miminapis rasa ayat2@lirik2 dlm lagu ni pun direct je kan? xperlu la utk miminapis menerangkan 1 demi 1. cuma sekrang, kita ni perlu selalu memotivasikan diri. SELALU, at least sebelum tidur. apa yg kita buat seharian tu. adakah ianya diredhai dan diberkati oleh Allah? hari demi hari, semakin byk bencana alam menimpa manusia, setiap kali tu juga, manusia mesti akan meratapinya. meratapi kematian ahli keluarga yg terkorban. kematian yg sebenarnya adalah suatu yg pasti. mungkin juga bencana yg menimpa itu adalah balasan drp Allah. [wallahualam]

namun, kita yg berada dlm zon yg selamat ni,(selamat ke? kalo dr mata kasar, selamat lah kot, tapi bagi miminapis, sebenarnya TIDAK!) tolonglah jgn berasa begitu selamat. ambil pengajaran di atas setiap apa yg dh berlaku. cuma skrang, apa yg miminapis boleh kata, Allah sayangkan kita lagi, sbb tu Allah xtimpakan bencana tu kat kita LAGI. tapi ianya tak mustahil kalo menimpa negara kita.(miminapis tak berdoa utk bencana2 itu smpai ke negara kita, cuma utk mengingatkan diri sendiri n sesiapa yg mahu diingatkan..πŸ™‚ ) skrang kita perlu SEDAR. [sedar ye, miminapis!!!]

smlm pun miminapis ada YM dgn kak aimi rahayu (akak fasi kem WOW). bincang apa2 je la yg patut kan?πŸ™‚ alhamdulillah, miminapis pun byk tersedar drp kata2 akak tu.πŸ™‚ (kesedaran yg miminapis kira, kesedaran yg sughra, sbb byk lagi yg miminapis x alert sbnrnya.) miminapis pun ada mintak pndangan drp beberapa org akak fasi masa kem WOW dulu mengenai sesuatu yg miminapis rasa, semua org pun patut sedar tntg perkara tu. miminapis hntar msg melalui emel kpd kak diana, serta msg melalui frenster kpd kak aimi n kak intan nadia. mostly mmberikan pndgan yg sama tetapi melalui cara penerangan yg berbeza.πŸ™‚ [terima kasih~!πŸ™‚ ]

p/s – if ada yg nak tau pandangan drp akak2 fasi ni, msg me melalui frenster@YM@emel la yehπŸ™‚ sbb miminapis xbersedia utk meletakkan apa yg telah dibncgkan dgn akak2 ni kat public.πŸ™‚ [oke, miminapis xkuat lagi!]

astaghfirullah ha inlallah hakanatawwaba..

wallahualam..correct me if I am wrongπŸ™‚

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: