kem WOW II..~!

7 Aug

masukan ni ialah masukan ketiga mengenai kem WOW yg lepas..πŸ™‚

masukkan yg lepas kem WOW yg sgt WOW~!! dan kem WOW~!

ramai jugak kwan2 yg suruh sy cerita tntg kem tu..[ramai ke? lebih drp sorg dikira sbgai ramai la ye.. hee~]
sbnrnya kalo nk diikutkan xtrgambr oleh kata2..[cewaahh~! ni sume akibat subjek bahasa melayu A1 oleh program IB..] mungkin lain org lain pndangan nya trhadap sesuatu kan?
tapi bgi miminapis kem itu meaningful~! sangaaaaatt!!


kem ni lebih kurang mcm apa yg miminapis rasakan masa pegi kem nadwah kepimpinan islam SBP 2004 kat smap labu.

erm, tapi mungkin jugak perasaan ni timbul sbb dh lama sgt duk rumah (dr bulan may08 smpai ogos08 ni.. n sambung smpai nov08 lagi.. herk~!), then tetiba pegi kem n dpt ilmu yg precious kan.. tu yg brsemngat ni.. alhamdulillahπŸ™‚

jap yeh..*sambil membuka buku nota yg tercatit nota sepnjang kem WOW yg lepas*πŸ™‚

ni adalah diantara ilmu yg miminapis dpt:
-@tntg khuf (never heard bout dis before.. alhamdulillah skrang dh tauπŸ™‚ )
-@cara2 nk jawab if non muslim tanya kita nape pakai tudung, nape solat dan kalo diorg ajak g clubbing n etc, which is bertentngan dgn agama kita.
-@ada bagi pencil n batu utk kita tfsirkan (pndangan setiap org brbeza)
-@fiqh for travellers (sgt best~!! kpd nur diana ismail..saya xsabar utk brcerita kpd kamu mengenai ini~!)

tu antara ilmu2 yg rasmi lah…kirenya direct drp fasi2 n penceramah…ilmu yg xrasmi plak, kirenya yg miminapis dpt bila berfikir sdikit tntg sesuatu [huhu~! dh lama x mengasah otak utk berfikir sjak abes IB ni.. :p ]

ilmu2 yg xrasmi:

Dapatkan Mesej Bergambar di Sini


-selama ni miminapis takut sgt utk ke luar negara (mksudnya, tanpa mak ayah n org yg kite kenal). mostly sbb takut terpesong ngan budaya barat la.. tapi bila dgr skit2 drp akak2 fasi, kirenya tarbiyah ni, mana2 pun ada. mana2 tempat pun kita boleh dpt. asalkan kemahuan tu SENTIASA ada. bukan ape, b4 ni sbnrnya miminapis takut, sbb ade senior tu, masa kat sini, alhamdulillah elok je, tapi bila dh abroad, tudung pun hilang. pastu diorg siap cite lagi kat sane diorg pegi konsert2 la.. kdg2 trpikir gak, tu pengaruh rakan ke? miminapis pun xnak la bnda2 yg xelok trjadi kat diri sendiri kan.. masa tazkirah after solat ape ntah kat WOW, ada budak laki ni ckp, walau sebesar zarah pun kita buat sesuatu semuanya akn dibalas oleh Allah. skrang ni dpt peluang ke luar negara, (insyaAllah, semoga dipermudhkan urusan olehNyaπŸ™‚ ) tu duit MARA..nama pun majlis amanah rakyat (repeat..amanah rakyat~!) takut sgt kalo tersalah guna.. moga ditetapkan niat olehNya tujuan miminapis yg sebenar utk ke sana..amin~! lagi pun miminapis nmpak, kat luar negara lagi senang nk dpt tarbiyah Islam ni. kalo kat dlm Malaysia ni, majoriti Islam, jadi org mcm xpndang apa pun.. kirenya xambil berat sangat. kirenya masing2 bawak diri masing2 la. ye la nama pun org islam, pndai2 la jaga diri. pandai2 la jaga agama. tapi bile tgok drp akak2 n abg2 fasi ni, mcam2 ada kat overc tu. islamic society n etc. mngkin sbb diorg sedar yg diorg tu minoriti. mak ayah xde nk jaga. so masing2 pikul tnggungjawab utk mnyedarkan antara satu dgn yg lain. [erm, dpt ke mksudnye disini? haiyo~! i am bad in explaination.. kalo xpaham, nnti tnya balik ye, shabat2~!] kirenya kat sini secara analoginya, kite boleh compare antara org yg sejak kecilnya ialah islam dgn muallaf yg betul2 memeluk islam setelah melihat keindahan islam..πŸ™‚


Dapatkan Mesej Bergambar di Sini

-ni yg miminapis dpt drp akak2 n abg2 fasi la.. sbnrnya agama n ilmu dunia boleh balance..ataupun dlm ayat yg sebenarnya MESTI balance!! mcam kak azila (salah seorang akak fasi yg giat menjual buku.. hee~!) kalo xsalah akak ni baru je abes bljar kat UK (eh, ke ireland ntah..lupe..lupe.. haiyo~!) oke je akak ni (bgi pndangan mata miminapis la). akak ni ada gak cite, ade je pun org sane ajak die g club sume.. tapi kena pndai la kite berhikmah. akak ni kata die pegi je pun atas urusan kerja dan mnghormati culture mereka. tapi die xde la nk amek bnda2 yg xelok pun. kirenya kite ni la kena pndai2 jaga diri. last2, mat saleh tu bagi akak ni hadiah iaitu buku sirah nabi..(subhanallah, betapa Allah menjaga akak ni kan? mungkin kerana niat akak ni betul dan tidak mmbwa kpd kemurkaan Allah, akhirnya akak ni dpt sumthing yg at least dpt menmbah kan ilmu dia tntg Islam..πŸ™‚ ) erm, mungkin ada yg kata mngkin mereka ni nk tunjuk baik n nak tarik kita ke ape ke kan?.. tapi bagi miminapis, kalo kite sntiasa bersangka baik, insyaAllah, Allah xakan sia2 kan kita..πŸ™‚


Dapatkan Mesej Bergambar di Sini

-ni yg sangat penting bagi miminapis..iaitu betapa perlunya utk kita mengambil kisah tentang umat Islan di negara lain. ni yg betul2 buat miminapis insaf~! alhamdulillah..πŸ™‚ miminapis kalo nk dikirakan mmg seorang yg xalert la tntg isu2 semasa ni. [teruk nih!] pastu masa kat kem WOW tu, lepas solat subuh berjemaah, dlm kump LDK, skali ngan kak intan n kak fazleen. kitorg kena teka negara mana selepas akak2 ni bacakan tntg apa yg berlaku tntg negara tu… secara jujurnya, dlm byk2 negara tu, miminapis dpt teka 2 je.. drp berapa negara ntah.. lupe sudey~![haiyo~! virus mak nenek menyerang diri~!!] kirenya mcm nmpk sgt miminapis ni xalert. hari2 solat. tapi kita doa utk diri sendiri je. kata sayangkan saudara seagama n seakidah, tapi ape yg kite buat utk diorg? nk ke sana, mcm xmampu je kan? so, skrang paling kurang after solat kite doakan mereka.. anak2 kecil yg kematian ibu bapa krn berjihad, doakan anak2 ni sejahtera hidupnya. dilindungi olehNya.. at least nnti bila org tanya apa yg kamu buat utk saudara kamu? sekurang2 nya kita dh berdoa utk diorg.. jauhi individualisme~! [miminapis ni kdg2 cmtu gak..individualisme, tapi jika ada sahabat yg sedar, mohon di tegur.. krn miminapis juga sedang bertatih utk mnjadi individu muslim yg diredhai olehNya.. insyaAllahπŸ™‚ moga kita terus istiqamah..]πŸ™‚

haiyo~! mcm dh byk berceloteh la plak.. sbnrnya ada lagi nk tulis sbb lately mmg asyik terfikir tentang kem WOW tu. [hee~ ni sbb duk rumah semata2 n xde apa2 yg nk difikirkan la ni..πŸ˜€ ] tapi bila nk menaip cm xde idea plak.. ni ilmu utk sdn bhd kot.. hee~ insyaALLAH nnti if ade lagi, miminapis akn tulis lagi.. insyaAllah..πŸ™‚

or maybe ade yg xbersetuju dgn pndangan saya. feel free to tell meπŸ™‚ saya xkisah pun. sbb sume org lain2 pandangannya kan?πŸ™‚

~correct me if I am wrong~

3 Responses to “kem WOW II..~!”

  1. aimi August 7, 2008 at 12:31 pm #

    fuiiyoo

    manyaknye entry WOW ni

    macam jadi berantai plak nye,,,

    WOW memang meninggalkan kesan kepada miminapis ye,,,hehe,,alhamdulillah

    ayuh kita tingkatkan diri untuk menjadi muslim yang terbaik!!!

    WOW memang WOW @>—

  2. miminapis August 7, 2008 at 1:10 pm #

    alhamdulillah ..:) [amin~! sy aminkan doa akak..hee~]

    a’ah, impak yg agak dalam la.. maybe sbb dh lama otak ni xde pengisian ilmu kot.. yela semenjak cuti IB dr bulan may08 ari tu..smpai la ogos ni..

    bila dpt je ilmu..tu yg excited nih~! hee..
    time kaseh utk ilmu2 trsebut..πŸ™‚

  3. kay2, khai August 8, 2008 at 4:19 am #

    miminapis…..ku merindui wow jue..uhuk…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: