apabila….

14 Jul

apabila..

*apabila mahu marah, ingatlah pda syaitan…
(berkata syaitan, “apabila kamu mahu marah, maka ingatlah aku. kerana pada waktu itu aku sedang menguasaimu”) sbab itu apabila kita mahu marah, berselawat dan beristighfar sebyk mungkin~ miminapis pernah baca dlm novel ‘ayat-ayat cinta’. orang2 Arab, kalo diorg nak marah mesti diorg akan selawat kuat2..

*apabila mahu menangis krn dugaan, ingatlah pada Allah..
dlm Al-Quran, byk menyebut ‘la tahzan’..miminapis pun xingat berapa byk. tapi semuanya mengingatkan kita bahawa sesungguhnya kita TIDAK PERNAH BERSENDIRIAN, krn ALLAH sentiasa ada dgn kita. diletakkan pada kita sebesar2 ujian, agar kita LEBIH mengingatiNya. miminapis pernah baca, drp ruangan ‘Renungan Sejenak‘ di website http://www.iluvislam.com,

“…dunia ini terlalu hina utk ditangisi…”

sbb dunia ni hanyalah persinggahan. di mana kita MENGUTIP SEBANYAK mungkin amalan utk dibawa ke akhirat kelak. jadi, jika diberikan dugaan oleh Allah, kita perlu bersabar. bersabar mampu meningkatkan keimanan seseorang. InsyaAllah 😉 kdg2 kita berasa sesutu dugaan itu tidak tertanggung oleh kita.

“ Apakah manusia itu (kita) mengira bahawa mereka dibiarkan mengatakan ‘kami telah beriman’ sedang mereka tidak diuji?” Surah Al-Ankabut, ayat 2.
“Allah tidak akan membebani seseorang melainkan kesanggupannya…” Surah Al-Baqarah, ayat 286.

namun percayalah bahawa Allah Maha Mengetahui. Allah mempercayai kita yg menyebabkanNya meletakkan dugaan itu kpd kita. Kerana Dia tahu kita MAMPU mengatasinya. cuma perlu diingat, JANGAN SESEKALI BERPUTUS ASA DENGAN-NYA ..nauzubillah~

*apabila berada dlm kegembiraan, segeralah mengucapkan ‘Syukur, Alhamdulillah..’
ringan-ringankan badan utk melakukan sujud syukur dan solat sunat syukur. Kerana ini mampu mengingatkan kita bahawa setiap kejayaan itu dtangNya drp Allah. kerana ini juga adalah satu ujian. sentiasalah berasa rendah diri krna Rasulullah SAW sndri selalu melakukan amalan ini, walaupun diketahui bahawa baginda adalah maksum, dan tinggi darjatnya di sisi ALLAH SWT.

~correct me if I am wrong~

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: