musical drama di KMS..is it ok?

2 Feb

imtihan21.jpgerm, first time miminapis dgr tentang ni, mmg xde feeling pa pe pon..cuma hati terdetik sikit “wah, cm best je.” yela, dekat tv kan ade cite high school musical, so miminapis expect something cm tu la..

bile tgok high school musical tu, mmg terhibur… lagu pon best, tapi masa tu miminapis x terpikir plak ape akan jadi bile bnda yg sama di apply kan kat tempat kite ni..

baru2 ni, masa tazkirah maghrib kat surau, ade sorang junior bagi tazkirah. Die ade cakap pasal sekularisme. Miminapis ni bukannye kind yang knowledgable sgt pon, so xtau la sekularisme ni apa.. According to that junior, sekularisme ni adalah sesuatu yang memisahkan antara agama dengan kehidupan.

Again, i’ve no feeling towards dat sentence. tapi lepas diterangkan oleh pentazkirah tersebut, baru la miminapis sedar.

Sebagai seorang umat Islam, ALLAH dah bekalkan kita dengan Al-Quran yang memang dh diterangkan bahawa segala kandungannya boleh diaplikasikan sepanjang zaman! jadi kenapa perlu kita pisahkan cara hidup kita dgn agama? Islam dh cukup memelihara umatnya,complete… mmg tidak perlu diragui lagi~

musical drama yang bakal diadakan di KMS ni, dgr katanya melibatkan boys n girls..junior..( Alhamdulillah seniors x payah🙂 ) dgr katanya boys n girls menari2 atas pentas (wallahualam..miminapis xtau..ni pn org yg cerita).. hal ni la yang menimbulkan isu besar kat KMS…pihak penganjuran mungkin xrasa apa2.. niat mereka hanya utk hiburan disamping mengimprovekan english students.. Alhamdulillah sebab kami ada cikgu2 yang prihatin dan berusaha untuk melakukan sesuatu yg boleh menjadikan para pelajarnya lebih berilmu.🙂

tapi ada satu pihak yang membangkang, dan setelah difikir2kan balik, miminapis memang setuju dengan pihak yang membangkang.. pihak yang membangkang ni ada buat bantahan trhdp event ni…tapi pihak yang menganjurkan kata “….narrow minded..” astaghfirullahazim, miminapis sedih jugak bila dgr cerita ni..sepatutnya sebagai seorang yg lebih tua dan berpengalaman daripada kami (para pelajar..) cikgu tu x sepatutnya ckp cmtu.. ni pendapat individu daripada miminapis la kan, sepatutnya cikgu tu kena la bawa berbincang dgn pihak yang membuat bantahan ni, sebab pihak yang membantah ni kata musical drama ni, tidak menepati syriat Islam..ye la, mana la patut laki n prmpuan sma2 menari kat atas stage.. budaya Islam ke ni? Lagipun, patut ke laki tgok perempuan joget2 atas pentas… tu bukan ke dh kira mcm mendedahkan apa yg xpatut.. Islam tu sndiri dh indah, org permpuan di suruh untuk menutup aurat, supaya maruah mereka terjaga, tapi bile dh trlibat dlm persembahan2 mcm ni, terjaga lagi ke ape yg sepatutnye dijga?

miminapis x rasa org2 yang akan berada di atas pentas tu akan pakai pakaian yg menepati garis panduan Islam.(wallahualam) ya, bertudung memang bertudung.. tapi adakah Islam kata dengan hanya bertudung aurat sudah terjaga? Dgn pelbagai fesyen yang diperkenalkan kpd umum sekrang, rata2 MEMANG BERTUDUNG tapi TIDAK MELABUHKANNYA HINGGA KE DADA.

Kembali kepada prkara pokok. Miminapis dgr pihak yang mngjurkan pn dh mcam tawar hati nk buat sbb timbulnya tentangan tersebut. Konsep musywarah spt yg dilakukan oleh Rasulullah dan sahabt2, patut diaplikasikan…(mungkin diorg dh buat kot, Cuma miminapis je. yg x tau kot~ wallahualam..)

Bagi miminapis, oke je pon kalo nk buat musical drma tu, tapi ASINGKAN laki dan perempuan. The oke ape, objective nya masih lagi tercapai~

Nak di pendekkan cerita, miminapis byk dgr kata2 drp orang yang menyokong musical drama ni.. ade tu kata ‘..nak gulingkan presiden MPP..’ sbb org2 yg menntg musical drama ni mostly MPP… ’ negative thinking..’, ‘…skang kan Islam hadhari..’..dan ada byk lagi..

Apa-apa pun bile org tanya sama ada miminapis menyokong atau menentang musical drama ni, miminapis dgn yakin nya akan jwb ‘..menentang..’. sebelum ni pernah jugak berdiskusi dgn rumates pasal musical drama ni, Alhamdulillah, rumates miminapis sume faham apa sbnrnya yg membuatkan sesetgh pihak menentang musical drma ni.😉

Rs nya smpai sini je dlu..ISLAM IS THE WAY OF LIFE and AL-QURAN is the ‘navigator’ for the ummah. Kepada pihak yg against musical drama, esp the MPP, remember this, ‘ALLAH akan membantu hambaNya yg membntu menegakkan agama ALLAH..’

~correct me if I am wrong~

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: