atas nama cinta..

26 Jul

smalam ade tulis pasal ‘sahabat2 yg di rindui‘.
pastu before tido semalam, ade la tgok satu video klip kat youtube. die cakap pasal ‘insan rabbani‘.

then langsung terfikir, ukhuwah penting sesama muslim, sbb tu perlu adanya perasaan kasih dan sayang kpd sahabat2.
kalo kite x kasih dan sayang akan sahabt2 kita, x mustahil la bile sahabat kita tu buat salah, kite xnak tegur kan?
kadang2 tu mmg la, disebabkan die tu sahabat kite lah, kite takot nak tegur. sbb takot die kecik hati dgn teguran kita. [miminapis pun pernah berada dlm keadaan cmni.]
tapi cuba kalau kita fikir balik, kalau niat kita menegur kwn tu IKHLAS KERANA ALLAH, tak nak kawan kite buat salah dah sbb TAKUT AKAN KEMURKAAN ALLAH, insyaAllah, keberanian utk menegur tu akan datang.
mmg susah nk ubah mentaliti org, tambah2 zaman sekarang ramai yg terpengaruh dgn budaya Barat. [miminapis tak kata semua budaya barat tu salah, (MUNGKIN) ada yg elok, tapi jgn lah di ikut sehingga kita sanggup melanggar hukum agama kita sendiri kan?🙂 ]

atas kesedaran tu lah, miminapis menulis masukkan ini… hee~ yelah sbb smlm dh tulis, yg kite ni rindu sgt kat kawan2 kite tu, mknanya dh timbul la perasaan sayang terhdap sahabt2 kan? insyaAllah, moga perasaan itu berkekalan. perasaan sayang sesama sahabat yg disandarkan kepada Allah. tidak melebihi.

berbalik kepada INSAN RABBANI tadi. before ni byk kali dah pun miminapis dgr tentang insan rabbani tu. tapi disebabkan kurangnye kepekaan trhdap bnda2 cmtu, tu yg selama ni buat xtau je. [astaghfirullahalazim..] smlm masa tgok youtube, alhamdulillah, dgn izin Allah, miminapis terbuka hati utk menerima ilmu tersebut.🙂

INSAN RABBANI ni ialah :
–@ insan yang meletakkan Allah sbgai tujuan.
–@ meletakkan redha Allah sbgai harapan sepanjang masa.
–@ cita-cita yg paling tinggi ialah untuk melihat wajah Allah di akhirat nanti.

ini ape yg miminapis dpt drp video tu. sbgai hambaNya yg biasa2 ni, mesti kita rasa macam WOW~!
kadang2 rasa macam, ‘boley ke aku ni nak letak target dlm diri cmtu?’

sepatutnya, sebagai hambaNya yang SETIAP SAAT DIBERI NIKMAT OLEH-NYA tanpa kita sendiri sedar, sepatutnya, semestinya dan sewajibnya kita menjadi INSAN YANG RABBANI.

kita fikir logik la yeh, cuba kalau dlm pelajarn, kawan kita ni dh byk (gile~!) tolong kita, mesti terdetik dalam hati kita ‘kalau aku lulus cemerlang dlm periksa ni, aku ingat nk belanja la dia ni, sbb dh byk tolong aku’..

lebih kurang sama je sbnrnye situasi tu dgn apa yg dikatakan dgn insan rabbani tadi. sekarang ni, Allah dh bagi kita macam2, kdg2 tu tanpa kita mintak pun kan? tapi Allah tetap memberi. contohnya, kesihatan. berapa ramai org,yg dlm doa nya dia akn berdoa utk mendapatkn badan yg sihat? jika ramai Alhamdulillah.

kalo kawan yg kita KENA MINTAK BANTUAN(ulangan.. KITA KENA MINTAK) utk membantu kita dlm pelajran, kita boleh TERNIAT DLM HATI UTK BALAS JASA DIA. tapi mengapa tidak untuk YANG MAHA PEMURAH? yg tidak kita minta, tapi TERUS-TERUSAN MEMBERI BANTUAN DAN NIKMAT kpd kita.

subhanallah, alhamdulillah, allahuakbar.

modal nya mungkin sbb kita ni x aware dan x sedar kan? yelah, kalo kawan tu kite nmpak la bantuan yg dia bagi kat kita. sbb dia duduk depan nkita then ajar kita itu ini. tapi nikmat Allah ni, hari2 kita dh nmpk, hari2 kita dh dapat, bukan nak kata HARI2, tapi tiap2 saat~!! subhanallah.. tu yg mmbuatkan kita x sedar tu. bak kata org dulu2, ‘alah bisa, tegal biasa‘.. sbb dh biasa sgt Allah mmberi, tu yg mmbuatkan kita x sedar tu kan?

masalahnya sekarang tu je la. kita terlampau asyik dgn kesenangan dunia yg sebenarnya adlah PINJAMAN semata2. tanpa kita sedar siapa pemberinya, tanpa kita sedar mana datangnya. apa yg kita tahu ialah DAPAT, DAPAT, DAPAT~!

sepatutnya, seharusnya dan sewajibnya, TUJUAN HIDUP KITA INI ADALAH UNTUK MENJADI INSAN YG RABBANI.

kadang2 tu mmg kita leka kan. miminapis sndiri pun cmtu. leka dgn nikmat yg diberikan olehNya.tapi sebenarnya tu lah, kita mesti ada KESEDARAN dalam diri sendiri. sentiasa merasa bahawa diri kita ni lemah. cuba kalo Allah xnak tolong kita walau sesaat, jantung kita berhenti berdegup walaupun sesaat, apa akan jadi? yg penting SETIAP HARI KITA MESTI MUHASABAH DIRI.

sbb miminapis yakin sgt, jika ada timbul kesedaran diri, kita ni lemah, semua tu hanyalah pinjaman, insyaAllah, kita akan sentiasa berbuat baik. ya, betul~! tak senang nk jadi baik. sebab tulah perlunya utk kita mendalami ilmu agama (fadhu ain, ni!) at least kan, bila terdetik je dlm hati kita nak buat silap, kite akan ingat balik janji Allah. janji2 Allah yg TIADA MUNGKIRNYA.

pada saat masukkan ini ditulis pun, miminapis bukannya pandai mana pun ilmu agama ni. xdelah dalam mane pun ilmu nya. kalo nk dibandingkan air dlm gelas yg penuh adalah ilmu Allah, ilmu yg miminapis ada xsamapi pon setitis~! lemahnya kite ni.. yelah bakcground yg bukan dari sekolah agama, keluarga pun biasa2 je. tapi kalau dalam diri kita ni sentiasa mahukan yg terbaik, sentiasa mahukan ISLAM, insyaAllah, Allah akan permudahkan urusan kita. insyaAllah🙂

sbb tu sekarang kita mesti pegang ISLAM IS THE WAY OF LIFE, NOT ONLY A RELIGION.

kat sini miminapis nk berkongsi dgn sahabat2, lagu ni baru je miminapis dgr semalam. drp UNIC, tajuknya atas nama cinta. cuba lah dgr~! satu hari nnti, miminapis berkenan nk huraikan maksud lirik2 lagu ni. best sgt. mmbuatkan kita sedar diri kita ni. insyaAllah🙂 kalo nk menyukai seseorang tu pon x perlulah berlebih-lebihan. byk pengajran dlm lagu ni. insyaAllah🙂

~correct me if I am wrong~

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: