tentang seseorang..

31 Dec

macam lama je dh x menulis.. sy n keluarga baru je balik dr Genting HIghland.. cuti sekolah kan..

masa dlm kete tu, macam2 terlintas dlm fikiran dan yang paling xkan ‘miss’ ialah final exam IB 2008.. takut jugak bile terkenangkan exam tuh..huhu~

sambil2 tu sempat jugak berfikir pasal 2 orang sahabat saya ni..mereka ni adalah orang yang saya kagumi dari segi penampilan, pelajaran, akhlak.. n banyak lagi la.. sy selalu bermimpi nk jadi macam mereka dan sentiasa berusaha untuk menjadi seperti mereka.. insyaAllah semoga dimakbulkan Allah SWT..

2 orang sahabat yg sy maksudkan ni ialah saudari Nadiah binti Hj Mohd. Damanhuri dan saudari Noor Izati binti Fakharuzi..(maaf kalau silap eja nama yeh!😉 )

Nadiah, sy kenal masa sy dan keluarga tinggal di Terengganu. Rumah kami pon dekat je, kitorg satu kelas sampai darjah 2..lepas tu Nadiah n family die pindah ke Johor.. Sekarang tinggal kat KL.. Tapi Nadiah sekarang kat Egypt bidang perubatan. Setahu sy, dripada darjah 1 sampai form 5, Nadiah x pernah dapat nombor lain selain drp nombor 1. x kisah sekolah kat luar bandar ke bandar ke nombor 1 memang hak milik tetap. Nadiah baik sangat. Msa form 1 smpai form 3 dlu, ade jugak kirm2 surat dgn nadiah, cite psl pelajaran… Nadiah byk bgi tips.. Alhamdulillah, syukur ke hadrat ALLAH SWT.. Result PMR sy membolehkan sy masuk ke SBP.. Nadiah pon sama, tapi nadiah x mohon SBP@ mana2 asrama sebab die kata die nk duduk umah baru ..hehe~ masa form 1 dulu keluarga sy n keluarga nadiah pegi ke Beijing, China, sama-sama… since darjah 2 x jumpe die, rindu sgt!! so, spnjang percutian tu kitorg bersama je la…huhu~ rindu gile! drp situ, sy cuba ‘selongkar’ nadiah.. penampilan die, akhlak die, sume2 la.. balik je dr Beijing, sy byk berfikir tntg Islam daripada penampilan Nadiah.. erk, paham ke? Pokoknya, Nadiah byk mengajar sy ke arah yg benar, tanpa dia sendiri ketahui..huhu~ sy brsyukur kehadrat ALLAH SWT, kerana mengurniakan akal fikiran utk sy berfikir n mendekatkan diri ke arahNya.. drp UPSR, PMR, SPM..sume nadiah sapu bersih.. SPM nadiah 12A1.. alhamdulillah..🙂 nadiah ialah salah seorang pelajar terbaik SPM Malaysia.. sy tumpang gembira…🙂 ayah sy pn byk bercerita tentang nadiah n adik-beradik dia.. nadiah ada kakak, tua setahun drp dia.. namanya kak Fatimah Zahirah.. kak fatimah n nadiah pon sama la…bagus je! kirenye sejuk mata memandang..(chewahh!) dua2 pandai, dua2 akhlak baik, sopan n menggambarkan penampilan muslimah yang dikehendaki Islam ..(betol ke ayat ni? huhu) –sbb itu sy menjadikan nadiah salah seorg drp idola sy :)–

Izati plak, sy baru je kenal kat kolej MARA seremban (KMS). sy ni, lmbat seminggu dftar kt KMS. izati fisrt tegur sy ms kat toilet,sbb masa tu sy pakai baju NKISBP2004 ( nadwah kepimpinan islam SBP 2004). izati ni dr SMAP Labu, tmpat brlgsungnya NKISBP 2004.. sy mmg pndang tinggi kat budak2 sek agama ni, tapi once sy tahu prangai buruk seseorg tu, mmg sy x percaya dah..huhu~ tapi izati x, die baik sgt.. kalo tgok muka izati, die mcm sentiasa senyum..(bukan mcm, mmg ye pon..hee) kdg2 bile jumpa izati mmg rsa rendah diri.. penampilan die pon sama, akhlak die, sume bagus.. izati top student IB kat KMS… mmg sy respek sgt pd izati.. slalu gak g surau.. aurat sume terjaga.. kirenya pakej muslimah yg complete! sama mcm Nadiah jugak~ adik beradik izati pn, baik2 n bagus2.. kakak2 izati sume amek IB n sekarang sume kat oversea… sejuk perut ibu mengandung kan? hehe..Alhamdulillah.. sy boleh ibarat kan izati sebagai seorang yg bangun drp kisah silam dia.. itu yg mmbuatkan sy sgt kagum dgn izati… izati penah cite ms sy dan izati sama2 kat surau, izati x dpt straight A utk SPM die..tapi sume subjek basic utk students sains hayat, izati dpat A, oke kan? izati dpt 11A rsnye,kalo x silap..Alhamdulillah😉 .. tpi izati, bagus…die bangun drp situ ..( bagi sy, walaupon izati xdpt straight A, tapi izati dpt amik medic.. oke apa..hee~) cg penah jemput izati bg talk kat kitorg, ms izati nangis cite psl SPM die, sy pon jadi sebak.. tapi sifat izati yg sentiasa ingat kpd ALLAH, membuatkan die ada semanga utk terus menuntut ilmu ALLAH yang x terbilang ni..

ni la serba sedikit tntang 2 orang sahabat sy yang sy kagumi, drp mereka juga sy byk mengenal Islam… sy berasa amat beruntung krn dpt berkwan dgn mereka..kan baik jika sy seperti mereka..😉 insyaAllah…

4 Responses to “tentang seseorang..”

  1. saya...ye saya June 9, 2008 at 8:01 pm #

    gulp…. erm… rasa tamparan kat pipi… merah… sakit… huhu… kta xsebaik tu… mcm mimi,kta pon masih bertatih,mencari tali yg satu tu… moga Allah thabatkn hati… tegola apa yg salah…^.^

  2. saya...ye saya June 9, 2008 at 8:03 pm #

    huik…xkua rupanya emel tu… nadiahla

  3. Rosnita Tajuddin October 23, 2008 at 8:01 am #

    Hai ape kabar nadiah, sy ros…awk shat?nie email sy rosnitatajuddin@rocketmail.com

  4. Ezati January 7, 2009 at 11:51 pm #

    waaaa.. mimi..sy sesaje taip nama fakharuzi kat google mase bosan n jumpa post awk ni.. hmm malunye..hohoho.. apepun, jom kite same2 jadi yg lebih baik in future.. skarang dah 2009, umur pun dah menginjak 21!!!!! moga iman terpelihara, kat negara org ni, mcm2 cabaran kite kne hadapi, dari segi makanan la, sosial la, pengaruh luar la.. moga kite same2 dpt harungi nya…amiiiin,,x terlewat lagi kot utk ucapkan slmt thn baru..:)

    *pembetulan ye, sy dapat 10a mase spm, bukan 11a..alhamdulillah, semua tu kisah lama, janji kita strive for excellence utk skarang n future.. gagal skali bukan bermakna gagal selamanya kan..hehe panjang pulak komen sy..the end~

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: